A szexuális bántalmazás elterjedt a muszlimok között

A szexuális bántalmazás elterjedt a muszlimok között

HRS 2010. február 5.
Nicolai Sennels

Most belevetjük magunkat egy sötét és zárt univerzumba, ahol a nőket arra kényszerítik, hogy élethosszig tartó szexuális kapcsolatot tartsanak fenn közeli családtagjaikkal, ahol úgy tűnik, hogy a nőkkel való durva bánásmód nagyon elterjedt, ahol a fiatal lányokat és nőket arra kényszerítik, hogy szépségüket fátylak, hosszú és nem túl szép kabátok, burkák, stb. mögé rejtsék, ahol a férfiak szabadon megerőszakolhatják a nőket, mivel a nőket tekintik automatikusan vétkesnek ezért.

Nemi erőszak és ráerőltetett szexuális kapcsolatok

A “The Independent” internetes híroldal 2008. február 10-én megjelent “Becsületkérdés” című cikke szerint a brit rendőrség közel 17.000-re becsüli évente azoknak a nőknek a számát Nagy-Britanniában, akik becsület alapú támadások áldozatai lettek, beleértve a nemi erőszakot és kényszerházasságot.

Muszlim nők DániábanVibe Klarup Voetmann, a koppenhágai Dannerhuset nősegítő központ elnöke 2008. június 11-én azt nyilatkozta a dán Kristeligt Dagblad internetes napilapnak, hogy a központtal kapcsolatba lépő évi közel 1400 nő 70%-a Közel-Keleti háttérrel rendelkezik. Mivel a Dannehuset csak egyike a 40 nősegítő központnak Dániában, félő, hogy a kényszerházasság, családon belüli erőszak vagy nemi erőszak miatt tanácsadást vagy menedéket kereső muzulmán nők száma sokkal magasabb. Érdemes figyelembe venni azt a tényt is, hogy sok muzulmán nő nem beszél az őket ért támadásokról, tartva a család megtorlásától. Ily módon csak Dániában az erőszakot elszenvedő muzulmán nők száma meghaladja az évi több ezret.

Hol van a becsület egy nő megerőszakolásában, vagy a kényszerítésében, hogy olyan férfival házasodjon össze, akit nem szeret?

A kényszerházasság egyenlő a nemi erőszakkal

Amikor a kényszerházasság témájához érkezünk, rá kell jönnünk, hogy az újságírók és a média még mindig nincs tisztában azzal, hogy a kényszerházasság nemcsak egy támadás a nők alapvető emberi jogai ellen, hanem sokkal inkább egy szexuális fenyegetettség. Egy kényszerházasságban a helyzet az, hogy a nő kényszerítve van arra, hogy szexuális kapcsolatba lépjen azzal a férfivel, akit nem ő választott magának. Továbbá ez a szexuális kapcsolat gyakran élethosszig tart, mivel a válás lehetősége nagyon kevés nőnek adatik meg.

A sok kényszerházasságot csak utálatosabbá teszi az a tény, hogy a nőket gyakran arra kényszerítik, hogy távolabbi családtagjaikkal házasodjanak (a dán Jyllands-Posten napilap szerint): “Becslések szerint Pakisztánban a házasságok közel 70%-a (más források szerint 60%-a) családon belül történik, Törökországban az arány pedig 25-30% között van.”

Mit szólnál hozzá, ha arra kényszerítenének, hogy szexuális kapcsolatod legyen a saját unokatestvéreddel?

A közeli családtagok közötti kényszerített szexuális kapcsolat nem csak pszichológiai sebeket okoz, hanem biológiailag is természetellenes. A dán BT című napilap 2003. november 10-i cikke “A bevándorlók közötti beltenyészet milliókba kerül” szerint, ennek következménye gyakran testi és mentális fogyatékosság:

“Ha két unokatestvérnek gyermeke születik, a fogyatékosság kockázata a kétszeresére növekszik – és ez pénzbe kerül a kormányzatoknak”, továbbá “Már 2000-ben kiszámolták, hogy míg csak a koppenhágai gyermekek 13%-a bevándorló, mégis ők alkotják a súlyosan fogyatékos gyermekek 24%-át.”

