Wilders győzelme

A Wilders lendület

Brussels Journal, Paul Belien 2010. március 5.

A tegnapi önkormányzati választások Hollandiában  az ellenzéki vezető  Geert Wilders Szabadság Pártjának (PVV) győzelmet hoztak. Június 9-én a hollandokat  ismét a szavazó fülkékbe hívják az általános választások miatt. A tegnapi eredmények megerősítik a PVV lendületét, amely politikai földcsuszamlást eredményezhet júniusban, és amely egész Európára hatással lehet .

A tegnapi [márc. 3] önkormányzati választásokon – az első, amelyben a nemrégiben, 2007-ben létrehozott Wilders pártja, részt vett – a PVV vált a legnagyobb párttá Almereben és a második legnagyobb párttá Hágában, az ország két fontosabb városában. A PVV a szavazatok 21,6%-át érte el  Almere-ben és 16,9%-át Hágában. A baloldali pártok mozgósították a muzulmán bevándorlókat, hogy  jönnek el, és szavazzanak Wilders ellen. Sok közülük így is tett.

Hága és Almere voltak az egyedüli önkormányzatok, ahol a  PVV jelölteket állított a tegnapi önkormányzati választásokon. A PVV Amszterdamban, Rotterdamban és más városokban is jól teljesített volna, de úgy döntött, hogy nem indulnak ezekben a városokban. Wilders egy fiatal pártot vezet, amely még nem rendelkezik szilárd helyi struktúrával. Ahelyett, hogy a mennyisége összpontosított volna és mindenhol, ahol csak tud jelöltet állított volna, még akkor is ha nem lett volna biztos  a pályázók háttérében és tehetségében, ehelyett Wilders a minőségre koncentrált. Nem kockáztathatta meg, hogy a június 9-ig hátralévő három hónapban, a helyi PVV újoncok  lerombolják a PVV jó hírnevét.

Wilders egy okos, de óvatos politikai stratéga. Tanult a LPF, az elhunyt holland politikus, Pim Fortuyn pártjának, tapasztalataiból.  Sok tekintetben Fortuyn ugyanazokért az elképzelésekért harcolt, mint Wilders. Fortuyn meggyilkolása után a LPF veszekedő frakciókra esett szét. 2007-ben a párt elvesztette 8 parlamenti helyét, míg a PVV 9 helyet szerzett az első parlamenti választáson, amelyen részt vett.

Egy tegnapi közvélemény-kutatás, melyet a NOS holland állami televízió  készített  azt jósolja, hogy Wilders a 150 parlamenti helyből 24-et kaphat júniusban. Ez alapján a PVV a harmadik legnagyobb párt lenne az országban, a jelenlegi holland miniszterelnök, Jan-Peter Balkenende keresztény-demokrata pártja  (CDA) , és a munkáspárt után. Vannak azonban olyan közvéleménykutatások, például a De Hond, amelyet sokan Hollanda legjobb közvéleménykutatójának tartanak, amely azt jósolta tegnap, hogy a PVV  27 hellyel a legnagyobb párt lesz.

A CDA jelenleg 41 hellyel rendelkezik, a NOS közvélemény-kutatása azt jósolja, hogy ez 29-re fog lecsökkenni, a Hond még ennél is kevesebb, 26 helyet jelez előre. A Munkáspárt jelenleg 33 hellyel rendelkezik, ami a NOS előrejelzése szerint 27-re, a De Hond szerint 24 helyre esik vissza. A jobbközép Liberális Pártnak (VVD) mindkét közvéleménykutató azt jósolja, hogy megtarja jelenlegi 21 helyét. A Kereszténydemokrata Unió (CU) hét helyet tudhat be  mindkét közvéleménykutató alapján, eggyel többet, mint a jelenlegi hat. Ezért mind a NOS, mind a De Hond azt jósolja, hogy a jelenlegi CDA, Munkáspárt, és CU közép-bal koalíció  elveszti parlamenti többségét. A CDA, Wilders PVV pártja, VVD és CU jobbközép koalíciónak mindkét  közvélemény-kutató szerint egy kényelmes többsége lenne 81 hellyel.

