Burka vita No. 1.

Franciaország: a burka „ellentétes a Köztársaság értékrendjével”

Forrás: JihadWatch.org

A cím jelentése ígéretes, de ez csak az első lépés. Egy francia parlamenti képviselő nyilatkozata támogatja az arcot borító fátyol betiltását. – BBC News, Január 26.

Egy francia parlamenti bizottság azt ajánlotta, hogy vezessenek be egy részleges tilalmat az iszlám arc-fátylat viselő nőkkel szemben.

A bizottság közel 200 oldalas jelentésében javasolja a tilalmat a kórházakban, iskolákban, állami hivatalokban és a tömegközlekedési eszközökön.

Továbbá a jelentés azt is javasolja, hogy bárkitől, aki a „radikális vallásgyakorlás” jeleit mutatja, megtagadható az állampolgárság és a letelepedési engedély

A belügyminisztérium szerint mintegy 1900 nő hord teljes testet borító leplet Franciaországban.

A jelentésében a bizottság azt mondja, hogy a nőket az arcuk eltakarására kötelezni ellentétes a Francia Köztársaság egyenlőségre és szekularizmusra vonatkozó alapelveivel. (szekularizmus: az az elv, melynek célja a vallás kiszorítása a társadalmi nyilvánosságból és a politikából)

„A teljes testet borító lepel viselése egy provokáció köztársaságunkkal szemben. Ez elfogadhatatlan. El kell ítélnünk ezt a túlzást,” mondja a riport.

A bizottság felszólította a parlamentet, hogy fogadjon el egy hivatalos állásfoglalást, amely szerint az arc-fátyol „ellentétes a köztársaság értékeivel” és hirdesse ki, hogy „minden francia mondjon nemet a teljes testet borító lepelre.”

Bernard Accoyer bemutatta a jelentést a Francia Nemzetgyűlésnek és azt nyilatkozta, hogy az arc-fátyolnak túl sok negatív mellékjelentése van.

Nem csak mellékjelentései, de számos negatív gyakorlati és etikai vonatkozása is van.

„Ez a nők elnyomásának és… a szélsőséges fundamentalizmusnak a szimbóluma.”

„Ez a megosztó szemléletmód a férfiak és nők egyenlőségének megtagadása és a közös egymás melletti lét visszautasítása, amely nélkül köztársaságunk semmi.”

A jelentést várhatóan egy törvénytervezet kidolgozása és egy a kérdésről szóló parlamenti vita követi.

A tiltás mértékét, melyhez Sarkozy a támogatását adja, még nem lehet tudni.

Hugh Schofield a BBC-től azt nyilatkozta, hogy a logika a jelentés mögött az, hogy – amennyire csak lehet – kényelmetlenné és gyakorlatiatlanná tegyék az arcfátyol viselését a mindennapi életben.

Valójában a fátyol viselése ezt már önmagában elősegíti.

A tudósító szerint attól félnek, hogy egy kifejezett tiltást nemcsak hogy nehéz lenne kivitelezni, de ellenszenvet váltana ki, és Franciaországot a terrorizmus célpontjává tenné…

További muszlim fátylak:

Khimar: Egy hosszú, köpenyszerű fátyol, mely lelóg a derékig.

Csador: Sok iráni nő hordja, amikor elmegy otthonról. Egy teljes testet elfedő köpeny, gyakran van alatta egy kisebb fejkendő.

Al-Amira: Két részből álló fátyol. Egy szoros, a fejre illeszkedő pamut vagy poliészter fejfedőből, és egy kísérő csőszerű fejkendőből áll.

Shajla: Egy hosszú, négyszögletes fejfedő, mely az Öböl-térdségben népszerű.

Hidzsab: Az arab fátyol szóból ered. A nyugaton legelterjedtebb típus a négyszögletű kendő, mely eltakarja a fejet és a nyakat, azonban az arcot szabadon hagyja.

Print Friendly, PDF & Email