Irán a globális rendőrséget használja, hogy elkapja disszidenseit

Írta: Erick Stakelbeck, 2010. május 14.

 Los Angeles, Kalifornia – Az iráni rezsim közismerten kegyetlenül bánik disszidenseivel az ország határain belül. Most Mahmúd Ahmedinezsád és a mullahok azokat is célba veszik, akik más országokba – köztük például az Egyesült Államokba – disszidálnak.

 Mindehhez pedig egy nemzetközi szervezetet hívtak segítségül.

 A hatalom soha nem felejt

 Shahram Homayoun 19 évvel ezelőtt menekült el Iránból az Egyesült Államokba. Hazájában megfigyelés alatt tartották, mert a demokráciáért és az emberi jogokért harcolt.

 A rezsim végül utolérte Homayount, azonban nem Teheránban, hanem Los Angelesben.

 „Mindezidáig sikerült itt tartaniuk, most pedig úgy tűnik, hogy az USA kormánya semmit sem tud tenni értem” – mondta Homayoun egy a CBS News-nak adott exkluzív interjúban.

 Homayoun a Channel One TV nevű műholdas televíziós hálózat tulajdonosa Los Angelesben. Napi szinten sugároz demokratikus hangvételű műsorokat Iránba.

 Most azonban az iráni hatóságok el akarják őt hallgattatni – tartósan. Egy az iráni Shiraz városában működő ügyész a közelmúltban terrorizmussal vádolta meg Homayount, és letartóztatási parancsot adott ki ellene.

 Homayoun elmondta, ő még soha életében, semmilyen módon nem nyúlt az erőszak vagy a terror eszközéhez az iráni kormány ellen.

 „Soha” – mondta. „Még abban az esetben is, ha az iráni rezsim változik, mi igyekszünk lebeszélni az embereket a bosszúállásról. Anti-terroristák vagyunk.”

 Noha Homayoun már keresett ember, mégsem hagyhatja el az USA-t, mert fél a letartóztatástól.

 Terroristának bélyegezve

 Az iráni kormány az Interpol, a globális rendőrségi szervezet figyelmét is felhívta Homayounra. Ezt követően a szervezet az ún. „Vörös figyelmeztetést” adta ki ellene. A Vörös figyelmeztetés mind a 188 Interpol tagországot riadóztatja, hogy Homayoun a körözött terroristák listáján szerepel.

 Homayoun a CBS News-nak azt is elmondta, hogy amióta terrorizmussal vádolják, élete kegyetlenül nehézzé vált.

 „Kaptam egy figyelmeztetést a kaliforniai bankomtól, melyben tudatták velem, hogy az Interpolnak letartóztatási parancsa van ellenem” – magyarázta. „Néhány nappal később zárolták a számlámat. Mindezt azután, hogy már 10 éve ennél a banknál van a folyószámlám. Aztán egy másik helyi banknál akartam számlát nyitni, de onnan is elküldtek mondván rajta vagyok az Interpol terroristalistáján. A feleségemet szintén elküldték, amikor ő akart számlát nyitni.”

 Homayoun egyszerűen képtelen elhinni a helyzet iróniáját. Napjait a tv-ben tölti, ahol felszólal a terror ellen, amit az iráni kormány alapította csoportok, mint amilyen a Hezbollah és a Hamász követnek el. Most pedig éppen ez a kormány vádolja őt terrorizmussal azért, hogy elhallgatassa – az Interpol pedig úgy tűnik, még közre is működik ebben.

 „Irán kormánya egy terrorista kormány – jól elnadrágolják az országukon belül fülön csípett disszidenseket. Ezidáig több mint 200 ellenzékit öltek meg az ország határain túl. Most pedig már a nemzetközi rendőrségi szervezetet használják arra, hogy a disszidensek nyomába eredjenek.” – magyarázta Ken Timmerman, iránszakértő.

 Timmerman elmondta a CBS News-nak, hogy az Interpolnak most azonnal el kellene hajítania az Irántól kapott letartóztatási parancsot.

