Londoni szélsőséges iszlamisták nyilatkoznak

Londoni szélsőséges iszlamisták nyilatkoznak

Erick Stakelbeck interjúja londoni dzsihadistákkal.
A cikkhez kapcsolódó videó itt nezhető meg: Londoni szélsőséges iszlamisták nyilatkoznak 
2010. február 9.

Nagy-Britannia nemrég emelte terrorkészültség szintjét a második legmagasabb, „súlyos” fokozatra, egy jelentést követően, mely szerint az Al-Kaida újabb támadást tervezett.

Azonban Anglia talán nagyobb veszélynek van kitéve belülről, mely a britt kormány segítségével jött létre.

A CBN News nemrég Londonba utazott, hogy meginterjúvoljon számos vezető iszlám szélsőségest, akik a britt kormány tudtával telepedtek ott le.

Minden szem Londolra figyel.

Csupán egy évvel azelőtt, hogy megkísérelt felrobbantani egy repülőgépet Detroit felett, a karácsonyi robbantással gyanúsított Umar Farouk Abdulmutallab az University Collage Londonon tanult műszaki szakon.

Ott tartózkodása alatt felvette a kapcsolatot jól ismert iszlám szélsőségesekkel. A biztonsági erők úgy gondolják, hogy talán az al-Kaidával is kapcsolatban állt.

Abdulmutallab csupán egyike annak a számos iszlám terroristáknak, akik Londonhoz köthetők. Néhányan az állam támogatásával élnek ott.

Az egyik ilyen példa Yasser al-Sirri, akre Egyiptomban halálbüntetés vár.

 És ott van Anjem Choudary. A mai napig még nem vádolták meg terrorizmussal, azonban a prodzsihád nézeteiért néhányan úgy nevezik, mint Nagy–Britannia leggyűlöltebb embere.

„Sok ember szereti a dzsihád elképzelését, tudta?” Mondta Choudary a CBN Newsnak. „És részt akarnak venni benne.”

Egy szélsőséges iszlamista majdnem mindent megtalálhat Londonban. Ex dzsihadistákat, jelenlegi dzsihadistákat, „aki az akar lenni” dzsihaditákat. Mind itt vannak. Hogyan történhetett meg mindez?

A a 80-as és 90-es években a brit hatóságok menedéket adtak számos iszlám terroristának, akiket a hazájukban üldöztek.

„Mindezt azzal a feltételezéssel, hogy ha megengeded ezeknek az embereknek, hogy Londonban tevékenykedjenek, ha megengeded nekik, hogy bármit tegyenek, amit csak akarnak, akkor nem fogják megtámadni Nagy-Britanniát,” magyarázta Peter Neumann terrorista szakértő.

Neumann a Régi és Új Terrorizmus című könyv szerzője és a londoni International Centre for the Study of Radicalization (A Radikalizálódás tanulmányozásának Nemzetközi Központja) vezetője.

„A kormány, elég cinikus módon, azt gondolta, hogy bármi is történik más országokban, bármit is terveznek ezek az emberek más országokban, az nem érdekli a brit kormányt, „ tette hozzá.

Visszafel sül el a stratégia.

2005 július 7.-én a robbantások bebizonyították, hogy a brit kormány nyitott kapuk stratégiája borzasztóan téves, miután az al-Kaidával kapcsolatban álló terroristák megöltek 52 embert a London tömegközlekedése ellen elkövetett robbantássorozatok következtében.

Egy évvel később London volt a székhelye annak a nagy Al-Kaida tervnek, melyben 10 tengerentúli repülőgépet akartak felrobbantani.

„Csak ekkor változott meg az irányvonal”, mondta Neumann. „Ugyanakkor, a szélsőséges iszlamista aktivitás magjait már elültették.”

Yasser al-Sirri 1994 óta él Londonban. Egyiptomban ahhoz a terrorista csoporthoz tartozott, melyet az al-Kaida második vezetője Ayman al-Zawahiri irányított. 1993-ban bűnösnek találták egy sikertelen merényletkísérletben való részvételben az akkori miniszterelnök ellen, és halálra ítélték.

A jelenlegi interjú a CBN News-on az első megjelenése egy amerikai televízió csatornán.

„A britt kormány ismeri az aktivitásomat és helyzetemet, „mondta al-Sirri. „Minden tiszta, és semmi olyat nem teszek, amivel megszegem a törvényt.”

A brit kormány 2001-ben terrorizmus vádjával letartóztatta al-Sirrit. Nem találták bűnösnek, később szabadon engedték, azonban amerikai hivatalnokok még mindig el akarják kapni.

2005-ben az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Ügyészsége bűnösnek találta Omar Abdel Rahman terrorista agytrösztnek való segédkezésben, aki úgy ismert, mint a „vak sejk” az 1993-as World Trade Center robbantás mögött.

Hamis vádak?