Sajnos a muzulmán kultúrában sok kényszerházasságban a menyasszony nagyon fiatal. Mivel a fiatal lányoknak nincs reális lehetőségük arra, hogy ellenálljanak a házasságnak, így nem vagyunk túl messze a valóságtól, ha ezeket a házasságokat intézményesített szexuális bántalmazásnak tekintjük. Pernilla Ouis, svéd kutató, aki maga is muszlim, egy jelentést készített a “Red Barnet” nevű független gyermekmentő szervezet nevében az úgynevezett becsület-alapú erőszakos cselekményekről. A kutatás a Közel-Keleten zajlott, és Ouis következtetése az volt, hogy “a fiatalkori házasságot tekinthetjük szexuális bántalmazásnak, mivel az érintett lányok nagyon fiatalok.” A jelentés következtetései annyira elmarasztalóak voltak, hogy végül maga a szervezet cenzúrázta.

A muzulmán kultúra egy paradicsom a szexuálisan túlfűtött férfiaknak

A Korán szerint azoknak a férfiaknak, akik csatában halnak meg az iszlámért, 72 szűz lesz a jutalmuk, akiknek úgy tűnik “helyreáll” a szüzességük minden alkalommal, amikor a mártír beléjük hatol. A nyugati pszichológia szemszögéből nézve elég kínos és éretlen, hogy egy világvallás legmagasabb jutalomként – feketén-fehéren – szexet ígér, mindezt egy szexuálisan tapasztalatlan nővel. A legtöbb ember, aki már kinőtt a tinédzserkor hormonhullámaiból, és szert tett egy csipetnyi emberi érettségre, valószínűleg egyetért abban, hogy ezek a célok egy nagyon nyers, durva, éretlen embertípusra épülnek.

Ez nem azt jelenti, hogy az iszlám paradicsomot mindenek előtt a szexuálisan túlfűtött és durva férfiaknak szánták, akik túl bizonytalanok ahhoz, hogy kezelni tudják a tapasztalt nők szabad nézeteit a szexualitásról. Bár ennek a paradicsomképnek a széleskörű dicsőítése az iszlám környezetben jelzi, hogy a muzulmán kultúrának sikerült nem kevés ilyen típusú férfit kitermelnie.

Ez a szexparadicsom, ahol az ember csak szerez egy nőt, és kérdés nélkül azt csinál vele, amit akar, sajnos az élő muzulmán férfiak között is létezik, akik még nem váltak mártírrá a vallásukért. Sok esetben a muzulmán férfi következmények nélkül megerőszakolhatja a muzulmán nőt, mivel a nő nem meri ezt elmondani a családjának vagy a rendőrségnek. Tény, hogy a muzulmán kultúrában sokszor az a nézet uralkodik a nőkről, hogy ők maguk okolhatók azért, ha megerőszakolják őket.

2009. augusztus 3-án a “Danmarks Radio” nevű dán TV adó beszámolt arról, (az eredeti, hosszabb cikk angol fordítása itt található) hogy a szervezett csoportos nemi erőszak egy széles körben elterjedt jelenség a bevándorlók között: “A különböző etnikai háttérrel rendelkező (nem dán) fiatal férfiak a felelősek a saját környezetükben levő ugyanolyan háttérrel rendelkező lányok megerőszakolásáért. A fiatal férfiak nagyon is tudatában vannak annak, hogy a lányok annyira félnek családjuk reakciójától, hogy inkább nem szólnak arról, hogy megerőszakolták őket.”

