Gyermek dzsihád

Gyermek merénylők a terror legújabb fegyverei

Erick Stakelbeck , CBN News terrorizmus-elemző

2010. április 23., péntek

WASHINGTON – Az iszlám terroristák mindig újabb módszereket keresnek, hogy elkerüljék az ellenőrzéseket és végrehajtsák támadásaikat. Egyik legújabb ötletük, hogy gyermekeket alkalmaznak öngyilkos merényletekre.

Ez az egyre növekvő jelenség hamarosan kiterjedhet a Közel-Keletről a világ többi részére is.

Mártírt csinálni egy gyermekből

2010-ben az iszlám terrorizmus elleni globális háborúban a stratégiák nagyon különböző utakon járnak. Az Obama-kormányzat reméli, hogy az iszlám szélsőségeseket kevésbé rossznak tartva és kisebb jelentőséget tulajdonítva nekik, segíthet az iszlám országok kezelésében.

Ugyanakkor a terrorista csoportok egy új szintre emelték a szélsőségességet azzal, hogy muzulmán gyerekeket vallásosan nevelnek az öngyilkos merényletek halálos művészetére.

„Ártatlan muzulmán gyerekek államilag támogatott illegális toborzása, és öngyilkos merénylővé, illetve gyermekkatonává való kiképzése folyamatosan történik az egész muzulmán és nem muzulmán világban,” – monda Brooke Goldstein, a The Children’s Rights Institute (Gyermekek Jogaiért Szervezet) elnöke. Ez a szervezet a gyermekek emberi jogainak védelmére fókuszál.

 „Pakisztánban gyermekek ezreit tanítják a madrasszákban (vallási iskola)” – mondta. „Irakban fogyatékos gyerekek feltobbantják magukat a szavazóhelyeknél. Afganisztánban a tálibok akár 12000 dollárt is fizetnek a saját családjuk által odaadott gyermekekért.

Tálib vezetők kiképzési központokat üzemeltetnek, ahol 11 éves fiúk tanulják meg, hogy hogyan váljanak öngyilkos merénylővé. Néhányan még ennél is fiatalabbak.

Egy 2007-ben toborzott 6 éves afgán kisfiú azt mondta, hogy robbanóanyaggal megrakott mellénye „virágokká robban.”

Egy halálos úttörő

Az iszlám gyermek-mártíromság modern időkbeli úttörője Ayatollah Khomeini volt.

Ő többezer gyermeket küldött az aknamezők megtisztítására az Iráni-Iraki háborúban. Khomeini ezután átadta a stafétabotot palesztin terrorcsoportoknak, akik lelkiismeretfurdalás nélkül küdték halálba a gyerekeket.

Goldstein megvizsgálta a palesztin  terrorista gyermekek életét a “The Making of a Martyr” című díjnyertes filmjében. „Az állami televízió, az iskolai tankönyvek, a rádió, a nyomtatott sajtó és a videoklippek mind arra tanítják ezeket a gyerekeket, hogy váljanak öngyilkos merénylővé,” – mondta Goldstein. „Arra tanítják őket, hogy gyűlöljék az életet és imádják a halált.”

Egy növekvő globális jelenség

Ez a jelenség a Közel-Keleten egészen Irakig terjed, Yemenig, az al-Qaeda melegágyáig.

„Yemenben a Yemeni kormány és a Houthi lázadók közötti háborúban résztvevő harcosok 50%-a 18 év alatti,” magyarázza Goldstein. „Ezeknek a gyerekeknek a többsége mára potenciális öngyilkosmerénylő-jelölt.”

A következő csatamező Nagy-Britannia lehet. A fiatal brit muzulmánok között egyre inkább terjedő  szélsőségességnek köszönhetően a kormány egy radikalizálódás-ellenes programot indított „The Channel Project” néven.

„Már 230 hét és tizennyolc év közötti gyermek vesz részt a radikalizáció-ellenes oktatási folyamatban,”  – mondta Goldstein.

Közben – mondta – a nemzetközi emberjogi csoportok, mint például az Amnesty International, nem mutatnak nagy érdeklődést ebben az ügyben.

Print Friendly, PDF & Email