Öt európai állam támogatja a burka tilalmát

Öt európai állam támogatja a burka tilalmát

Financial Times, James Blitz, 2010. március 1.

A burka-clad womanA Financial Times közvélemény-kutatása alapján négy nagy európai államban  a választók több mint fele támogatja a francia Nicolas Sarkozy azon erőfeszítéseit, hogy betiltsa, hogy a nők burkát viselhessenek.

Ahogy Mr. Sarkozy sürgeti a burka viselésének nyilvános helyeken való tilalmának kidolgozását, a Financial Times legújabb Harris  felmérése azt mutatja, hogy a lépés nem csak Franciaországban erősen támogatott, hanem lelkes támogatókra akad az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Spanyolországban és Németországban is.

A felmérés azt mutatja, hogy a válaszadók mintegy 70 százaléka  támogatja Franciaországban  azt az elgondolást, hogy tiltsák meg az olyan ruhadarabok viselését, amely a női testet tetőtől talpig elfedi. Hasonló véleményen voltak  Spanyolországban és Olaszországban is, ahol 65 százalék illetve 63 százalék támogatta a tilalmat.

Ezek az eredmények az Egyesült Királyságban és Németországban különösen meglepőnek tűnnek. Nagy-Britanniának erős liberális hagyománya van, amely tiszteletben tartja az egyén azon jogát, hogy teljesen kifejezhesse vallási nézeteit. De itt, az emberek mintegy 57 százaléka ennek ellenére támogatta a tilalmat. Németországban, amely szintén vonakodik attól, hogy szigorítsa a kisebbségi jogokat, mintegy 50 százalék támogatta a tilalmat.

“Ez a felmérés azt mutatja, hogy Franciaországban növekszik azoknak az embereknek a száma, akik  ellenzik a burkát, és ez a nemzeti identitásról és burkáról szóló vita következménye,” mondta professzor  Patrick Weil, egy szakértő a nemzeti identitás témájában a Parizsi Egyetemen-Sorbonne. “Azonban ezek az adatok az Egyesült Királysághoz hasonlóan a többi európai országban is növekvő tendenciát mutatnak,  amely tükrözi a növekvő aggodalmat, ami ekörül a kérdés körül van Európa egyes részein.” …

Print Friendly, PDF & Email