Geert Wilders jelenleg a legérdekesebb politikai jelenség Európában. Ő egy intézmény-ellenes  politikus, aki jó eséllyel válhat hazája következő kormányának egy vezető tagjává . Wilders védi a holland nemzeti szuverenitást és ellenzi az Európai Unió központosító politikát. Védi a holland nemzeti identitást és ellenzi Hollandia iszlamizálódását. Wilders témái  más európai országok emebereinek a tetszését is elnyerhetik. Hasonlóan aggasztja őket a nemzeti szuverenitás és identitás elvesztése, és úgy érzik, hogy az európai hagyományos pártok többé már nem hozzájuk szólnak.

Az európai vezető pártok a  jobbközéptől a balközépig egyetértenek abban, hogy az iszlamizálódás és az EU központosítása elkerülhetetlen, és ezt elő kell mozdítani, amennyiben a pártok túl akarják élni, és  hatalomban szeretnének maradni. Wilders azonban egy olyan politikus, aki a Buckley-i hagyományban ” szembe megy a történelemmel, azt ordítja, hogy: STOP, amikor senki nem hajlandó erre, vagy arra, hogy sokkal türelmesebb legyen azokkal, akik ezt sűrgetik.”

A nemzetközi kérdésekben Wilders olyan helyet foglal el, amely szintén szembe megy az európai uralkodó politikai és szellemi elittel. Ellenzi Törökország belépését az EU-ba, egy szókimondó védelmezője Izraelnek és híve a szorosabb amerikai-európai kapcsolatoknak. Ez teszi őt népszerűtlenné a médiában, de ez nem ártott neki a választók szemében.

Az elmúlt három évben, Wilders szűrte és képzezte a parlamenti választások  potenciális jelöltjeit. Annak elkerülése érdekében, hogy bevonza a politikai opportunistákat és  civakodókat, minden szombaton “osztály termekben” összehozza a potenciális jelölteket. A párt jelenlegi parlamenti képviselőinek is ő volt az oktatója. Amikor a holland kormány két héttel ezelőtt szétesett, Wilders bejelentette, hogy készen áll a választásokra, és képes tisztességes és alkalamas jelöltekből listát felállítani.

Wilders gondosan kerülni a nemzetközi kapcsolatokat olyan külföldi intézmény-ellenes és bevándorlás ellenes pártokkal, akiket a múltban antiszemita nézetek vakítottak el . Wilders  Izrael támogatását tekinti mércének annak eldöntésére, hogy kivel hajlandó együttműködni. Eddig hivatalos kapcsolatban egyedül a Dán Néppárttal (DF) van  és az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjával (UKIP). A PVV vezetője a DF és UKIP meghívására  Dániába és Nagy-Britanniába utazott, hogy beszédet mondjon . Tavaly a brit munkáspárti kormány megtiltotta Wildersnek, hogy belépjen Nagy-Britanniába, amikor Lord Malcolm Pearson az UKIP vezetőjének meghívására azért utazott oda, hogy beszédet mondjon a Lordok Házában. A tilalmat időközben felülbírálta a bíróság. Történetesen, Wilders pénteken Londonban lesz, hogy megtartsa azt a beszédét, amelyet 2009 februárjában nem tudott megtartani. Ebből az alkalomból rövid dokumentumfilmjét, a Fitnát is be fogja mutatni, amit 2008-ban azért készített, hogy figyelmeztesse a világot az iszlámmal kapcsolatban, amely az ő véleménye szerint inkább egy veszélyes ideológia, mint vallás.

Wildersnek sikerült elérnie, hogy az iszlamizálódás legyen az egyik fő témája a következő választásoknak. Ironikusan, a holland hatóságok segítettek neki azáltal,  hogy bíróság elé állították a Fitna miatt. Rasszizmussal és a a nem nyugati etnikai kisebbségek elleni gyűlöletkeltéssel és hátrányos megkülönböztetéssel vádolták meg. Bár Wilders egy választott parlamenti képviselő,  mégis azért tudták bíróság elé rángatni, mert Hollandia,  néhány szomszédos országgal ellentétben nem biztosít a politikusoknak mentelmi jogot.

