Dhimmi Tesco

A Tesco vonakodott visszafizetni a halal hús árát egy kereszténynek

The Cristian Institute

Egy Belfast közeli Tesco áruház mindaddig vonakodott visszatérítést fizetni egy keresztény nőnek, -aki véletlenül vásárolt halal bárányhúst-, míg azt nem mondta: egy muszlimmal nem így bánnának.

Andrena Robinson asszony visszavitte a húst a helyi üzletbe miután a sajtóban olvasta, hogy az összes Új- Zélandi Tesco áruházban árusított bárányhúst az iszlám szokás szerint mészárolják le.

A Tesco áruház illetékes vezetője azt mondta, nem fizeti vissza az asszonynak a hús árát, hacsak nem a hús minőségével van baj.

Lelkiismeret

Ám Robinson asszony megmondta neki, hogy ha ő muszlim volna, aki véletlenül nem-halal húst vásárolt, akkor az áruház visszaadná a pénzét.

Azt monda: „Úgy éreztem, keresztényként ugyanannyi jogom van visszatérítést követelni.

Ennél a pontnál engedett és vonakodva visszavette a húst.”

Ha a Tesco továbbra is elutasította volna a visszatérítést,- miközben egy muzulmánnak megadta volna- akkor Robinson asszony pert indított volna az ügyben.

Hozzátette: „Ha tudtam volna, hogy halal hús, nem vettem volna meg. Ez számomra lelkiismereti kérdés, amit nagyon komolyan gondolok.

Címkézés

Halal meat in UK TESCO's„Ha a hús halal hús, azt egyértelműen fel kell tüntetni rajta. Így a vásárlók tájékozottan választhatnak.”

Egyre növekvő kampány indult azért, hogy a szupermarketek megfelelően jelöljék bármely az áruházukban árusított halal húst.

Robinson asszony aggódik a keresztény értékek semmibe vételének egyre növekvő tendenciája miatt.

Azt mondta: „A kereszténységet csekély jelentőségűnek tekintik, és ezzel egy időben túlérzékenység mutatkozik az iszlám felé.”

Mike Judge a Keresztény Intézettől (Christian Institute) azt mondta: Kiábrándító, hogy Robinson asszonynak vitatkoznia kellett a Tescoval, mielőtt visszakapta a pénzét.

Szabadság

„A keresztényeknek eltérő álláspontjaik lesznek arról, hogy személy szerint fogyasszanak-e halal húst, de meg kell adni az embereknek a választás szabadságát.”

„Robinson asszony úgy döntött visszaviszi a húst és a Tesconak gyorsabban kellet volna méltányolni a választását.”

Múlt hónapban egy Mail on Sunday vizsgálat azt találta, hogy számos étterem, gyorsétterem lánc és szupermarket árusít halal húst anélkül, hogy ezt a vásárlók felé jeleznék.

Kényszer

A konzervatív parlamenti képviselő Andrew Rosindell akkor azt mondta: „Nem ellenzem a különböző vallási csoportokról való gondoskodást, de ez nem olyasvalami, amit mindenki másra is rákényszeríthetünk.

Rosindelli úr,- aki egyben az Állatok Jólétéért Parlamenti Csoport (Associate Parliamentary Group for Animal Welfare) titkára is így folytatta: „Az emberek túlnyomó többsége ebben az országban nem akarna ilyen eredetű húst.”

„A kereskedőknek kötelességük tudatni a vásárlóikkal, mert néhányuk erősen ellenezni fogja, nem utolsó sorban az állattal történő bánásmód miatt.”

Tájékoztatás

Az RSPCA (The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) [az állatok jólétét támogató jótékonysági szervezet Angliában és Walesben-ford.] szóvivője mondta: „Az embereknek joguk van tudni, hogyan készült a húsuk, amit megvesznek. Sokan rendkívüli módon törődnek az állatok jólétével. Amit a Mail on Sunday felfedezett megmutatja, hogy az embereket nem tájékoztatják.”

A Mail on Sunday erőteljesen támadja a kijelentéseket, mondván, a vásárlóknak tudniuk kell vajon a hús halal hús-e.

Azt mondja: a nyilvános intézmények és privát társaságok tartózkodása ebben a témában ugyanabból a kényszerből fakad, amely oly sok más területre is hatással van a nemzeti életünkben: a multikulturalizmus, szövetségben a politikai korrektséggel.

Választás

„Nem kétséges, hogy jobb mindenkire ráhagyni a választást. Ám ha a vágóhidak titokban hasonló módszereket vesznek át pusztán spórolásból, akkor emiatt előfordulhatnak nagyobb nyilvános viták.

„Az érzékeny tolerancia helyesen engedélyezi a kóser és halal mészárosok számára, hogy a vallásuk által megkívánt módon öljék le az állatot. Ám a rituálisan levágott hús titkos bevezetése a brit mindennapokba messze túllépi a tolerancia határát,” tette hozzá.

Print Friendly, PDF & Email