Wilders interjúja a Spiegelben

Wilders: “A Koránban több zsidóellenes kitétel van, mint Hitler művében”

Forrás: Der Spiegel, MTI, Hírszerző

Európa legnagyobb problémája évtizedek óta a kulturális relativizmus: földrészünk népei már nem tudják, kik is valójában, és mire kellene büszkének lenniük – hangoztatta a Der Spiegelnek adott terjedelmes interjúban a holland politika fenegyereke, Geert Wilders.

A Szabadság Párt (PVV) elnöke a fentiekért az “úgynevezett liberálisok és baloldaliak által erőltetett koncepciót” teszi felelőssé – azt, amelyik szerint minden kultúra egyenlő. Ezzel ellentétben Wilders kitart az európai “vezérkultúra” primátusa mellett.

“Büszkének kellene lennünk arra, hogy elmondhatjuk: a mi kultúránk jobb, mint például az iszlámé. Aki ezt kimondja, az még nem rasszista, náci vagy idegengyűlölő. Ezeket a címkéket ragasztják ránk Hollandiában, Németországban vagy Angliában, csupán azért, mert úgy hisszük, hogy az iszlám totalitárius és erőszakos ideológia. Inkább ideológia, mint vallás, a kommunizmushoz vagy a fasizmushoz hasonlítható. A szabadságunkat veszélyezteti” – állította az interjúban Wilders.

Kevesebb iszlámra van szükség

Geert Wilders

Szerinte nem kell Einsteinnek lenni ahhoz, hogy meglássa a különbségeket az, aki összehasonlítja a zsidóság, a kereszténység és a humanizmus hagyományait az iszlámmal. “Vajon akad-e olyan ország a Közel-Keleten, amelyben az iszlám kultúra az uralkodó, és valóban létezik jogállam és független újságírás? Ahol hitetlenek, nők és melegek azt tehetik, ami jólesik nekik?” – tette föl a költői kérdést a holland politikus.

Véleménye szerint Európában kevesebb iszlámra van szükség, mégpedig azért, mert az nem enged teret a vitáknak. “A zsidóság esetében ott vannak a jesivák: ott arról folyik a vita, hogyan kell értelmezni a talmudot. A Koránban viszont az áll, hogy aki nem hiszi el minden szavát, az hitetlen. Annak büntetése pedig halál.”

A német újságírók közbevetésére, vajon olvasta-e Hitler Mein Kampfját, amelyet a Koránnal hasonlított össze, Wilders elismerte: csak részleteket olvasott belőle. A Koránban viszont több zsidóellenes kitétel van, mint Hitler művében – tette hozzá. Közös a két “tákolmányban, hogy totalitárius alapvetésből indulnak ki, nem hagyva teret más véleményeknek. A fasizmus, a kommunizmus és az iszlám ugyanazt az elvet követi”.

Rosszabb a Korán, mint a Mein Kampf

Wilders emlékeztetett arra, hogy Hollandiában a Mein Kampf a betiltott könyvek jegyzékén szerepel. “Holott ami a gyűlöletre és erőszakra uszítást illeti, a Korán rosszabb nála. Ha baloldali barátaim következetesek volnának, akkor a Korán is fölkerülne a betiltott művek listájára.”

Az interjú további részében leszögezte: Thilo Sarrazin német bankár-íróval ellentétben nem hisz abban, hogy genetikai okai volnának bizonyos etnikai csoportok “alacsonyabbrendűségének”. Inkább abban hisz, hogy “minden ember, aki vallja értékeinket, hitet tesz törvényeink és alkotmányunk mellett, az teljes értékű tagja a társadalmunknak… Merem állítani, hogy az Európában élő muzulmánok többsége normális életet él, normális foglalkozást űz, és a legjobbat akarja a gyerekeinek. A problémát egy olyan ideológia növekvő befolyásában látom, amely a szabadságunkba fog kerülni”.

A holland politikus, akit gyakorlatilag egész nap testőrök kísérnek, éjjel pedig egy szigorúan őrzött kormányzati épületben alszik Hágában, súlyt helyez arra, hogy a PVV-nek semmi köze nincs szélsőjobboldali pártokhoz, mint amilyen a német Republikánusok, a francia Front National vagy a British National Party. Ezért sem csatlakoztak képviselői egyetlen frakcióhoz sem az Európai Parlamentben az EP-választásokon aratott siker után. “Kérdezzék csak meg politikai ellenfeleinket Hollandiában: habár nem osztják a véleményünket, mégsem állítják, hogy Wilders és emberei szélsőségesek. Aki kétmillió hollandot szélsőségesnek nevez, az nem engem sért meg, hanem a választókat.”

Print Friendly, PDF & Email