Az ügyészség azt állítja, hogy azzal, hogy elmondta a véleményét az iszlámról,  Wilders “megsértette” a muszlimokat. A politikus ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ő soha nem mondott semmit negatívat a muszlimokról, ő mindig gondosan ügyelt arra, hogy a bírálatát az iszlám ideológiára korlátozza és nem tett mást, mint hogy elmondta azt amit ő őszintén az igazságnak tart. Wilders a védelme érdekében 18 szakértő tanú beidézését kérte a bíróságtól. Ezek közé  akadémikusok, egykori muszlimok, továbbá az  iszlám terrorizmus védői is tartoznak. Február elején a bíróság lesöpörte a kérést, így Wilders csak két holland egyetemi oktatót, valamint a szíriai származású amerikai írót és egykori muszlimot Wafa Sultant idéznheti meg. Továbbá, hogy megakadályozzák azt, hogy a tárgyalás az iszlám természetéről szóló tárgyalássá váljon – hogy Wilders helyett az iszlám legyen a vádlottak padján – a bíróság kimondta, hogy a három szakértőt csak zárt ajtók mögött hallgatják meg. Végül a bíróság úgy határozott, hogy néhány hónappal elhalasztja az ügyet.

Ha az ügyet  június 9-e előtt folytatnák, akkor az komolyan akadályozná Wilders választási kampányát, mert köteles részt venni a bírósági üléseken. Másrészről, ezzel  további választók rokonszenvét tudná kivivni, és az elképzeléseit, a választás fő témájaként még inkább az előtérbe tudná hozni.

Ha a PVV-nek sikerül Hollandia legnagyobb pártjává válnia, akkor Beatrix holland királynő várhatóan Wilderst kéri majd fel, hogy próbáljon meg koalíciós kormányt alakítani, bár a királynő jogilag nem köteles erre. Azonban a  hagyomány az, hogy a legnagyobb párt vezetője  lesz az ország következő miniszterelnöke.

Almere-ben a múlt héten Wilders bejelentette, hogy az egyik első dologa a PVV vezette koalíciónak az lesz, hogy  tilalmat vezet be a fejkendő viselésére a köztisztviselőknek és az összes olyan intézményben, alapítványban, és egyesületben, mely önkormányzati támogatást kap. Hozzátette: “Hogy világos legyen, ez a tilalom nem terjed ki a keresztre vagy a kipára, mert ezek olyan vallási jelképek, melyek  kultúránkhoz tartoznak, és nem – úgy mint ez a fejkendő esetében- egy elnyomó totalitárius ideológia jelképei.”

Diana West, amerikai újságíró, a The Death of the Grown-Up könyv szerzője azt mondja, hogy Wilders “politikusként nagyon fontos, a nyugat iszlamizálódásának megfordításában”, amiatt, hogy egyértelművé teszi a különbséget, az iszlám és más vallások között. ” Ellenszegül az igazságon levő  multikulturális zárnak, azáltal, hogy elutasítja a kulturális relativisták tagadását az identitásról.”

Ha Wilders lesz a következő holland miniszterelnök, akkor képes lesz befolyásolni a döntéshozatalt az Európai Unió szintjén és  fontos politikai alakká válik a nemzetközi színtéren. Egyes megfigyelők arra számítanak, hogy a mainstream holland jobbközép pártok – a keresztény-demokraták és a liberálisok – nem lesznek hajlandóak koalícióra lépni vele, mert távol akarják tartani a nemzetközi politikai színtértől. Mindenesetre, ha ez a lenne a helyzet, akkor  a a júniusi választások legvalószínűbb kimenetele egy jobbközép kisebbségi kormányt lesz, mely függ a PVV támogatásától. Hollandiában nincs hagyománya a kisebbségi kormányzásnak. Dániának viszont van. Dániában a jobbközép a Dán Néppárt támogatásával kormányoz. Ez egy olyan formula, amely lehetővé tette, hogy a DF befolyással legyen a kormány napirendjére, anélkül, hogy a kormány része lenne.

Wilders ismeri a dán modellt. Az elmúlt három évben két alkalommal találkozott a DF vezetőivel a dán parlamentben.  Nem tagja lenni a kormánykoalíciónak, ugyanakkor képesnek lenni meghatározni a napirendjét, vonzó alternatíva lehet a ravasz holland politikai taktikusnak. Ez arra is lehetőséget adna neki, hogy továbbra is látogassa a nyugati országokat, többek között Amerikát, hogy figyelmeztesse a Nyugatot az iszlám veszélyére, és egy nemzetközi politikai mozgalmat építsen ki, mely szembehelyezkedik a multikulturalista relativizmussal.

Print Friendly, PDF & Email