Lopakodó dzsihád

Molnár Gyula nem akar mecsetet látni Újbudán

Forrás: Index.hu, Hírszerző

Újbuda polgármestere kezdeményezi, hogy a XI. kerület vásárolja vissza azt a területet, amelyre a tulajdonosok iszlám kulturális központ megépítését tervezték [1], a helyi iszlám közösséget pedig arra kéri: válasszanak új helyet a megvalósításhoz, közölte az önkormányzat szerdán.

A polgármester tárgyalásokat kezdeményez, hogy olyan megoldást találjanak, amely a kerület lakói számára elfogadható, ugyanakkor sem az önkormányzatnak, sem az iszlám közösségnek nem jelent hátrányt, anyagi veszteséget. Mint a közleményben hozzátették, Molnár Gyula azt kéri testület tagjaitól, hogy a kérdést kizárólag városfejlesztési és ne politikai kérdésként kezeljék.

Molnár Gyula (MSZP) a képviselő-testület csütörtöki ülésén felhatalmazást kér majd arra, hogy ajánlatot tehessen a Budaörsi út melletti terület tulajdonosainak. A kerület iszlám közösségétől azt kéri: “legyenek nyitottak egy olyan új terület kiválasztásában, ahol megvalósítva terveiket, kevésbé alakítják át az ott élők megszokott életét, mindennapjait”.

Előzmények: A főváros XI. kerületi önkormányzatának 2009. január 22-i ülésén még sima ügynek tűnik minden.  Dr. Balázs Piri László, a Városgazdálkodási Bizottság fideszes elnöke arról tájékoztatja a testületet, hogy “a Bizottság megtárgyalta az előterjesztést, és a Képviselő-testületnek nem javasolja elfogadásra.” Molnár Gyula polgármester röviden annyit mond, hogy megkapta az erről szóló levelet, és elismeri, “nagyon komoly lakossági tiltakozás is van az ügy körül.”

A cél egészen pontosan az, hogy a projekt megkapja az úgynevezett intézményi bónuszt, amely a beépíthetőséget 20-ról 40 százalékra bővítené. Azzal együtt is, hogy az érvényes városrendezési szabályzat szerint intézményi bónuszt csak alapintézmény (óvoda, iskola, stb.) kaphat.

 Az ülésen az ugyancsak fideszes Surányi Ilona elmondja, a tiltakozás olyan mértékű, hogy “a 310 itt élő választópolgár közül 264 írta alá ezt az aláírásgyűjtő ívet, és tiltakozott az övezeti átsorolás ellen, illetve az objektum felépülése ellen.” Az ott élők ugyanis nem szeretnék, hogy “az Iszlám Kulturális Központ beépülésével körülbelül napi 300-500 látogató, és napi 70-100 gépkocsi, illetve azok parkolása” zúduljon a területre. 

A napirend pont végén a képviselőtestület 27 ellenszavazattal, 2 igen szavazattal és 6 tartózkodással leszavazza az Iszlám Kulturális Központ néven futó tervet. Ez az állapot eltart egészen június 5-éig, amikor is a testület megint előveszi, és – ellenzéki képviselők távollétében – szépen megszavazza a projektet. Mi történt?… bővebben a témában itt ( Al-Kaida közeli alapítványé az újbudai mecset? Hírszerző 2009. 09. 04. Seres László)  lehet olvasni.

A Budaörsi út mellé tervezett iszlám központ megépítése ellen a környéken élők nagy számban tiltakoztak, mert szerintük a létesítmény nagy mértékben növelné a forgalmat, és rontaná a lakosság életminőségét.

Az iszlám egyházhoz kötődő Jótékonysági Béke Alapítvány 2005-ben vette meg az újbudai önkormányzattól a Budaörsi út, Holdvilág utca és Bajmóci utca által határolt területet, hogy a Sas-hegy lábánál felépítse az iszlám vallási és kulturális központot.

A létesítményben vallási összejöveteleket, előadásokat, képzéseket tartanának, valamint egy ötvenezer kötetes könyvtárat is kialakítanának. Az eredeti elképzelés szerint az épülethez egy minaret is tartozna. Ez ellen azonban a lakók egy csoportja és – képviseletükben – a Fidesz is tiltakozott. Kupper András tavaly nyáron egy testületi üléssel összefüggésben úgy nyilatkozott: a Fidesz felvállalta a lakosság kérésének képviseletét, mert osztja a helyiek félelmeit az “arab negyed” kialakulásával kapcsolatban.

Print Friendly, PDF & Email