Európa egyre távolodik a szólásszabadságtól

Európa egyre távolodik a szólásszabadságtól

EuropeNews, 2010 február 19 , WFT

Ez a cikk, a múlt év nov. 3-án megjelent Finnország távolodik a szólásszabadságtól című cikk nyomán íródott. Kevesebb, mint három hónappal később a címe igazabb, mint valaha. De sajnos ezzel még nincs vége- ezért a komorabb cím.

Előzőleg azt írtam, hogy “Ausztria Finnországgal együtt eltávolodik a szólásszabadságtól” az ausztriai Susanne Winters, és a finn Jussi Halla-aho politikusok bírósági ügyei közti hasonlóság miatt: mindkét politikust megvádolták, és elítélték, mert nyilvánosan kifejezték politikai véleményüket, melyben az iszlámot a pedofíliával hozták összefüggésbe.

Sajnos ezen a két egyedi eseten kívül messze túlmutató hasonlóság van Ausztria és Finnország között. Mind Ausztria, mind Finnország élen jár abban, ami az európai szólásszabadságnak véget vető kampánynak tűnik.

Mind Ausztria, mind Finnország indítványozott egy törvényt, aminek az a célja, hogy véget vessen a szólásszabadságnak ezekben az országokban, nem fokozatosan hanem azon nyomban.

Mindkét indítvány csak mostanában kap figyelmet, bár a finn törvényjavaslat már 2009 nyara óta hatályba lépett, amikor a finn igazságügyi miniszter Tuija Brax felállított egy bizottságot, hogy érdekeltté tegye a finn jogot a rasszista és idegengyűlölő internetes bűncselekmények naprakész megelőzésében.

Mi okozta ezeknek a törvényeknek a hirtelen korszerűsítését Finnországban?

Néhányan talán hosszú történetet várnak arról, hogyan nőt a rasszista tendencia Finnországban, vagy valami más riasztónak hangzó dolgot, de valójában a válasz meglepően száraz: a valódi ok az EU 2008/913/JHA kerethatározata, ami –röviden- …a rasszizmus és idegengyűlölet bizonyos formáinak és megnyilvánulásainak legyőzése büntetőjogi eszközök által.

Sajnos, legalább azoknak, akik Finnországban vannak, egy másik dokumentum nevét is ismerniük kell, nevezetesen a További előírás az internetes bűncselekményekről szóló megállapodáshoz, készült Strasbourgban, 2003-ban, ami röviden a számítógápes rendszereken keresztül elkövetett rasszista, és xenofób [idegengyülölő] természetű cselekedetek büntethetőségéről szól.

Erre a két dokumentumra alapozva, a bizottság egy 116 oldal hosszú törvényjavaslatot adott ki, ami valójában közvetlen támadás a szólásszabadság alapvető értékei ellen, és így a demokrácia alapvető értékei ellen is:

Ha életbe léptetik a kezdeményezett törvényváltoztatásokat, akkor a rasszista és idegengyűlölő kifejezések ködös megfogalmazása lehetővé fogja tenni, hogy az állam gyakorlatilag bárkit és bármiért vád alá helyezhessen.

Mivelhogy mindkét javaslat csak mostanában került a figyelmembe, egyiket sem fogom részletezni. De ami a finn javaslatot illetően általánosságban elmondható az, hogy a fő hangsúlyt a rasszista és idegengyűlölő kijelentésekre helyezi, nem pedig az ilyen tettekre.

Az indítvány leginkább az internetes rasszista és idegengyűlölő kijelentésekre vonatkozik, de ezen kívül a politikusokra, újságírókra, művészekre, és még a tudósokra is.

Ha a törvényt elfogadják, nem számít, hogy egy tudós vagy, aki tudományos tanulmányt publikál, vagy egy művész, aki műalkotását mutatja be, vagy egy újságíró, aki a társadalmat érintő fontos problémákról tudósít, vagy egy politikus, aki felvállalja politikai nézetét, vagy csak egy átlagos polgár, aki az internetre ír- ha bármi olyat teszel, ami nincs teljes összhangban a multikulturalista programmal, rasszistának és idegengyűlölőnek tűnhetsz, és jó esélyed van rá, hogy bepereljenek.

És amíg őrzöd ezt a kedves gondolatot a finn mindennapi élet nagyon is lehetséges közeljövőjének forgatókönyvéről, arról se feledkezz meg, hogy a javasolt legsúlyosabb ítélet rasszista és idegengyűlölő bűntettért 4 évnyi börtönbüntetés is lehet.

És közeljövőn ezt az évet értjük. Ha minden a tervek szerint halad, ez a javaslat még nyár előtt, vagy legkésőbb őszre be lesz vezetve, és teljes mértékben működésbe lép.

A rossz hír az, hogy ez nem csak Finnországot és Ausztriát érinti: az Európai Unió összes tagállamának kötelessége ez év november 28-ig naprakészre hozni törvényeit a kerethatározat szerint.

Ez azt jelenti, hogy november után a rasszista és idegengyűlölő motiváció törvényes tényező lesz az EU tagállamok bíróságain, így- az év végére- a gondolat-bűn valóságossá válik Európában.

Bizonyos, hogy a szándék már évek óta része a törvényeknek, de a tetteket, nem pedig a kijelentéseket illetően.

Az elkövetésre vonatkozóan a szándék súlyosbíthatja az ítéletet- mint az előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság esetében- de itt valami egészen másról van szó: a finn törvényjavaslatban önmagában a rasszista motiváció válik bűntetté.

Ez azt jelenti, hogy még, ha csak egy olyan weboldalad vagy blogod lenne, ahol pusztán híreket gyűjtesz az iszlámról, és közzéteszed ezeket a nyilvánosság számára, és ha úgy tűnik, hogy ezt rasszista motivációval teszed, akkor már ez bűntettnek számít.

Néhányan talán azt gondolják, hogy a példa, amit felhoztam nem igazán állja meg a helyét, mivel az iszlám nem egy faj, de ne aggódj, természetesen erre is gondoltak.

A kerethatározat azt állítja, hogy ha egy vallás elleni törekvés csak ürügyként szolgál egy bizonyos népcsoport ellen, akkor az rasszista bűntetté válik: más szóval, ha kritizálsz egy vallást, amelynek többségét etnikailag nem fehér emberek alkotják, az rasszista riadót indíthat el.

Ó igen, és neked még csak nem is kell várnod egy megsértett valakire ebből a vallási vagy etnikai csoportból, mivelhogy a kerethatározatban azt is kijelentették, hogy az államnak égnie kell a vágytól, hogy saját maga megtalálja, és vádat emeljen ezekben az ügyekben, azon az alapon, hogy azok az emberek, akik rasszista bűntényeknek vannak kitéve „gyakran kiváltképp sebezhetők és vonakodnak törvényes eljárást indítani.”

Tehát, bár Ausztria, Finnország és most Hollandia mind szokatlan energiát mutatnak abban, hogy a jogi rendszerüket hogyan használják arra, hogy elnémítsák a politikusaikat, akik kritizálják az iszlámot, Európa többi része talán nincs is túl messze mögöttük.

Mint a homályos törvények esetében mindig, a kérdés most is az, hogy hogyan fogják végrehajtani ezeket a törvényeket.

Az Európában, és általában a nyugati világban jelen lévő politikailag korrekt légkört figyelembe véve, a felötlő válaszok nem túl optimisták.

Print Friendly, PDF & Email