Valentin napi csokor No. 2

Itt van még egy cikk arról, hogy hogyan viszonyul az iszlám a Valentin-naphoz:
Inquirer.net, 2010. 02. 14.

A Szaudi vallási rendőrség feldühödött a Valentin-nap miatt.

A szaúd-arábiai vallási rendőrség feldühödött a Valentin-napi előkészületek miatt és a fülöp-szigeti munkavállalókat (OFWs – overseas Filipino workers) már figyelmeztette, hogy ne ünnepeljék nyíltan a szerelmesek napját. 

John Leonard Monterona, a „Migrante” közel-keleti regionális kordinátora, figyelmeztette a több mint 2,2 millió Szaúd-Arábiában levő fülöp-szigeti munkavállalót, hogy február 14-e megünneplése tilos a legtöbb, ha nem az összes muzulmán országban. 

A fülöp-szigeti munkavállalóknak, különösen a párkapcsolatban élőknek, „a lehető legnagyobb óvatossággal” kell ünnepelniük a Valentin-napot, mondta Monterona. 

Szaúd-Arábiában egyedülálló  módon az „Erények Ösztönzésének és a Bűnök Megelőzésének Bizottsága” – más néven vallási rendőrség –  szigorúan betartatja a tilalmat azon tevékenységek felett, amelyeket idegennek és iszlámellenesnek tekint. 

A szaúdi vallási rendőrség csütörtökön elidított egy országos vizsgálatot azok ellen a boltok ellen, amelyek vörös színű, vagy bármilyen módon a betiltott ünnepre utaló termékeket árusítanak. 

Vörös rózsák, vörös színű ajándékok, stb. 

A rettegett vallási rendőrség tagjai átvizsgálták a boltokat vörös rózsákat, szív alakú  tárgyakat és vörösbe csomagolt ajándékokat keresve, és elrendelték, hogy a bolttulajdonosok szabaduljanak meg ezektől – mondta egy Szaudi hivatalnok a The Associated Press-nek. 

A Valentin-nap tilalma összhangban van a Szaúd-Arábiában alkalmazott szigorú vahabita iszlám irányzattal, melyet a királyság több, mint egy évszázada követ. Az iszlám szülőföldjén még a születésnapokat és az anyák napját is elítéli a vallási szervezet, bár az embereket szinte sosem büntetik meg, ha megünneplik ezeket. 

Nem így a Valentin nap miatt, mely egy a rómaiak által vértanuhalált halt keresztény szentről lett elnevezve. 

A vörös színű vagy szív alakú termékek az év többi időszakában legálisak, de február 14-e közeledtével csempészárunak számítanak. 

Nem szabad csókot inteni 

Rijad előkelő negyedeiben a legtöbb üzlet polcairól eltüntették a vörös színű termékeket. A vallási rendőrség szaúdi újságokban közzétett nyilatkozata figyelmezteti az üzlettulajdonosokat a jogsértésekre. 

Monterona azt tanácsolta a fülöp-szigeti munkavállalóknak, hogy otthonukon kívül ne viseljenek vörösszínű ruhát, illetve ne legyen náluk semmilyen vörös dolog, például virág, vagy szív alakú tárgy. 

 „Legyenek óvatosak a barátok vagy munkatársak felé intett csókokkal, nehogy a rendőrség, vagy a helyiek meglássák. Ezenkívül ne kívánjon senki “Boldog Valentin napot” nyilvánosan más nemzetiségűeknek, vagy nagy bajba kerül” – mondta. 

Jobb ötlet lenne felhívni a Fülöp-szigeteki családtagokat, barátokat, vagy SMS-ben, illetve e-mailben köszöntéseket küldeni, – mondta. 

Több, mint 2,2 millió  fülöp-szigeti munkavállaló van a közel-keleten. További 400.000 az Egyesült Arab Emirátusokban, míg 200.000 és 150.000 Katarban és Kuvaitban.

Jerry E. Esplanada és AP

Print Friendly, PDF & Email