Az iszlám a béke vallása?

A szabadság és a demokrácia olyan bálványok, melyeket meg kell semmisíteni, és helyébe a sáriát  [iszám jogot] tenni.

Szemelvények következnek Anjem Choudary-val, az Islam4UK (Iszlámot az Egyesült Királyságba) vezetőjével készült interjúból, melyet a Press TV sugárzott 2010. február 3-án.

Forrás: MEMRI TV

Anjem Choudary: fő célkitűzésünk, hogy a társadalmat – melyben élünk – felkérjük arra, hogy úgy gondoljanak az iszlámra, mint egy alternatív életformára, mely megköveteli a jót és elutasítja a gonoszt, bárhol is vagyunk. Ezenkívül végső soron az is [a fő célkitűzésünk], hogy meghonosítsuk a sáriát állami szinten – mely egy kalifátusi kormányzási rendszer – azért, hogy újra legyen egy jelzőfény a világban, egy példa arra, hogy az embereknek hogyan kell élni az életüket.
[…]
Riporter: Beszéljünk néhány állításról, mely az ön Islam4UK internetes oldalán jelent meg. Ezek nagyon lázítóak voltak és nagy vitát robbantottak ki az Egyesült Királyságban. Például az egyik ön által megjelentetett fotó mecsetté átalakítva ábrázolja a Buckingham palotát, a brit királyi család otthonát. Ez az ön célja? És milyen reakciókat várt a brit közvéleménytől az ilyen fotók közzététele nyomán?

Anjem Choudary: az egyik kampányunk tulajdonképpen Nagy-Britannia felkérése volt arra, hogy fogadja el a sáriát, mint egy alternatívát. Ennek elkerülhetetlen része példát mutatni arra, hogy hogyan nézne ki nagy-Britannia, ha a sáriát megvalósitaná. Például a sária szerint nem létezik királyság, ezért a Buckingham palota bizonyosan nem lenne a ma létező uralkodó – II. Erzsébet Királynő – otthona.

Egy ilyen– nem feltétlenül kőbe vésett – alternatíva lehet például egy masjid, melyet a múltban kórházként, óvóhelyként vagy sok más módon is használtak.

Valamint nincs bálványimádás az iszlámban. Ezért a Nelson-emlékoszlop sem létezne, és mi erre ajánlunk egy alternatívát: ez talán egy embereket imára hívó  hely lehetne.

Azonban mindez a folyamat egyrészt arra vonatkozik, hogy a brit közvélemény  érdeklődését felkeltse az iszlám iránt, az ember alkotta törvények alternatívájakét, másfelől pedig hogy nyilvános vitát indítson az emberiség jövőjéről.

Én hiszem, és mint muszlimok, mi hisszük, hogy manapság összeütközés van két civilizáció között. Az egyik civilizáció alapja az Ember – és abban hisz, hogy az Ember szuverén és joga van törvényalkotásra. A másik civilizáció abban hisz, hogy a szuverenitás és a vezetés istenhez tartozik.
[…]
Az emberek a múltban azokat a bálványokat imádták, melyeket saját kezükkel készítettek. Manapság az emberek intellektuálisabb bálványokat imádnak, úgy mint a demokrácia, liberalizmus, szabadság, és így tovább. Tehát ezeket is  meg kell  semmisíteni és allah imádatával, illetve a hozzá való engedelmességgel helyettesíteni.
[…]
Riporter: Kétmillió ember ment ki az Egyesült Királyság utcáira néhány évvel ezelőtt, hogy tiltakozzon a brit csapatok elsőként történő Irakba küldése ellen. Miért nem csatlakozott hozzájuk?

Anjem Choudary: Nem, mert nem hiszek benne, hogy a céljaik helyesek voltak. Sokan szocialista és kommunista eszméket hangoztattak és sokan pacifisták voltak.

Mi muszlimként hisszünk, hogy minden muszlimnak joga van megvédenie magát, az életét, a becsületét és tulajdonát.
[…]
Riporter: Az Egyesült Királyságban sok szervezet képviseli a szólásszabadság ügyét. Kit képvisel ön a Egyesült Királyságban? Kinek ad hangot?

Anjem Choudary: Tudja, én nem hiszek a szabad véleménynyilvánítás fogalmában. Nem hiszek a demokráciában. Nem hiszek a szekularizmusban vagy liberalizmusban. Én úgy hiszem, hogy ezek bálványok, amelyeket az emberek manapság imádnak , és melyek távol tartják őket allah urunk imádatától. Hiszem, hogy a szuverenitás és a vezetés istené, de én úgy fogok működni az ő úgynevezett „szabadságukon” belül, hogy rámutassak téveszméikre.
[…]
Riporter: a média azt mondja, hogy ön segélyekből él. Ha ez nem igaz, itt megmondhatja.

Anjem Choudary: Ez lényegtelen. Gordon Brown miniszterelnök gyermekgondozási segélyt és gyermekek után járó adójóváírást vesz igénybe. Én miért ne vehetném igénybe ugyanezt?

Tudja, a próféta azt mondta…  Az ő idejében… a próféta idejében egy törzsi rendszer volt, ahol pénzt adtak a muszlimoknak. Omar Ibn Al-Khattab valójában azt mondta a prófétának: „Oh allah prófétája, ők pénzt adnak nekünk, mi pedig megtámadjuk a rendszerüket.” Mire a próféta azt mondta: „Kihez tartozik a pénz? A vagyon allahé. Használd, de ne hazudj és ne csalj.” Én nem hazudok és nem csalok. Ha vagyonhoz jutok, használni fogom. Ez megengedett számomra, halal (engedélyezett) az iszlám szerint.
[…]
Tekintsünk el az iszlámtól  és sáriától, és csak beszéljünk arról, amire szükségünk van. Egy rendszert akarunk, amely gondoskodik az emberek alapvető szükségleteiről. Gáz, áram, víz, stb ingyen lesz, mert ezek környezeti erőforrások, és a próféta azt mondta, hogy mi ezeknek a tulajdonosai vagyunk. Szeretnénk egy rendszert, ahol az emberek nincsenek kizsákmányolva. Az olyan iparágak, mint a pornográfia, alkohol, szerencsejáték és uzsora, teljesen meg lesznek szüntetve.

Egy olyan rendszerre vagyunk hivatottak, mely emberi lényként kezeli az emberi lényeket.

Hiszem, hogy ha az emberek felébrednek az álomból és a sötétségből, melyben élnek és meglátják az iszlám szépségét, tökéletességét és igazságát, az magához fogja vonzani őket.

De sok akadály van előttünk, a rezsimek fizikai akadályai és az intellektuális akadályok, melyek démonizálják láttatják az iszlámot és a sáriát.

Print Friendly, PDF & Email