A nyugati civilizáció a bíróságon 2.

Nina Shea

Nina Shea

1989-ben az iráni legfelsőbb vezető Salman Rushdie ellen istenkáromlás miatt fatvát hirdetett Londonban. Ez volt a nyitó sortűz abban az új muszlim igyekezetben, -melyet később az 57 tagú Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) folytatott, – hogy saját határain belül rákényszerítse a nyugatot az iszlám istenkáromlással kapcsolatos megszorításaira. Megfélemlítve, a nyugat elkezdett engedelmeskedni. Ezt főleg öncenzúrán keresztül teszi és azon keresztül, hogy a vallási gyűlölet törvényekre hivatkozva, mint amelyeket Hollandiában Wilders ellen felhasználtak, beperli azokat, akik nyíltan beszélnek. Ezek a törvények az istenkáromlás megtiltásának nyugati megfelelői.

A veszélye ennek nem a tömeges bebörtönzés – eddig kevés tényleges ítélet volt, – hanem egy általános elrettentés az iszlám vagy bármi vele kapcsolatos dolog kritizálásától. Európa vezetői lehet, hogy azt hiszik, hogy a vallási gyűlölet-beszéd megtiltásával alacsony árat lehet fizetni nagyobb biztonságért. Ha így gondolják, akkor tévednek. Az a feltevés, hogy egy vallást könnyen részekre lehet tagolni, leminősíteni egy autonóm szférára, mely elkülönül a politikától és a kultúrától, egy téves elképzelés. Annak az útnak, amin jelenleg Európa halad jelentős következményei vannak a tudományra, a politikai fejlődésre, a szociális és gazdasági fejlődésre, és a nemzetbiztonságra. A beszéd ezen megdermesztése, melyet súlyosbít a muszlim erőszak, lerombolja a beszéd és a vallás alapvető szabadságait és veszélyezteti a nyugat valódi identitását.

 Az ilyen törvények nem fognak társadalmi harmóniát eredményezni. Az istenkáromlás ellenes törekvéseket Iránban, Szaúd-Arábiában, Pakisztánban, Egyiptomban, Nigériában, Szudánban, és másutt gyakran kérlelhetetlen ideológusok és politikai opportunisták vezetik. Azokat a muszlimok halgattatják el először, akik ellenállnak a radikálisok követeléseinek.  Ahogy azt Malajzia egykori pénzügyminisztere megjegyezte, a vallási gyűlölet-beszéd törvények mind függenek a közhangulat “rugalmas érzelgősségétől”. Egy nemzet, amely foglalkozik az ilyen esetekkel, kénytelen lesz ügyről ügyre menni, “az érzékenység katasztrófapolitikájának foglyul esve.”

Nina Shea a Hudson Institute’s Center for Religious Freedom igazgatója.

Print Friendly, PDF & Email