Kurt Westergaard a megbékítésről

Kurt Westergard a megbékítésről (Videó)

Kurt Westergaard a dán médiában adta ezt az interjút az iszlám megbékítésének nézeteiről és a fenyegetettséggel való együttélésről. [Ő volt az, aki a mára híressé vált Mohamed karikatúrát készítette, ami után életveszélyesen megfenyegették.] Ez egy jó interjú, még az ő megítélése szerint is. Kurt nagyon világosan beszél, csak azt mondja, amit szükséges kimondani, és valószínűleg addig a fokig, amíg még ki lehet mondani, és még leadható a dán médiában.

[Narrátor] Amikor ellátogatunk Kurt Westergaardhoz, csak egyetlen hely van a házban, ahol a P.E.T. [A dán biztonsági és hírszerző szolgálat] engedi a filmezést, és ez itt van, a dolgozószobában. Megkértük Kurt Westergaardot, hogy tekintsen vissza, és adjon egy helyzetjelentést az öt év távlatából, amikor ez az egész dolog kezdődött, amikor a toll találkozott a papírral, és ő megrajzolta a mára világhírű karikatúrákat “Mohamed’ prófétáról”.

[Kurt] A rajz akkor azért készült, hogy a szólásszabadságot támogassa, és el sem tudtam képzelni, hogy ez lesz belőle.

[Narrátor] Ma Westergaard éppen újévi üdvözlőlapokon dolgozik

[Kurt] Egy újévi üdvözlőlap, mellyel elkéstem, és aminek az elkészítésére a baltás férfi támadása  inspirált.

[Narrátor] De a falon azért ott lóg a Mohamed karikatúra.

[K] Elérkeztünk egy olyan helyzethez, amit hívhatunk  “kulturális háborúnak”, és amelyet már le kellett volna zárni. És amit nyilvánvalóan meg kellett volna nyernünk, mert mi képviseljük a demokráciát és a szólásszabadságot. Nem volna szabad meghajolnunk a vallásuk előtt, mely a demokrácián és a szólásszabadságán kíván felülkerekedni.

 [ Narrátor] A Mohamed rajzok után, követségek felgyújtása és a művészek ellen tervezett terrorcselekmények következtek.

[K] Sokak kérdése lehetne az, hogy érdemes volt? Azt gondolom, igen.

[N] Kurt számára a rajzok durva következményekkel jártak. Nemrég, röviddel újév után, egy baltával felfegyverzett szomáli férfi tört be otthonába. Még mindig az elvei jelentik számára a legtöbbet.

[K] Rést nyitottunk az értékeinken és beengedtük az idegeneket. Bizonyos módon az egy jó dolog, hogy olyan dolgokat adtunk nekik, amivek nem rendelkeztek, amikor idejöttek. Kaptak egy helyet, ahol élhetnek, kaptak pénzt. Mindenük megvan, hogy gyermekeik jól élhessenek, egy nagyszerű esélyt kaptak a jövőre, és a szabad oktatásra. Arra szeretnék kilyukadni, hogy ők aláássák a mi demokratikus hagyományainkat, a fair-play szabályait, és a szólásszabadságot.

[Narrátor] Westergaard úgy érzi, hogy az iszlámisták és fanatikusok nem ütköznek ellenállásba.

[K] “Ez egy győzelem számukra.”

[N] …a szólásszabadság elleni harcban.

[K] Vannak olyan mostanában történt dolgok, melyek nagyon elkedvetlenítenek engem, gondolok itt a Politikenre (dán újság), amely bocsánatot kért [amiért leközölte a karikatúrákat], és vannak mások is, akik – hogy is mondjam – nagyon megbékítővé váltak.

[N] A Mohamed-karikatúrákat követő probléma, az öncenzúra.

[K] Az öncenzúra sokféle módon működik tudtukon kívűl.  Sok kreatív értelmiségi van, akik nagyon óvatossá váltak a saját gondolataikkal kapcsolatban.

[Riporter] …de mit nem mernek kimondani?

[K] Nem mernek kimondani semmit, ami valamilyen módon kritikának vehető, és többé-kevésbé durva az iszlámmal való viszony szempontjából. És ez bosszantó.

[ N ] Különösen a Politiken bocsánatkérése és a Mohamed rajzok eltávolítása ábrándította ki Kurt Westergaardot.

[Riporter] Mi a probléma a bocsánatkéréssel?

[K] A probléma az, hogy megtettük. És lemondtunk demokratikus nézeteinkről és a szólásszabadságról. Azt gondolom, ez hiba volt.

[N] Kurt úgy gondolja, hogy sok riporter gyakorol öncenzúrát, mert fél.

[K] Én tiszteletben tartom azt, ha az emberek félnek valamitől, és mindig komolyan is fogom ezt venni. Soha nem zaklatnék senkit, ha fél, azt mondanám, hogy ez nem működik. Ez egyszerűen nem működik. Van egy régi kifejezés a harmincas évekből, amikor a nácizmus kezdődött. Ez a kifejezés a “megbékítés”, amikor megpróbálunk úgy segíteni a helyzeten, hogy ne sértsük meg a másik felet.

[Riporter] És ugyanez van ma az iszlámmal?

[K] Igen, és ez sehová sem vezet. És megadhatja a sötét erőknek az eszközt arra, hogy még több befolyást szerezzenek.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oDQWE9fjULY]

Print Friendly, PDF & Email

One Response to "Kurt Westergaard a megbékítésről"

  1. Pingback: Veszélyes-e az iszlám? « Dzsihádfigyelő