A holland Szabadság Párt kész a kormányzásra, állítja Wilders

A bevándorlás-ellenes politikus, aki Hollandiát szeretné kormányozni

TheFirsPost, Tim Edwards 2010. február 23.

Geert Wilders

Geert Wilders, a holland bevándorlás-ellenes politikus, akit tavaly kitiltották az Egyesült Királyságból, arra hivatkozva, hogy veszélyt jelent a faji kapcsolatokra, hamarosan Hollandia miniszterelnöke lehet,  a hétvégén bekövetkezett  holland koalíciós kormány összeomlását követően.

 A kormány bukása, a vezető Kereszténydemokrata Párt és koalíciós partnere, a Munkáspárt között, az ország NATO afganisztáni szerepvállalásának meghosszabbítása miatt kialakult egyet nem értés következtében jött létre, ami azt jelenti, hogy az általános választásokat majd a soron  következő három hónapban kell megtartani. [Azóta júniusra tűzték ki  a választások időpontját]

A legutóbbi közvélemény-kutatások azt sugallják, hogy Wilders, a populista, bevándorlás-ellenes Szabadság Párt (PVV) vezetője,  25 helyre tarthat igényt az új parlamentben, így a második legnagyobb párt lehet a Kereszténydemokraták után. A Munkáspárt körülbelül 21 helyet kaphat.

 Természetesen sok minden történhet még az elkövetkező három hónapban, és a Munkáspárt, amely profitált abból, hogy ellenezte a holland katonák további afganisztáni szerepvállalását, újonnan megszerzett népszerűsége elolvadhat az általános választási kampány hevében. Ugyanakkor az ellentmondásos Wilders, okkal feltételezheti, hogy a két nagy horderejű csetepaté a hatóságokkal, az elkövetkező három hónapban növelheti a népszerűségét a szavazók körében.

 Wilderst, akit a Nagy-Britanniai Muszlim Tanács “egy könyörtelen gyűlölet szítónak” jellemez, a legtöbben azzal az esettel kapcsolatban ismerik itt, Angliában, amikor 2009 februárjában megtiltották neki, hogy belépjen Nagy-Britanniába.  Ez azután történt, hogy a Lordok Háza két tagjától meghívást kapott a Westminster Palotába [Egyesült Királyság parlamentje,]  hogy mutassa be 17 perces “Korán ellenes” filmjét, a Fitnát.

 Ennek eredményeként, Wilders pártja az első helyre szökött a közvélemény-kutatások alapján. Kifogásolta a beutazási tilalmat, aminek következtében októberben visszavonták azt. Azóta már elfogadta a második meghívást a Lordok Házába és március 5-én fog beszédet mondani – amely nem fog ártani a közvélemény-kutatási eredményeinek.

Közben hazájában, gyűlöletre uszítás és a muszlimokkal és az etnikai kisebbségekkel szembeni diszkrimináció vádjával eljárás folyok ellene – egy tárgyalás, melyet ő úgy jellemez, mint “egy per a szólásszabadság, a demokrácia és az igazság ellen”.

 Wilders a pályáját a jobbközép, Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért, parlamenti képviselőjeként kezdte.  Saját pártját azután alapította meg, miután hadilábon állt a párt azon irányvonalával, hogy Törökország számára lehetővé kell tenni, hogy csatlakozási tárgyalásokat kezdjen az EU-val.

 Wilders megalapította a PVV-t, mint egy jobboldali, többnyire libertariánus pártot. Politikája kisebb államot, alacsonyabb adókat, az oktatásra való összpontosítást, hozzáférhető egészségügyi ellátást, valamint a  polgármesterek, a rendőrség vezetőinek és a miniszterelnökök választás útján történő megválasztását foglalja magában (jelenleg, Nagy-Britanniához hasonlóan, a hollandok egy politikai pártra szavaznak). Talán a PVV politikája a leginkább azoknak a brit turistáknak aggasztó, akik a hétvégéiket Amszterdamban töltik, mivel a párt keményebb vonalat képvisel a rekreációs drogokkal szemben.

De a PVV zászlóvivő politikája a bevándorlás-ellenes irányvonal. A párt a nem-nyugati országokból való bevándorlás megszüntetését javasolja – a keresztény, zsidó és humanista hagyományok elsődlegességének hivatalos elismerésével egyetemben.

Wilders faji politikája leginkább az iszlámot célozza meg, amit fasiszta jellegűnek lát. Két évet dolgozott Izraelben a húszas éveiben, amely idő alatt széles körben beutazta az arab világot, ahol állítólag mély hatást tett rá a demokrácia hiánya. Ezzel szemben Izraelt, “igaz barátként” látja, és csodálja a terrorizmusellenes politikáját.

Két évvel ezelőtt azt mondta a Guardian-nak: “Az iszlám hagyománnyal,  kultúrával és ideológiával van problémám, nem pedig a muzulmán emberekkel.” Ugyanakkor támogatja azt az eljárásmódot, hogy hazaküldjék azokat a bevándorlókat, akik valami bűnt követnek el.

 Annak ellenére, hogy látszólag sok a közös meggyőződése a szélsőjobboldali európai pártokkal, mint például a BNP, Wilders elutasítja a fasizmust. Minimum az, hogy bírálja a homofóbiát, megkülönbözteti őt az ilyen szervezetektől. “A szövetségeseim nem Le Pen vagy Haider. Soha nem kötjük össze magunkat a fasisztákkal és Mussolini Olaszországával. Nem szeretném, ha össszefüggésbe hoznának a rossz jobboldali fasiszta csoportokkal”, mondja.

 Politikáján túl, Wilders bátorsága sem kétséges: al-Kaida halálra ítélte, és állandó rendőri védelem alatt áll a rendszeres halálos fenyegetések miatt Hollandiában.  Minden este másik helyen alszik, és csak hetente egyszer láthatja a feleségét. Wilders ezt a katonás életmódot úgy jellemzi, mint egy olyan “helyzet, amit még a leádázabb ellenségemnek sem kívánok”. Akikből egészen bizonyosan bőven akad.

A holland Szabadság Párt kész a kormányzásra, állítja Wilders

[…]
“Régóta várok, erre a napra, és végül elérkezett. Most már felhúzhatjuk a zászlókat az ünnepléshez. A valaha volt legrosszabb holland kormány, nem érdemeli meg, hogy egy napot is tovább kormányozzon,” mondta Wilders.

A Szabadság Párt vezetője, aki az iszlám és a bevándorlással kapcsolatos nyers álláspontjáról ismert, azt mondta, hogy a  távozó kormány csak a “rekordméretű tömeges bevándorlásban” jeleskedett.

“Ez a kormány kárt okozott a gazdaságban, megemelte az adókat és támogatta az iszlámot.  A kormány tagjai nyíltan harcoltak egymással az utcán,” mondta Wilders.
Hozzátette: a hollandok “vágynak” egy új kormányra, amely ezt megállítja.

Print Friendly, PDF & Email