Berlusconi Hitlerhez hasonlítja Ahmadinejadot

Látogatása alkalmával, Berlusconi párhuzamot vont Ahmadinejad és Hitler között

Szerző: Nir Hasson (Haaretz.com)

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök tegnapi látogatása a jeruzsálemi Yad Vashem Holokauszt Múzeumba összefüggésbe hozható az iráni nukleáris programmal, és Mohmoud Ahmadinejad iráni miniszterelnök holokauszt tagadásával és Izrael megsemmisítésére való felhívásával.

„Ébereknek kell lennünk”, mondta a látogató miniszterelnök, „Volt már egy hasonló őrültünk a történelemben.”

Berlusconi azt is mondta, hogy az a nagy álma, hogy Izrael csatlakozzon az Európai Unióhoz.

Izraelbe érkezése után az üdvözlő ceremónián, amelyen Benjamin Netanyahu miniszterelnök volt a házigazda, az olasz vezető azt mondta, hogy szeretné, ha a látogatása megteremtené a „kölcsönös elkötelezettséget a jövőbeni együttműködéshez”

„Remélem, hogy mindannyian egy virágzó, és főleg békés jövő elé nézhetünk az önök népe számára, akiknek a létezését még mindig megkérdőjelezi valaki, akivel mindannyian szembe kívánunk helyezkedni ”- tette hozzá.

Az olasz vezető kijelentésére válaszul Netanyahu azt mondta, hogy „Róma és Jeruzsálem fektette le a nyugati civilizáció alapjait. Ezért Olaszország és Izrael számára fontos, hogy egymás mellett álljunk, és eltökéltek legyünk jövőnk és kultúránk megvédésében.”…

… Este Netanyahu vendégül látta Berlusconit egy hivatalos vacsorára. Ahogy várható volt, Netanyahu az iráni nukleáris fenyegetés megemlítésével kezdte. „Napjainkban az emberiség a legnehezebb kíhívással néz szembe a II. Világháború óta. Egy radikális iszlamista rezsim fenyegeti Izraelt, a régiót és az egész világot… El kell mondanom, neked barátom, Silvio, hogy tisztán látod a dolgokat, elkötelezett vagy és megvan benned egy valódi vezető bátorsága.”

Berlusconi azt mondta, hogy Izrael egyike az öt legközelebbi országnak Olaszországhoz, a világon a legtermészetesebb dolog volt „ támogatni a népedet, országodat és a történelmedet. Politikám mindig összhangban volt Izrael miniszterelnökének politikájával. Izrael Állam egyike az öt Olaszországhoz legközelebbi országnak. Mint ilyen bármit is kértek, azt támogatjuk a nemzetközi közösségen belül. Megígérem, hogy ez nem csak az én álláspontom, hanem a teljes kormányé, és az olasz embereké, akik közel akarnak lenni hozzátok.”

Friss: 2010. február 9.,Index

Megtámadták Olaszország teheráni nagykövetségét

Emberek tucatjai, köztük a kormánypárti milícia tagjai, támadták meg Olaszország teheráni nagykövetségét kedden, jelentette be Franco Frattini olasz külügyminiszter.

A támadók köveket dobáltak az épületre, és azt kiáltozták, hogy halál Olaszországra, halál Berlusconira.

A tüntetésről az iráni média is beszámolt, de erőszakról nem tett említést.

Az indulatokat az váltotta ki, hogy Berlusconi a múlt héten Jeruzsálemben elítélte Irán Izrael-ellenességét.

Az EU államai közöl Olaszország a legnagyobb kereskedelmi partnere Iránnak.

Print Friendly, PDF & Email