Kristina Aamand, egy nővér, aki maga is muzulmán családból származik, szexuálisan bántalmazott bevándorló lányokkal dolgozott a “Szexuális Erőszak Áldozatainak Dániai Központjában”. Ma Aamand a “New Virginity” nevű tanácsadó iroda vezetője, amely havonta egy vagy több lányt felkeres, akin bevándorló fiúk vagy férfiak nemi erőszakot követtek el. Aamand kommentárja a jelenséggel kapcsolatban:

Mint muzulmán bevándorló lány, abban a hitben neveltek, hogy ha házasság előtt szexuális életet élsz, akkor Allah meg fog büntetni. A házasság előtti szex az iszlám szerint a legszégyenletesebb tett, amit tehetsz. Néhány fiú ezt a becsületeszmét kihasználja a lányok ellen, mivel a lány az, aki elszenvedi a szégyent, és így ő lesz megbüntetve.

A buzgóbb vallásos családok a szerencsétlen lányokat tekintik bűnösnek, amiért megerőszakolták őket. Ugyanez a család gyakran nem engedi a nőnemű családtagokat, hogy egyedül legyenek olyan férfiak társaságában, akik nem családtagok. Továbbá a lányoknak és nőknek csak férfi családtag társaságában szabad elhagyniuk a házat. Ezért okkal feltételezhető, hogy az erőszaktevő gyakran családtag, például a nagybácsi, a fiútestvér, az unokatestvér, az apa, a nagyapa stb.

Afganisztánban a szexuálisan túlfűtött és perverz muzulmán férfiak iszlám paradicsoma megkapta saját törvényparagrafusát 2009 tavaszán. Az afgán elnök, Hamid Karzai aláírt egy törvényt, amely tulajdonképpen felhatalmazza a férfiakat arra, hogy megerőszakolhassák feleségüket, ha több mint négy nap telt el szex nélkül. Szerencsére a törvény a nemzetközi nyomás hatására visszavonásra került. Sajnos a média és az életrajzi irodalmak tele vannak a muzulmán férfiak által elkövetett nők ellen irányuló szexuális bántalmazással és erőszakkal.

A gyönyörű, intelligens és bátor szomáliai nő, Ayaan Hirsi Ali, részletesen leírja könyveiben, hogy milyen az élet a muzulmán társadalomban. A média gyakran még abszurdabb példákat képes bemutatni. Egyike a számos aktuális példának az a 16 éves jordániai lány, akit a saját nagybátyja ölt meg 8 lövéssel, teste különböző részein eltalálva – mindezt azért, mert megerőszakolták. Az egyetlen kegyes cselekedet az volt – ha egyáltalán lehet még erre ilyet mondani – hogy a nagybácsi megvárta, hogy unokahúga megszülje az erőszak során fogant gyermeket, és csak ezután ölte meg.

Korábban, ezen a nyáron egy még csak nyolc éves lányról lemondtak szülei, mert meg akarták menteni a család becsületét, miután lányukat négy fiú megerőszakolta. A dániai Női Menedékszervezet tapasztalata szerint négyszeresére nőtt azoknak a gyermekeknek és fiatalembereknek a száma, akik védelmet keresnek a családon belüli erőszak ellen. A titkárság vezetője, Lene Johannesson a következőket mondta:

“Bár jó néhány éve kitartó törekvések történnek az integráció érdekében, főként a fiatal lányok még mindig célpontjai a becsület alapú támadásoknak.”

Talán a muzulmán férfiak nőkről alkotott nézetei a fő oka annak, hogy a 2006, 2007 és 2008-ban Oslo-ban elkövetett nemi erőszak (ahol az erőszaktevő és az áldozat nem ismerték egymást előtte) 100%-át úgynevezett nem nyugati háttérrel rendelkező bevándorlók követték el. Ennek a jelenségnek egy különösen rosszindulatú változatát tárták fel 2009 februárjában: egy iraki nő nem kevesebb, mint 80 másik nő megerőszakolását szervezte meg. A cél az volt, hogy az áldozatokban azt a benyomást kelték, hogy most már nincs miért élniük, és az öngyilkos merénylővé válás az egyetlen módja, hogy megmentsék saját és családjuk becsületét.