 „Az Interpol jobban tenné, ha egy szavát sem hinné el az iráni rezsimnek, egy terrorista szervezetnek” – mondta. „Kritikus vizsgálódás hiányában nem kéne elfogadnia az iráni kormány letartóztatási parancsát olyan emberek ellen, akik könnyen kideríthetik, hogy közük sincs a terrorizmushoz. Ilyen például Shahram Homayoun is.”

 A szervezetet részben az USA adófizetőinek pénzéből alapították

 Az Interpol a rendőrségi szervek közötti együttműködést és az információ megosztását segíti elő világszerte. Részben az USA adófizetőinek dollárjaiból hívták életre, központja a franciaországi Lyonban található.

 A csoport képviselői elmondták a CBS News-nak, hogy politikai jellegű ügyekben nem vesznek részt. A Homayoun elleni vádat nem kívánták kommentálni, ami viszont igencsak politikai indíttatásúnak tűnik.

 „Nem rendelkeznek rendőri hatósággal az Egyesült Államokban” – hangoztatta Timothy Williams, az Interpol amerikai kirendeltségének igazgatója Washingtonban. „Nem jöhetnek ide, és tartóztathatnak le csak úgy akárkit. Egyáltalán semmiféle hatóságuk nincs itt az USA-ban. Azok, akik a világban járnak-kelnek, és letartóztatnak embereket, nem az Interpol ügynökei.”

 Williams elmondta, irodája szorosan együttműködik az Interpol franciaországi központjával, de végső kérdésekben a legfőbb ügyész és az Egyesült Államok elnöke dönt.

 „Ha terrorizmus gyanúja merül fel, az anyagot átküldjük az FBI-nak, a továbbiakban ők foglalkoznak vele.” – mondta. „Ha kábítószerről van szó, a DEA, egy állami vagy egy helyi ügynökég az illetékes. Így működik ez az Egyesült Államokban.”

 Obama sokat vitatott végrehajtási rendelete

 A kritikusok azonban attól tartanak, hogy az Obama kormányzat legutóbbi lépése szabad kezet adhat az Interpolnak Amerikán belül, ami végül odavezet, hogy több Homayounhoz hasonló állampolgár válik annak célpontjává az USA-ban.

 Obama elnök a múlt év végén egy olyan sokat vitatott rendeletet adott ki, mely az Interpolt felruházza azon képességgel, hogy az USA földjén az olyan szokványos megszorítások nélkül tevékenykedjen, mint ami más belföldi rendőri szervekre – például az FBI-ra –  egyébként vonatkozik.

 Ez pedig azt jelenti, hogy a nemzetközi szervezet nincs többé alárendelve az információs szabadságról szóló törvénynek (Freedom of Information Act). A new yorki székhelyű, ENSZ-szel összeköttetésben lévő irodájában működő személyzete és hivatalai után nem lehet nyomozni, aktáihoz nem lehet csak úgy hozzáférni. Ezek a privilégiumok és védettségek nem illetik meg a Washingtonban D.C.-ben működő ügynökséget.

 „Ugyanazokat a jogosítványokat és védelmet kapták meg, amit bármely más nemzetközi szervezet kap itt az Egyesült Államokban, nem többet és nem is kevesebbet.” – mondta Williams.

 Az Interpol Vörös figyelmeztetése továbbra is megmarad 

Homayoun úgy véli, az iráni rezsim manipulálja az Interpolt, hogy Amerikában és Európában is felszámolja ellenségeit.

 „Miről szól ez, ha nem az igazságosság rendszerének megsértéséről, egy törvényes rendszer elleni támadásról az Egyesült Államokban?”- kérdi. Az Interpol bizony felhatalmazást kapott Irántól itt az Egyesült Államokban.”

 Homayoun most azt tervezi, hogy törvényes eszközökkel megtámadja az Interpol Vörös figyelmeztetését. Elmondta, az FBI megnyugtatta őt, hogy Amerika földjén biztonságban lesz.

 Mostanáig azonban a szervezet nemzetközi listáján továbbra is körözött terroristaként szerepel.

Print Friendly, PDF & Email