Mind az Egyesült Államok, mind Egyiptom évekig próbálta kiadatni al-Sirrit Nagy-Britanniától. Azt állította, hogy ártatlan.

„Az amerikai kormány sokszor rossz embereket használ kémkedéshez, vagy azért, hogy hírszerzési információkat szerezzen,” állította al-Sirri. „Páran üzletet kötnek az FBI-jal, CIA-val és rossz információkat adnak nekik, és néha rossz döntéseket hoznak.”

Al-Sirri nem javított az ügyén, amikor 2008-ban Londonban lefotózták, amint Abu Qatadával, az al-Kaida európai szellemi vezetőjével sétált az egyik londoni utcán.

Quata 1993-ban kapott menedékjogot Londonban, és éveken keresztül állami támogatást kapott. Most börtönben van és arra vár, hogy deportálják Jordániába, ahol már terrorizmus vádjával elítélték.

„Bizonyos mértékig megengedő volt a környezet” mondta az oxfordi székhelyű terrorista szakértő Mahan Abedin. “Ott volt a számos  külföldi kérdése, például a külföldi harcosok, és ideológusok, akiknek Londonban van a székhelyük, és hallgatóságuk.” Aaad al-Faqih-ot szülőhazájában Szaúd-Arábiában kőrözik, mivel állítólag meg akarta dönteni a Szaúdi rezsimet.

 A CBN News nemrégiben londoni otthonában meginterjúvolta al-Faqihot. Az USA és az ENSZ  2004-ben, állítólagos al-Kaida kapcsolatai miatt globális terroristának nyilvánította, azonabn ő ártatlannak vallja magát. Al-Faqih azt mondja, hogy rendszeresen találkozik a brit hivatalnokokkal, és tisztelik a munkáját.

Úgy gondolja, hogy még több konfliktus lesz a nyugat és a muszlim világ között, „még nagyobb terrorista támadásokkal mint amilyen szeptember 11.-e volt.”

A brit hivatalnokok már sürgették az olyan emberek, mint al-Faqih és Yasser al-Sirri deportálását a saját hazájukba, azonban az Európai Unió és számos brit bíró megakadályozták ezeket a törekvéseket, emberi jogi szempontokra hivatkozva.

„Az évek, talán évtizedek alatt egy teljes szubkultúra nőtt fel, és csupán törvényi végrehajtással és a hírszerzés segítségével megbirkózni ezzel nagyon nehéz. A dzsihadisták ezen szubkultúrája a mai napig létezik.”

2008 áprilisában, az akkori belügyminiszter azt mondta, hogy a brit hírszerzés 2000 személyt, továbbá 200 szélsőséges iszlám hálózatot és 30 aktív terrorista sejtet figyelt meg.

A múlt hónapban a brit kormány betiltotta Anjem Choudary csoportját, az Islam4UK-t (Iszlámot az Egyesült Királyságnak), az ország terrorizmus ellenes törvényeire hivatkozva.

Choudary azt szeretné, ha az iszlám sária törvények jutnának érvényre Nagy-Britanniában. Csoportja a „nagyszerű tizenkilencek”-ként dicsőítette a 9/11 gépeltérítőit.

„[A brit muszlimok között] nagyon nagy a támogatása az olyan embereknek, mint Osama bin Laden vagy Ayman al-Zawahiri,” mondta Choudary a CBN Newsnak.

Egy ketyegő időzített bomba?

Choudary –aki állami támogatásban részesül- azt mondja, hogy a mozgalma egy erőszak nélküli politikai és ideológiai mozgalom. Azonban számos korábbi tagját terrorizmus vádjával elítélték.

„Sok olyan fiatal van, aki kapcsolódik hozzánk és eljön a beszélgetéseinkre, és más elképzeléseik vannak.”, mondta Choudary. „És mi gondoskodunk róla, hogy az energiájukat beszélgetésen, párbeszéden és vitákon keresztűl vezessék le.”

„Ez nem fenyegetés, hanem figyelmeztés. Ez a valóság.”, tette hozzá.

Abedin hozzátette, hogy a helyzet jelentősen javult 2005 óta és a brit kormány fontos lépéseket tettazért, hogy visszaszorítsa a szélsőségességet a fiatal muszlimok körében.

„Az elnéző környezet, mely 2005. július 7-e előtt volt, többé nem létezik.”, mondta. „Az olyan szélsőséges szónokok, mint például Omar Bakri Mohammed és Abu Hamza már kiléptek a képből.  Vagy deportálták, kitoloncolták, vagy bebörtönözték őket.

De az olyanok, mint Anjem Choudary szabad emberként sétálhatnak London utcáin.

„Úgy gondolom, hogy a brit kormány egy puskaporos hordón ül”, mondta. „És a gyufa ott van a kezükben, és nagyon komolytalanok”

„Nem bánnak vele megfelelően,” folytatta Choudary. „ Az arcukba robbanhat és ez egy nagyon rossz helyzet lehet.”

Print Friendly, PDF & Email