Miért állok ki Geert Wilders mellett?

Daniel Pipes: Miért állok ki Geert Wilders mellett?

Forrás: National Review Online

2010. január 19.

Ki ma a legfontosabb élő európai? A holland Geert Wilderst javaslom. Mégpedig azért, mert ő az, aki leginkább foglalkozik azzal az iszlám által nyújtott kihívással, amivel a kontinens szembenéz. Megvan a lehetősége arra, hogy világtörténelmi alakká váljon.

 Az iszlám által nyújtott kihívás két részből tevődik össze: egyfelől a benszülött népességben a kereszténység eltűnése, a nem megfelelő születésszám, és a kulturális félénksége, másrészről az hívő, termékeny, kultúrálisan öntudatos muszlim bevándorlók beözönlése. Ezek a gyors történések mély kérdéseket vetnek fel Európáról: megőrzi-e történelmi civilizációját, vagy egy többségében az iszlám törvények (sária) alatt élő muszlim földrésszé válik?

 A 46 éves Wilders, a PVV (Párt a Szabadságért) alapítója és vezetője azon Európaiak egyik páratlan vezetője, akik meg szeretnék őrizni a történelmi örökségüket. Ebben különbözik ő és a PVV a legtöbb európai nacionalista és bevándorlás ellenes párttól.

 A PVV egy libertariánus és konzervatív párt, és nincsenek neofasiszta, nativista, összeesküvés-elmélet hívő, antiszemita vagy más extém gyökerei. Jellemző erre a fajta mérsékekltségre Wilders régóta fennálló vonzalma Izrael iránt, aminek következtében két évet töltött a zsidó államban, több tucat látogatást tett, és szorgalmazta a holland külképviselet áthelyezését Jeruzsálembe.

 Továbbá, Wilders egy karizmatikus, eszes, elvekkel rendelkező, kiemelkedő vezető, aki gyorsan a legdinamikusabb politikai erővé vált Hollandiában. Bár minden témáról van véleménye, az iszlám, és a muszlimok tartoznak a fő témái közé. Túllép a holland politikusok biztosra menő hozzáállásán, és Mohamedet ördögnek nevezi, követeli a muszlimoktól, hogy „tépjék ki a Korán felét, ha Hollandiában akarnak maradni.” Még szélesebb körben, magát az iszlámot látja problémának, nem csupán annak egy rosszindulatú verzióját, amit iszlamizmusnak neveznek.

 Végül a PVV-nek haszna származik abból, hogy európában egyedülálló módon, a hollandok fogékonyak a sária nem nativista elutasítására. Ez egy évtizeddel ezelőtt jelent meg először, amikor Pim Fortuyn, egy baloldali, korábban kommunista homoszexuális professzor azzal kezdett érvelni, hogy az ő jogai és életstílusa végérvényesen sérülnének a sária által. Fortuyn megelőzte Wilderst abban, hogy saját politikai pártjot alapítson és a muszlim bevándorlás leállítására szólítson fel Hollandiában. Fortuyn 2002-es meggyilkolását követően, melyet egy baloldali követett el, Wilders valójában megörökölte a „palástját” és a választókerületét.

 A PVV jól szerepelt a válsztásokon, a 2006-os novemberi parlamenti választáson a helyek 6%-át a 2009-es júniusi Európai Úniós választásokon pedig a holland helyek 16%-át szerezte meg. A közvélemény-kutatások mostanában általában azt mutatják, hogy a PVV nyeri a legtöbb szavazatot és az ország legnagyobb pártjává válik. Ha Wilders miniszterelnök lesz, akkor vezető szerepet tölthet be egész Európában.

 Azonban elcsüggesztő kihívásokkal néz szembe.

 Hollandia töredezett politikai színtere azt jelenti, hogy a PVV-nek vagy a koalíciós kormányhoz kellene partnereket találnia (ami nehéz feladat, figyelembe véve azt a tényt, ahogy a baloldal és a muszlimok szélsőjobboldalinak démonizálják Wilderst,) vagy a parlamenti helyek többségét kellene megnyernie (egy távoli lehetőség.)

GeertWilders.jpg Geert Wilders image by CattttMD Továbbá Wildersnek le kell győznie ellenlábasai piszkos taktikáit is. Mindenekelőtt két és fél év előzetes csatározás után, végül sikerült bíróságra rángatni őt gyülöletbeszéd és győlöletre uszítás vádjával. A legfőbb ügyész pere Wilders ellen január 20.-án kezdődik Amszterdamban. Ha bűnösnek találják, akkor akár 14 000 dollár bénzbüntetést is kíróhatnak rá vagy akár 16 hónap börtönbüntetésre is ítélhetik.

Emlékezzenek, ő az országa vezető politikusa! Továbbá, az életét fenyegető veszélyek miatt állandó védelem alatt áll és folyamatosan változtatja lekhelyét. Azon tűnődhetünk, hogy akkor valójában ki is az, aki a gyülölet áldozata?

 Bár nem értek egyet Wilderssel az iszlámmal kapcsolatban (tisztelem a vallást, de minden eszközzel harcolok az iszlamisták ellen), mégis vállt vállvetve állunk a perrel szemben. Elutasítom a politikai különbségek kriminalizálását, különösen azokat a kísérleteket, hogy megállítsanak egy széles tömegeket megmozgató politikai mozgalamat a bíróságon keresztűl. Következésképpen a Közel-Kelet Fórum Jogi Projectje Wilders érdekében munkálkodik, pénzügyi alapokat hoz létre a védelmére és más módokon is segít neki. Mindezt azért tesszük, mert az a meggyőződésünk, hogy elengedhetetlenül fontos, hogy háború idején szabadon lehessen beszélni a nyílvánosság előtt az ellenség természetéről.

 A helyzet iróniája az, hogy akár megbírságolják, akár bebörtönzik, valószinűleg erősíteni fogja az esélyét arra, hogy miniszterelnök legyen. Azonban itt alapvetően túlsúlyban van a politikai taktika. Wilders minden olyan nyugatit képvisel, aki törődik a saját civilizációjával. A tárgyalás kimenetelének és annak, hogy szabadon beszélhet, mindannyiunk számára jelentősége van.

 

Print Friendly, PDF & Email