Izrael minimális védelmi szükségletei

Izrael kulcsfontosságú védelmi szükségletei az életképes békéhez

Ez a videó egy jó bevezető azoknak, akik nem értik meg, hogy mennyire kicsi és sebezhető Izrael, és egy emlékeztető a többieknek. A videóért köszönet a Jerusalem Center for Public Affairs-nek.

Minden államnak joga van magát megvédeni és biztosítani a határait, az ellenséges betörésektől és terrortól. Izrael egy kis állam, mely olyan arab országokkal van körülvéve, melyek mérete 650-szor nagyobb Izrael méreténél, és amelyek a világméretű terror melegágyai. A Jordán folyó völgyét a Földközi-tengertől csupán 44 mérföld (kb. 71 km) [1 mérföld=1609 méter],  választja el.

1967-ben a 6 napos háború után, miután Izraelt három fronton megtámadta 4 hadsereg, az ENSZ Biztonsági Tanácsának 242-es határozata kimondta, hogy Izraelnek joga van új, védhető határok között élnie.

Mik Izrael védhető határai? Mik az elengedhetetlen biztonsági szükségletei?

A Jordán folyó völgye

A Jordán folyó völgye, Izrael keleti országhatára, természeres akadályt képez Izrael és Jordánia, Irak, valamint Irán között. A Jordán-völgy 1200  lábbal (kb. 365 m) a tengerszint alatt helyezkedik el, amelyet egy 3000 láb (kb. 915 m) magas hegyvonulat szegélyez, amely így egy 4200 láb (1280 m) magas meredek virtuális falat képez, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi bármilyen ellenséges haderő támadását keletről. A világméretű dzsihád aktivitás fokozódása Izrael határainál megköveteli, hogy megakadályozzák a terroristák és a fegyverek beszivárgását az országba. Amikor Izrael feladta a Filadelfi-folyosót Gázában, akkor  a terroristák, fegyverek és lőszerek tucatszámra kezdek beáramolni az arab világból, melyeket izraeli civilek ellen használtak.  A Jordán-völgye Ciszjordánia Filadelfi-folyosólyának felel meg. Azért hogy megvédhesse magát, Izraelnek  fenn kell tartania az ellenőrzését a Jordán-völgy felett.

A hegygerinc

Izraeli katonákEz Izrael hegygerince, mely 3000 láb magasra emelkedik. E mögött találhatóak Izrael parti városai, ahol a lakosság 70%-a, az ipar 80%-a, és ahol az összes repülőtere és kikötője található. A rakéták, melyeket a Júdeai-hegyekről lőnek ki közvetlen veszélyt jelentenek Izrael fővárosára Jeruzsálemre. Izrael egyetlen nemzetközi repülőtere, a Ben Gurion még egyszerű rakéták hatósugarában is elérhető lenne. Miközben a gépek fel és le szállnak, a föld-levegő rakéták könnyen kárt tehetnek bennük. A még fejlettebb fegyverek virtuálisan bármelyik részét elérhetnék Izraelnek. Ha Izrael visszakényszerűlne az 1949-es tűzszüneti határvonal, az ún. “zöld vonal” mögé, akkor az ország egy 9 mérföld széles vonal mögé szorulna vissza, amelyet lehetetlen lenne megvédeni. Ezért minden jövőbeli megállapodásnak tartalmaznia kell a hegygerinc kulcsfontosságú területeinek izraeli ellenőrzésést és egy demilitarizált palesztin államot.

Egységes légtér ellenőrzés

Izrael keskeny határai az jelentik, hogy egy ellenséges repülőgép, az országon akár 4 perc alatt kereszül tud haladni. Egy ellenséges gép a Jordán-völgye felől kevesebb, mint 2 perc alatt  be tudna hatolni az ország légterébe annyira, hogy elérné Jeruzsálemet. Annak érdekében, hogy ezt megakadélyozzák, egy ellenséges gépet legalább 10 mérföldre a fővárostól le kell lőni, azért, hogy ne csapódjon be nagy népesűrűségű területekre. Ezért Izraelnek képesnek kell lennie beazonosítania az ellenséges gépeket, még mielőtt az áthaladnána a Jordán-völgyön, és röviddel azután megsemmisíteni azt. Azért hogy megvédhesse magát, Izraelnek uralnia kell a Ciszjordánia feletti légteret.

Szállítási útvonalak

Izreal szállítási útvonalai és különösen a Trans-Izrael Highway  lehetővé teszik a különbözö régiók közötti kapcsolattartást, és  támadás esetén biztosítják az Izraeli Védelmi Erők (IDF) biztonságos mozgásást. Ezeknek az útvonalaknak a megvédése lényeges annak érdekében, hogy biztosítsák:

  1. hogy a civilek nem lesznek terroristák golyózáporának áldozatai
  2. az ország részeit nem lehet könnyedén elvágni egymástól
  3. az IDF mozása nincs akadályoztatva támadás esetén.

Azért, hogy megvédje magát, Izraelnek uralnia kell a fő szállítási útvonalait.

Rengeteg bizonytalanság van a jövőbeli trendekkel kapcsolatban a Közel-Keleten. Irán elkötelezett az iránt, hogy a legfőbb hatalommá váljon, miután az USA kivonta a csapatait Irakból. Senki sem garantálhatja a régió jelenlegi rezsimjeinek a jövőjét. Ma fontosabb, mint bármikor, hogy biztosítva legyen Izrael számára a védhető határvonal.

További elemzések a témával kapcsolatban:
Kiss Álmos Péter: Az izraeli főnix – a CAHAL: A dél-libanoni kudarctól a gázai sikerekig 128. oldal (Sereg Szemle VIII. évfolyam, 2. szám, 2010. április-június)

Kiss Álmos Péter: Az iszlám fundamentalizmus és politikai erőszak Európában 115.oldal (Szakmai Szemle, 2009., 4. szám)

Print Friendly, PDF & Email