Kanada egyik tartománya betiltotta a nikáb viselését

Tilos a muszlim nőknek nikábot viselni Québec kanadai tartományban

IANS, The Times of India, 2010. március 25.

 TORONTÓ: Franciaország után Kanada francia nyelvű tartományában, Québecben is tilos a muszlim nőknek a nikáb viselése.

 Egy szerdán előterjesztett törvényjavaslat nem engedélyezi a kormányzati szolgálatot azoknak a nőknek, akik nikábot viselnek.

 A javaslat azok után a tiltakozások után érkezett, amit egy egyiptomi bevándorló váltott ki, aki visszautasította a nikáb levételét a francia nyelvórái alatt, Montreálban, ezzel arra kényszerítve az iskolát és a tartományi kormányzatot, hogy kidobják.

 A kollégái azt mondják, a muszlim nő ülőhelye legelöl volt az osztályban így az összes férfi tanuló mögötte ült. Még az is megengedett volt, hogy a terem végéből tartson előadást háttal az osztálynak, ami 3 fiú és 17 lány tanulóból állt.

 Mégis, a tanulókat és a szakértő kollegákat sokkolta, amikor egy napon a nő megkérte a férfi tanulókat, hogy menjenek távolabb tőle és visszautasította, hogy velük együtt üljön az U-alakú asztalhoz a beszélgetéshez és a francia kiejtés gyakorlásához.

 Három héttel ezelőtt a nő,-aki három gyermekes anyja- a tartomány emberi jogi bizottsága elé járult, mivel a kormány kitartott a nikábbal kapcsolatos álláspontja mellett.

 A kormány a múlt héten utasított minden nikábot viselő nőt, hogy fedje fel az arcát, amikor az egészségügyi kártyájáért jelentkezik, azért, hogy igazolja személyazonosságát. A szerdai javaslat az első olyan lépés lesz Észak-Amerikában, ami megfoszt bármiféle vallási ruházattól.

 A javaslat szerint, orvosi és jármű biztosítási szolgáltatás igénybevétele esetén, a nőknek el kell távolítaniuk a fátylaikat, hozzátéve, hogy az arctakarást a kormányhivatalok nem fogják tolerálni az emberekkel való bánásmóddal.

 A médiának nyilatkozva Québec első minisztere Jean Charest azt mondta, hogy az intézkedés szükséges volt a nemek közötti egyenlőség és a közintézmények világi arculatának fenntartása érdekében.

 „Ez (a javaslat) a megerősítés és a tisztelet szimbóluma- először is magunk felé, és azok számára is, akik felé kitárjuk karjainkat. Ez nem arról szól, hogy otthonunkat kevésbé vendégszeretővé tegyük, hanem arról, hogy kihangsúlyozzuk azokat az értékeket, melyek egyesítenek bennünket.

 „Nem lehet letelepedni addig, amíg valaki ne tisztelné a nő és férfi közötti egyenlőség elvét és az állam vallási semlegességét.”- mondta az első miniszter.

 A kanadai muszlim vezetők „térdreflex”-nek hívják a javaslatot. Kanada 34 millió lakosából körülbelül 1 millió muszlim. És a számuk várhatóan megháromszorozódik a következő két évtizedben.

Bár a Kanadai muszlim nők többsége nem visel hidzsábot vagy nikábot, mégis a fátyol most már elég feltűnő Montreálban, Torontóban, és Vencouverben, ahol a legtöbb muszlim bevándorló él.

Print Friendly, PDF & Email