Burka vita No. 2.

Franciaország: Muzulmánok megtámadtak egy mecsetet, melynek imamja támogatja a burka tilalmat.
Forrás: Jihadwach.org 

Mohamed azt parancsolta meg, hogy egy nő a kezét és az arcát kivéve  takarjon el mindent, nem pedig azt, hogy húzzon egy zsákot a fejére És akár azt is lehet mondani a Korán és Szunna alapján, hogy a burka iszlám-ellenes. Mindazonáltal ez a „liberális” imám halálos fenyegetéseket kapott más muszlimoktól, amiért támogatja a francia burka-tilalmat. A Miért Nincs Több Iszlám Reformer Update:
„Liberális imam az életét kockáztatja a burka-tilalom támogatása miatt” 
Gavin Mortimer  First Post, 2010. január 27.:

Ki lehet tiltani a burkát a francia társadalomból? Ez egy vitatatott kérdés, és néhány esetben veszélyes is, ahogy ezt Hassen Chalghoumi felfedezte ezen a héten.

 Chalghoumi (36) a legfiatalabb, és minden bizonnyal az egyik legliberálisabb imám Franciaországban, állította a Le Parisien múlt héten, mivel ő támogatja a burka jogi tilalmát, és azt mondja, hogy ennek nincs helye Franciaországban, ahol a nőknek 1945 óta szavazati joguk van.

 Az imam, akinek a mecsete Drancyban, Párizs északkeleti elővárosában van, azokat a muszlimokat is bírálta, akik támogatják a burka viselését, mondván, hogy ők egy „olyan ideológiát kifejező törpe kisebbséghez tartoznak, mely aláássa a muzulmán vallást. A burka egy börtön a nőknek és eszköze a szexista uralomnak és az iszlám indoktrinációnak.” (Indoktrináció: valamilyen politikai célnak vagy eszmének alárendelt céltudatos (elő)nevelés)

 A tunéziai születésű Chalghoumi, aki honosított francia állampolgár és büszke is erre, azt nyilatkozta az újságnak: „Francia állampolgárnak lenni azt jelenti, hogy részt akarunk venni a társadalomban, az oktatásban, a munkában. De egy ruhadarabbal az arcuk előtt mit tudnak ezek a nők megosztani velünk? Ha fátylat akarnak viselni, elmehetnek egy olyan országba, ahol ez hagyomány, mint pédául Szaud-Arábia. ”

 Chalghoumi kijelentéseinek célja, hogy vitát indítson a franciaországi muzulmán közösségben, de a radikálisok egy kis része annyira sértőnek tekintette ezt, hogy hétfő este megtámadták a mecsetét és azzal fenyegették, hogy megölik.

 Ő elnökölt az Imámok Tanácsának egy találkozóján (a testületet 2009-ben alapították a franciaországi vallások – különösen a zsidó és muzulmán – közötti jobb kapcsolat elősegítése érdekében), amikor egy 80 főből álló banda behatolt az épületbe. Volt egy rövid dulakodás a két csoport között, melynek a vége az lett, hogy a behatolók elragadták a mikrofont. „Elkezdtek Allah Akbart és Isten nagy-ot kiabálni” meséli Chalghoumi. „Ezután sértegettek engem, a mecsetemet, a zsidó közösséget és a [Francia] Köztársaságot, majd másfél óra múlva elhagyták az épületet.”

 Az Imamok Tanácsának egy tagja szerint a tömeg Chalghoumi-t hitehagyottnak bélyegezte és megfenyegették, hogy „elpusztítják a zsidók imamját”.

 De a támadás nem rettentette el Chalghoumi-t, hanem megerősítette abbéli szándékában, hogy szembenézzen a francia muzulmán közösség szélsőséges elemeivel. „A többség nevében beszélek,” mondta tegnap. „A gyermekeinkért és a Köztársaságért dolgozom annak érdekében, hogy az iszlám megtalálja a helyét és hogy a muzulmánokat tiszteljék.”…

 Chalghoumi és mecsetje jelenleg rendőrségi védelem alatt áll és Chalghoumi azt ígérte, hogy feljelenti az aggresszorokat. Miközben Franciaország keresztény és zsidó közösségei támogatják őt, sok muzulmán társának reakciója közömbös.

 Fouad Alaoui, a Union des Organisations Islamiques de France (UOIF) elnöke (iszlám szervezetek franciaországi uniója) azt nyilatkozta, hogy „nem lepte meg” az incidens. „Mi már többször figyelmeztettük, hogy fontolja meg szavait, mert azzal ilyen jellegű reakciókat kockáztat.”

 Drancy utcáin kevésen támogatják  Chalghoumit. „Ha ő el akarja ítélni a burkát, hát tegye, csak ne a mi mecsetünk nevében,” nyilatkozta egy Malik nevű férfi, hozzátéve hogy az imam mostani nyilatkozatai „megdöbbentettek minket”. Egy másik fiatal muzulmán azt nyilatkozta, hogy Chalghoumi „nem imám, hanem egy ügyintéző”…

Update:

Burkában raboltak a Párizsi rablók
2010. február 7.

Burkába bújt két férfi, és így rabolt ki embereket egy dél-párizsi postahivatalban. A személyzet átengedte őket a kettős biztonsági ajtón, mert azt hitték, hogy vallásos, muzulmán nők. Amikor a két álruhás bűnöző már bent volt, fegyvert rántottak, és a pénzt követeltek. De csak a személyzet és az ügyfelek pénzét sikerült elvenniük. Azt nem tudni, hogy csak ezt akarták, vagy nem tudtak hozzáférni a pénztárhoz. A rendőrség szerint a zsákmány nem nagy, mivel csak négy és fél ezer eurót vittek el – közölte a Le Parisien. (FH)

Print Friendly, PDF & Email