Valentin napi csokor

Az indonéz muzulmánok azt mondják, hogy nem ünneplik a Valentin-napot 

Associated Press
2010-02-13

Egy magas rangú pap azt mondta Indonézia muzulmánjainak, hogy ne ünnepeljék a Valentin-napot, mert az a romantikus ünnep egy másik vallásból ered.  

Az Indonéziai Papi Tanács elnöke szombaton azt mondta, hogy a muzulmánoknak számos alkalmuk van arra, hogy kifejezzék szeretetüket és szerelmüket. 

Amidhan, akinek sok indonéziaihoz hasonlóan egy neve van, azt nyilatkozta, hogy a Valentin-napot ünnepelni ugyanaz, mint más – iszlámtól eltérő – vallásokat támogatni. 

Indonézia 200 millió  muzulmánja egy mérsékeltebb formáját gyakorolja a vallásnak. A Valentin-naphoz való viszonyulás változó a muzulmán világban. Szaud-Arábiában szigorú tilalom van érvényben, míg Dubaiban és Kairóban a boltok és éttermek fel vannak díszítve és akciókkal várják az ünneplő párokat. 

A Valentin-nappal egy harmadik századi keresztény vértanut ünneplünk.

 Iszlám tudósok ellenzik a Valentin-napot 

 Gulg Daily News  Aniqua Haider 2010. február 14.  

Bahreinben vallási vezetők támadták az évenként megünnepelt Valentin-napot, mondván, hogy az felhigítja az iszlám elveket és értékeket.

 A párok úgy ünneplik ezt az alkalmat, hogy egy többszáz éve működő hagyomány szerint ajándékok vásárlásával fejezik ki szerelmüket. 

De néhány tudós úgy jellemzi az ünnepet, mint egy nonszensz kereskedelmi fogást, mely arra szolgál, hogy kihasználja az embereket, és ezt nem kellene muzulmán országokban ünnepelni. 

„A Valentin-napnak semmi köze az iszlám értékekhez vagy társadalmi hagyományokhoz, és nekünk nem szabadna ezt átvennünk pusztán azért, mert nyugaton ezt ünneplik,” mondta egy tudós, aki nem kívánta, hogy megnevezzék, félve a közösség reakciójától. 

„Nekünk megvannak a saját ünnepeink, amiket ünnepelhetünk, és nem kell azzal az ürüggyel követőkké válnunk, hogy a Valentin-nap a szerelem ünnepe.” Ezek az ünneplések egy hamis képet hagynak a fiatalok fejében, és ha a gyerekeket megfelelően nevelték volna, akkor nem vennének részt ezekben a dolgokban. 

Mi nem akarunk senkit sem gátolni abban, hogy a szerelmet ünnepelje, csak informálni akarjuk őket, hogy az iszlám nem engedélyezi a szerelem nyilvános hirdetését. 

A tudós azt mondta, hogy a Valentin-napot erővel lenyomták az emberek torkán. „A politikusoknak és vallásos embereknek tilos erről az ügyről nyilatkozni, mivel olyan mértékben elüzletiesedett az ünnep, hogy az emberek azok ellen fordulnak, akik arra kérik őket, hogy ne ünnepeljék ezt.” 

A GDN jelentette tegnap, hogy több mint 50 tonna virágot szállítottak Bahreinbe, mert az üzletek Valentin-napra készülnek. 

A legnagyobb helyi Kuvaiti romantikus vásárló 7500 Bahreini dínárt költött 5000 szál vörös rózsára, hogy a pár egész lakását szirmokkal borítsák. 

Egy másik tudós, aki szintén nem akarta, hogy megnevezzék, azt nyilatkozta, hogy a Valentin-nap a „cselszövők” játéka arra, hogy kihasználják az embereket. A Valentin-nap egy olyan ünnep, melyre nincs szükség a muzulmánok körében. 

„A muzulmánoknak nem kellene a modernizáció nevében követniük a nyugati kultúrát anélkül, hogy tudnák, hogy az ilyenfajta kultúra az iszlám tanítások ellen van.” 

 „Valentin-napon az emberek túllépnek a határokon, ez ellentmondásos az iszlám elvekkel és erkölcsi lepusztulást okozhat.” 

„Mi úgy érezzük, hogy nem megfelelő, ha cégek Valentin-napi programot tartanak pároknak. Ez nemcsak üdvözletek és ajándékok küldéséről szól, hanem túllép a határokon és még szexuális szabadosságra is sarkall.” A Valentin-nap nem romantikus és nem spontán, sokan csak azért tesznek erőfeszítéseket az ünneplésére, mert mindenki más is ezt teszi.

 „Bosszantó, mert az egyedülálló embereknek rossz érzésük van amiatt, hogy mindenki más, aki kapcsolatban él, készülődik az ünneplésre.”

Print Friendly, PDF & Email