Továbbá az iszlám szerint a nőnek legalább két férfi tanura van szüksége, ha bármilyen ügyet bíróság elé akar vinni. Ha egy nőnek egy muzulmán országban, amely a sária szerint ítélkezik, lenne elég bátorsága, hogy feljelentést tegyen nemi erőszak miatt, akkor is lehetetlen lenne megnyernie az ügyet, mivel valószínűleg a nemi erőszak minden lehetséges férfi szemtanúja maga is részt vett a támadásban.

Valójában a világ majdnem 700 millió muzulmán nőjének nagy része nem rendelkezik semmilyen valós védelmi forrással a családtagok vagy más – a környezetükben lévő – férfiak által elkövetett nemi erőszak ellen. Ezt túl gyakran használják ki a muzulmán férfiak. A nők valós kívánságaival és vágyaival kapcsolatban tény, hogy a muzulmán országokban azt is rosszallják, ha egyáltalán vannak vágyai egy nőnek, és ez odáig megy, hogy kivágják az erogén részeket a nők nemi szervéből, lehetőleg még pubertáskor előtt. A New York Times azt írja a ‘A cutting Tradition’ című január 20-i cikkében, hogy a világ legnépesebb muzulmán országában – Indonéziában – élő lányok 96%-át 14 éves kor előtt körülmetélik. Undorító!

Az iszlám elferdíti követőinek szexualitását
Miért ér kevesebbet az iszlámban és a muzulmán kultúrában a nő, és döntési joga a saját testéről és szexualitásáról, mint a férfi és annak döntése? Miért van az, hogy a muzulmán nőket sokkal-sokkal gyakrabban verik, erőszakolják, csonkítják meg, mint a más kultúrákban élő nőket? Sokféle lehetséges válasz van, melyek közül a Korán a legkonkrétabb: Allah és az ő prófétája szerint a nő alacsonyabb rendű, mint a férfi (Korán, 4. szúra, 34. vers)

Eltekintve a Korántól, pszichológusként rámutatnék arra a pszichológiai tényre, hogy amitől félünk, azt nem szeretjük. Több mint 100 muzulmán férfi kezelése után az az egyértelmű benyomásom, hogy a muzulmán férfiak bizonytalanul érzik magukat és félnek amiatt, hogy a női szexualitás sokféle módon erősebben nyilvánul meg, mint a férfi. A nők hosszabb ideig képesek szeretkezni, mint a férfiak, és a férfiak gyakran megszégyenülve érzik magukat, ha nem képesek kontrollálni az ejakulációjukat, nem kielégítve így a nőt. Azt a tényt, hogy a nők erősebbek a férfiaknál az élet ezen alapvető területén, ezek a férfiak úgy próbálják meg kezelni, hogy semmibe veszik a nőket és az igényeiket.

Természetesen meg kell említeni, hogy ez a pszichológiai mechanizmus a hímsoviniszták között más kultúrákban is jelen van. Bár semmilyen vallásnak vagy kultúrának sem sikerült olyan egyedülálló kultuszt teremtenie a női nemiség köré, mint az iszlámnak – egy kultuszt, melynek középpontjában a női nemiség és vágy elnyomása, elrejtése áll.

Kristina Aamand a következőket nyilatkozta a vele készített “New Virginity Project – Interjú Kristina Abu-Khader Aamand –dal” című 2009. szeptember 21-i interjúmban: “A muzulmán nők társadalmi szabályozása azt a célt szolgálja, hogy megőrizzék a muzulmán kultúra lényegét. A muzulmán kultúra magjának nagy része a női nemiségről szól.” És ebben az esetben nem számít, ha a nő azt állítja, hogy maga döntött úgy, hogy viseli a sálat, fátylat vagy a burkát. Az a tény, hogy maguk a nők osztoznak az iszlám nőket alárendelő látásmódjában, nem teszi jobbá a dolgokat, hanem éppen ellenkezőleg.

