Geert Wilders bírósági tárgyalásának nyitónapja

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7ZyXkiQ-vn0]

Geert Wilders a holland PVV (Party for Freedom Párt a Szabadságért) vezetője. 2010. január 20.-án Amszterdamban bíróság elé állították. A vád ellene, a muszlimok megsértése, diszkriminálása és gyűlöletre uszítás. Alább olvasható a nyitóbeszéde:

Elnök Úr, bírák!

Csak pár percig élnék felszólalási jogommal.

A szólásszabadság a legértékesebb a vívmányaink közül és egyben a legsebezhetőbb is. Az emberek az életüket szentelték ennek és az életüket adták érte. Szabadságunk ebben az országban évszázadok következménye. Egy olyan történelemnek a következménye, melyhez nincs kézzel fogható, és amely oda vezetett minket, ahol jelenleg tartunk.

Teljes szívemből hiszek abban, hogy Hollandiában veszélyben van a szabadság. Hogy az az örökségünk, melyről generációk csak álmodhattak, többé már nem egy ajándék, többé már nem magától értetődő.

Az életemet annak szentelem, hogy megvédjem a szabadságunkat. Tudom, milyen kockázattal jár ez, és ezért minden nap meg kell fizetnem. Nem panaszkodom emiatt, ez az én döntésem. Ezt kötelességemnek érzem, és ez az amiért ma itt állok.

Tudom, hogy azok a szavak, amiket használok néha durvák, azonban soha sem meggondolatlanok. Nincs szándékomban hódító és romboló ideológiát terjeszteni, de többé nem tudom elkerülni, hogy ne sértsem meg az embereket. Nem a muszlimok ellen vagyok. Az iszlámmal van problémám és az országunk eliszlámosodásával, mivel az iszlám hadilábon áll a szabadsággal.

A jövő generációi csodálkozni fognak azon, hogy mi itt 2010-ben , ezen a helyen, ebben a szobában, hogyan érdemeltük ki a legbecsesebb vívmányainkat. Vajon van e mindkét félnek szabadsága ebben a vitában, így az iszlám kritikájának is, vagy csak a vita egyik oldala lesz hallható Hollandiában? Vajon a szólásszabadság Hollandiában mindenkire vonatkozik, vagy csak néhányakra? A válasz erre egyben válasz arra a kérdésre is, hogy vajon van e még otthona a szabadságnak ebben az országban.

A szabadság soha nem volt csak egy kis csoport tulajdona, hanem mindig is mindannyiunk öröksége volt. Mindannyian meg vagyunk vele áldva.

Justicia Istennő bekötött szemmel jár, azonban ragyogó a hallása. Remélem hangosan és tisztán hallja az alábbi mondatokat:

„Nem csupán joga, hanem kötelessége minden szabad embernek, hogy felszólaljon minden olyan ideológia ellen, mely fenyegeti a szabadságot.” Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnökének igaza volt: „a szabadság ára a szüntelen éberség.”

Remélem, hogy a szólásszabadság győzni fog ezen a tárgyaláson.

Összegzésül, Elnök Úr, Bírák!

Ez a tárgyalás egyértelmű, hogy a szólásszabadságról szól. De emellett az igazság megerősítéséről is. Azok az állítások, amiket tettem, és azok a hasonlatok, amiket tettem, úgy, ahogy az idézésben áll, igazak-e? Ha valami igaz, akkor lehet-e ezért büntetni? Ezért szorgalmazom önöknek, hogy ne csak annak a kérésemnek tegyenek eleget, hogy tanúkat és szakértőket hallgassanak meg a szólásszabadság témaköréből, hanem határozottan kérem, hogy tegyenek eleget annak a kérésemnek is, hogy tanúkat és szakértőket hallgatnak meg az iszlám témakörében. Nem csak Mr. Jansen és Mr. Admiraal-ra gondolok, hanem szemtanúkat/szakértőket Izraelből, az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból. Ezek nélkül a tanuk nélkül nem tudom megfelelően megvédeni magam, és véleményem szerint, nem lenne egy igazságos tárgyalás.

Geert Wilders 17 tanut szeretne hozni, többek között a következőket:  Wafa Sultan, Robert Spencer, Andrew Bostom, Afshin Ellian, Arabist Hans Jansen, Sheikh Al-Qaradawi (aki fatvát hírdetett Wafára), Mohammed Bouyeri (aki megölte Theo van Goghot) és a holland imámot Fawazt, aki, Ayaan Hirsi Alira hírdetett ki fatvát.

A tárgyalás február 2.-án folytatódik. További információk angolul Geert Wilders blogján.

Wilders támogatói tüntettek az Amszterdami bíróság előtt.

Helle Merete Brix, a dán Sappho.dk, a szólásszabadsággal, iszlamizmussal és antiszemitizmussal kapcsolatban legszókimondóbb internetes újság  főszerkesztője elmondta a RussiaTodaynek, hogy a tárgyalás eredménye hatással van a szólásszabadságra egész Európában.

“Úgy gondolom, hogy Mr. Geert Wilders modern időnk első olyan politikusa, akinek azért kell bíróság elé állnia, mert állítólag egy vallásos könyvet és vallásos embereket  sértett meg.” “Azt hiszem elég egyértelmű volt Mr. Wilders, amikor azt mondta, hogy nem a muszlimok ellen van. A problémát az iszlámban látja, amit ő inkább politikai és totalitáriánus ideológiának lát.” 

Hozzátette, hogy “Nagyon elszomorító lenne, ha Mr. Wilders nem mondhatná el azt, amit az iszlámról és a Koránról mondott.” “Akkor a jövőben más média mit mondhat?”

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hBlg2e5EAZk]

Forrás: RussiaToday

Print Friendly, PDF & Email