Indonézia nem lesz iszlám állam

Az indonéz elnök szerint Indonézia soha nem lesz iszlám állam 

Ezek persze csak szavak egy olyan országban, ahol a dzsihadisták már eddig is számtalan szörnyű cselekedetet követtek el többé-kevésbé büntetlenül. Ha csak a szavak szintjén is, de Yudhoyono ezúttal túltett szinte valamennyi nyugati kollégáján. „Az elnök támadást intéz a terroristák ellen mondván: Indonézia soha nem lesz iszlám állam” – Camelia Pasandaran beszámolója a Jakarta Globe május 17-ei számából: 

  Eddigi legerősebb beszédében Susilo Bambang Yudhoyono hétfőn felszólította az indonéz lakosságot a terroristák és azon tervük elleni küzdelemre, hogy egy a sária által működtetett iszlám államot hozzanak létre. 
  „Felszólítok minden indonézt, hogy fogjunk össze, és mentsük meg a nemzetet, az embereinket és mindannyiunkat a terrorista fenyegetéstől és azoktól a felelőtlen pártoktól, melyek az emberiesség határain túl tevékenykednek.” – mondta Yudhoyono a Halim Perdana Kusuma repülőtéren Kelet-Jakartában, mielőtt hivatalos látogatásra utazott volna Szingapúrba. 

Miközben Obama és az európai vezetők egy homályosan definiált terrorizmus elleni küzdelemről szónokolnak, egyikük sem beszélt ilyen erőteljesen arról, hogy „mentsük meg a nemzetet, az embereinket.” Talán ez csak egy túlzás – de az is lehet, hogy Yudhoyono ezúttal tényleg megértette, mi forog kockán, amikor az iszlám hatalommal szembeni ellenállásról és a sária térnyeréséről van szó. Bizonyára Obamának ez nem sikerült. 

  A Nemzeti Rendőrség az utóbbi időben számos terrorizmussal gyanúsított egyént tartóztatott le és ölt meg Aceh tartományban, Közép- és Nyugat-Jávában, valamint Jakartában. A rendőrség tudomást szerzett arról, hogy terroristák egy csoportja az elnök és más magas rangú hivatalnokok meggyilkolását tervezték annak reményében, hogy egy iszlám államot hozzanak létre… 
  Yudhoyono már a kifutópályán volt, amikor elmondta az újságíróknak, hogy számos terroristát börtönöztek be a múltban, de miután azok kiszabadultak, továbbfolytatták terrorista ténykedésüket… 

Milyen vérpezsdítő  is lett volna ugyanezt Obama szájából hallani Guantanamot illetően. 

  „Valójában azokkal nézünk most szembe, akik az elmúlt tíz évben irányították [a terrorista mozgalomat  Indonéziában]…kiegészülve néhány új taggal” – mondta. 
  „Ami érdekes, az a terror célpontja.” – mondta. „A múltban külföldieket vettek célba, most azonban a mi nemzetünket, a mi országunkat és kormányunkat szemelték ki. Egy iszlám államot akarnak létrehozni, valami olyat, amivel mi magunk már végeztünk a történelmünk során.” 
  Yudhoyono elmondta, hogy bár Indonézia nem volt iszlám állam, tisztelte az iszlámot, átvette értékeit és törvényeinek bizonyos részeit a nemzet felépítésében. 
  De ha ez a csoport a szándékát rá akarja erőltetni a nemzetre, hogy megváltoztassa annak ideológiáját, alkotmányát és alapját, akkor ez elfogadhatatlan az indonéz emberek számára. A demokrácia ellen vannak, míg a demokrácia a reformok eredménye.” 

Hasonló folyamat zajlik az Egyesült Államokban is, ahogy arról már beszámoltam Stealth Jihad (lopakodó dzsihád) című könyvemben, de ezt hivatalosan a mai napig nem ismerték el. 
 

Robert Spencer, 2010. 05. 17.

Print Friendly, PDF & Email