A Korán kritizálásáért bíróság elé állítottak egy osztrák nőt

Erick Stakelbeck, a CBN News terrorizmus szakértője

Ausztria, Bécs – A Korán égetése és a vallások kritizálása haragot válthat ki Amerikában, de ez még mindig a szólásszabadság határain belül van, amit az USA alkotmánya garantál.

Ugyanakkor Európában, az iszlám kritizálása börtönbüntetéssel járhat.

A CBN News interjút készített egy olyan osztrák állampolgárral, akit gyűlöletbeszéddel vádoltak meg azért, mert kritizálta a Koránt.

Elisabeth Sabaditsch-Wolff még emlékszik, amikor kisgyerekként először érezte a sebezhetőségét az iszlámmal kapcsolatban. 1979-ben ő és édesapja, egy osztrák diplomata, Teheránban tartózkodott, az iráni forradalom alatt.

„Emberek milliói gyűltek össze, és kiabálták, hogy „Allah Akhbar”, mondta.

Az esemény felnyitotta a szemét Sabaditsch-Wolffnak, aki több iszlám országban is tartozkodott, a saját diplomata karrierje alatt. 9 éve élt Líbiában, amikor a 9/11 támadás megtörtént New Yorkban és Washingtonban.

A főbérlőm futva jött, döröbölt az ajtómon. Kinyitottam, ő berohant és azt mondta, hogy <<A zsidók csinálták!>> Ez volt az első szó, amit mondott,” emlékezik vissza.

Az ehhez hasonló tapasztalatok vezették őt ahhoz, hogy alaposan tanulmányozza a Koránt és az iszlám kultúrát.

„Elolvastam a Koránt. Tanulmányoztam a könyvet mindkét szempontból, azokéból, akik mellette vannak, meg azokéból, akik ellenzik. És abból, amit tanultam azt kell hogy mondjam, hogy az iszlám vallási köntösbe bújtatott politikai ideológia.”

Ausztriába visszamenve, Sabadistch-Wolff előadásokat tartott az iszlámról, és a Koránnal kapcsolatos megjegyzéseit sértőnek találta egy baloldali magazin újságírója.

„Elvitte a szerkesztőhöz, és azonnal elhatározták, hogy ügyvédhez fordulnak vele, és az ügyészi hivatal elé terjesztik,” jegyezte meg.

A bécsi ügyész az iszlám elleni gyűlöletbeszéddel vádolta meg. A  CBN News-nak elmondta, hogy ő csak közvetlenül a Koránból idézett.

„A Koránt idéztem. Még mondtam is az előadáson, hogy melyik Koránt használtam, és melyik idézetet. Néhányuknál volt is egy kis Korán, és fellapozták, azért hogy leellenőrizzenek.,” mondta.

Ez a legutóbbi eset, hogy valakit megvádoltak az iszlám elleni gyűlöletbeszéddel.

A holland parlamenti képviselő, Geert Wilders, gyűlöletbeszéd perének esetében várhatóan ebben az évben hoznak döntést.

Ausztriához és Hollandiához hasonlóan, gyűlöletbeszéd perek folynak az Egyesült Királyságban, Svédországban, Franciaországban, Dániában, Belgiumban és Finnországban, mindenhol az iszlám kritizálása miatt.

Sabaditsch-Wolff esete még kivizsgálás alatt áll. Ugyanakkor az önmagát feministának tartó nő azt mondja, hogy továbbra is beszélni fog a jövő generációinak érdekében.

„Talán nincs igazunk. Talán erre kell haladnunk. Talán az iszlám valóban békés és mi tévedünk. Ránézek a lányomra, és azt gondolom, hogy „nem”. Jogunk van ahhoz, hogy úgy éljünk ahogyan szeretnénk,” mondta.

Print Friendly, PDF & Email