„Anglia az iszlám terrort tápláló pöcegödör„

Nobel-díjas író:
„Anglia az iszlám terrort tápláló pöcegödör„

Szerző: Martyn Brown, Express, 2010. február 3

Wole Soyinka

Egy Nobel-dijas író azzal vádolta meg Angliát, hogy egy olyan „pöcegödör”, mely az iszlám terrorizmust táplálja, elítélőleg nyilatkozva a Munkáspárt kudarcot vallott multikulturális kísérletéről.

Wole Soyinka, az első afrikai irodalmi Nobel-díjas, azt állítja, hogy az a nigériai hallgató, aki karácsonykor megpróbált felrobbantani egy repülőgépet Detroit fölött, az University Collage London-on eltöltött évei alatt radikalizálódott. A kritika annak a Nigéria, Nagy-Britannia és Yemen közötti egyre szélesedő vitának a közepén érkezett, ami arról folyik, hogy Umar Farouk Abdulmutallab hol vált erőszakos szélsőségessé.

Hillary Clinton az Egyesült Államok külügyminisztere a múlt héten azt mondta, hogy „az ideológia nem ismer határokat” Abdulmutallab extremizmusának felelősségét nem lehet „ egyik helyhez sem kötni.”

Azonban a Nigériában született 76 éves Mr. Soyinka, aki az 50-es években a Leeds Egyetemen tanult azt mondta, hogy „Anglia egy pöcegödör. Anglia a fundamentalista muszlimok szülőföldje.

Umar Farouk Abdulmutallab

Angliának az a társadalmi logikája, hogy minden vallásnak megengedi, hogy nyíltan prédikáljon. De ez nem logikus, mivel semelyik másik vallás nem hirdet apokaliptikus erőszakot. És mégis Anglia ezt engedi.”

A Belügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy Abdulmutallab londoni tartózkodása alatt ismert volt a Biztonsági Szolgálat [MI5] előtt, de nem úgy , mint egy erőszakos szélsőséges. Hozzátette, hogy „ A családja és a barátai kifejezték abbéli meggyőződésüket, hogy Abdulmutallab Yemenni tartózkodása alatt vált ilyenné.”

Print Friendly, PDF & Email