Becsületgyilkosság Angliában

Egyesült Királyság: Becsület-gyilkosság miatt ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre két muszlimot

A mainstream média azt mondja, hogy a becsület-gyilkosságok, amelyeket Észak-Amerikában és Európában követnek el, olyan kulturális gyakorlatok, melyeknek semmi köze az iszlámhoz – annak ellenére, hogy világszerte a becsület-gyilkosságok 91%-át muszlimok követik el. Továbbá az egyik iszlám jogi kézikönyv, melyet az Al-Azhar Egyetemen, -mely a szunnita iszlámban a legnagyobb tiszteletnek örvendő intézmény – a szunnita ortodoxiához megbízható forrásnak tartanak, azt mondja, hogy „kötelező a megtorlás bárkivel szemben, aki szándékosan és jogtalanul megöl egy embert.” Ugyanakkor, „nem torolható meg,… az az apa, vagy anya (vagy azok az apák és anyák), aki megöli a saját gyermekét, vagy gyermekeinek gyermekét.” (’Umdat al-Salik 01.1-2)

Másképp mondva, aki megöli a gyermekét, az iszlám jog szerint nem büntethető. Ennek ellenére a média folyamatosan azt szajkózza, hogy a becsület-gyilkosságnak semmi köze nincs az iszlámhoz. Mégis nemrégiben Szíria megváltoztatott egy törvényt, mely határt szabott a becsület-gyilkosságra kiszabható büntetésnek (egy évben maximalizálta a kiszabható büntetést). “Az új törvény kimondja, hogy a hirtelen felindulásból vagy becsület miatt elkövetett büntettek esetén a férfi enyhítő körülményekre számíthat, <<feltéve, ha ölés esetén, nem kevesebb, mint két év börtönbüntetést letölt.>>”

2003-ban a Jordán Parlament az iszlámra hivatkozva leszavazott egy törvényt, mely szigorította volna a becsületgyilkosságra kiszabható büntetést. Az Al-Jazeera így tudósított: „Az iszlamisták és konzervatívok azt mondták, hogy a törvény megsérteti a vallási tradíciókat és tönkreteheti a családokat és lerombolhatja az értékrendet.

Banaz Mahmod – halálos szerelem

Banaz Mahmodot azonban a szerencse teljesen elkerülte. A 19 éves, okos és csinos lány sokkal kevesebbért halt meg, mint amit Salim elkövetett. Mahmod tízéves volt, amikor az Egyesült Királyságba érkezett, a kurdok vidéki életét élte az Iráni határ mellett. Apja az iraki háborúban szolgált és Saddam Hussein elől kapott menekült státuszt. Mahmodnak egy bátyja és négy nővére volt, és a nyugati világ semmit sem változtatott a családon, akik a kurdok szigorú tradicionális életét élték továbbra is.

Mahmod az iskolán kívül csak a sajátjaival érintkezhetett. Találtak neki megfelelő férjet a kurd közösségben, ahol nevelkedett és a lánytól elvárták, hogy 16 évesen engedelmes feleség és mihamarabb anya váljon belőle. A férjével , aki tanulatlan és régimódi volt, ő is csak kétszer találkozott a házasság előtt. Az ifjú pár Közép-Angliába költözött, Mahmod többször is a rendőrséghez fordult, mert a férje megerőszakolta és néhányszor összeverte, pedig a lány bűne sokszor csak annyi volt, hogy a keresztnevén szólította a férjét a nyilvánosság előtt.

A házasságból kiszállni teljes szégyent jelentett a Mahmod családra nézve, és a szülők két teljes évig hagyták, hogy lányuk gyötrelemben éljen, amíg 2005-ben a lány apja végül is beleegyezett, hogy Mahmod hazaköltözzön. A lány aztán otthon beleszeretett a 28 éves Rahmat Sulemaniba, csakhogy a férfi se klán tag nem volt, se különösebben vallásos, így a lány apja nem hagyta jóvá a kapcsolatot.

A lány nagybátyja volt az, aki végül is eltervezte a lány megölését és a tetem eltüntetését. Mahmodot az anyja titokban figyelmeztette hogy veszélyben az élete, a lány pedig a rendőrséghez fordult. Ám annyira félt a családjától, hogy a rendőrséget megkérte, ne csináljanak semmit, amíg nem muszáj és nem volt hajlandó védelembe vonulni sem. Ennek ellenére megnevezte azokat az embereket, akik szerinte az életére törnek majd, arra az esetre, ha eltűnéséről a rendőrséget tájékoztatnák.

www.dailymail.co.uk

A lány naivan azt hitte, az anyja megmentheti a haragos férfi családtagoktól, ám nem így történt. Szerelme, Rahmat megúszta, mert amikor el akarták rabolni, a barátok a védelmére siettek.

A lányt 2006 szilveszterén az apja elvitte a nagyanyja házába, és megpróbált vele megitatni egy üveg brandy-t. Felismerte, hogy meg fogják ölni, kitörte az abalakot és elmenekült. A kórházban videóra mondta félelmeit, melyet később bizonyítékként felhasználtak a gyilkosai ellen. Azonban a hivatalnok, aki kihallgatta Mahmodot fantáziálásnak nevezte a vallomásást, és be akarta perelni azért, mert betörte az ablakot.

De Mahmodot három férfi, akiket apja és nagybátyja bérelt fel, és akik közül kettő az unokatestvére volt, végül is elkapta, megerőszakolta (hogy megmutassa neki, mi a szégyen) és megfojtotta. Testét egy bőröndbe gyömöszölve ásták el, és így talált rá a rendőrség, hosszas kutatás után egy birminghami ház udvarán.

A lány apja és nagybátyja semmi jelét nem mutatta a gyásznak. Őket 2007-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A három férfi közül, akiket felbéreltek, hogy megölje a lányt, csak egy férfi került börtönbe az eset miatt. A másik kettő elhagyta az országot, és visszament szülőhazájába, Irakba.

Mohammed Saleh Ali és Omar HussainA két unokatestvért, Mohammed Saleh Alit és Omar Hussaint (mindketten 28 évesek), kiadták Nagy-Britanniának, és 2010 novemberében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, minimum 22 és 21 évet kaptak.

Évente több mint egy tucat iszlám lány hal meg becsület-gyilkosságok következtében. A nőkre nehezedő nyomás miatt az öngyilkosságok száma sokkal magasabb az iszlám családokban, mint az angolokéban vagy az egyéb nemzetiségűekben. Az angol kormány igen szigorúan, általában életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtja azt, aki részt vesz egy ilyen gyilkosságban, de a parlament visszautasította azt a törvénytervezetet, amely törvénytelennek mondaná ki a kikényszerített házasságokat. Ha lenne is egy törvény, akkor is hiába lenne, mert ezeknek a közösségeknek a szívét és a gondolkodást kellene megváltoztatni ahhoz, hogy az iszlám nők életében változás történjen. Ez pedig lehetetlen feladat.

Forrás: JihadWatch, BBC, borsa

Print Friendly, PDF & Email