Mint hivatásos pszichológus azt mondom, hogy a muzulmán látásmód a nőkkel kapcsolatban nemcsak a nők számára káros. A nőkkel szembeni alárendelő látásmód és szexualitásuk tömeges neurotikus szabályozása ártalmas a férfiak pszichológiai fejlődésére is. A muzulmán férfi perverz szexualitással rendelkezik, mert nem tudja megtapasztalni a nyugodt és szeretetteljes kapcsolatot a nővel, és így elesik a mély érzelmi öröm és fejlődés lehetőségétől, amelyet egy szerető, gyengéd és egymást tisztelő férfi és nő közötti szerelem adhat.

A muzulmán férfiak durvává válnak, szexuális teljesítményük pedig érzéketlenné válik, amely nem veszi figyelembe a nő szükségleteit és vágyait. Ennek eredménye a nők szerint – közöttük két tapasztalt prostituálttal – akikkel interjút készítettem, hogy a muzulmán férfi rövidebb időt tölt az ágyban és kevesebb örömöt szerez, mint más férfiak.

Ha a mély-pszichológia területére merészkedünk, amelyet először a svájci Carl Gustav Jung fedezett fel, ugyanazt a lélektani elemzést találjuk. Ha valaki elnyomja a nőket a külső világban, az ennek megfelelően elfojtja saját női tulajdonságait is (az úgynevezett “animá”-t), és így kevésbé lesz érzékeny, kreatív, nyugodt, intuitív, magabiztos, szociális és békés.

Az összes többi férfi, – aki szereti a nőket és tiszteli azokat a dolgokat, melyeket tanulunk tőlük a feléjük történő megnyíláson keresztül, és szabadságot akar a nőknek partner, ruházat és életstílus-választásban, – úgy érzi, hogy kötelességünk megvédeni őket támadás, illetve elnyomás esetén. Hogy egyszerűen csak figyelmen kívül tudják hagyni azokat a férfiakat, akik nem engedik nőiket úgy élni, ahogyan ők akarnak, és nem látják meg a nőkben lévő sokféle kvalitást. Azok a férfiak, akiknek nincs kiegyensúlyozott partnerkapcsolata a nőkkel, gyakran hímsoviniszták és érzelmileg éretlenek – amely a nyitottság és a valódi élettapasztalatok hiányát jelenti a szebbik nemmel kapcsolatban. A terápiák során az ilyen típusú férfi gyakran mutat torz képet saját vonzerejéről és szexuális teljesítményéről.

Egészségtelen szexualitás

Ez a szexuális perverzió, illetve a kölcsönös és egyenlő szeretettel kapcsolatos tapasztalat hiánya lehet az oka annak, hogy sok megrögzött muszlim hívő erős érdeklődét mutat a gyermekpornó iránt. A 2008. október 17-i “A rendőri razziák által felfedezett kapcsolat a gyermekpornó és a muzulmán terroristák között” (Link Between Child Porn and Muslim Terrorists Discovered in Police Raids) című Times Online cikk leírja, hogy a brit rendőrség miként talált rengeteg gyermekpornót a feltételezett terroristák számítógépein.

A rendőrség meg volt lepődve azon, hogy egyértelmű kapcsolatot fedezett fel a „teokrácia és iszlám fundamentalizmus követői, és a gyermekpornó-használat között.” A pedofil terroristák viselkedése nem áll messze a prófétájuk viselkedésétől: Mohamed elvett egy hatéves kislányt, akivel szexuális kapcsolatot is létesített, amikor a lány kilenc éves volt. És igen, Mohamed háborúkkal terrorizálta környezetét, és engedélyt adott követőinek, hogy megerőszakolják a nem muzulmán nőket.

A tény, hogy Afganisztánban a menyasszonyok több mint fele 15 év alatti, szintén távol áll a biológiailag és mentálisan felelősségteljesebb nyugati gyakorlattól, amely azon az elgondoláson alapszik, hogy a lányoknak nem kellene szexuális kapcsolatot létesíteniük mindaddig, amíg szexuálisan éretté nem válnak. Egyike a még groteszkebb példáknak, amikor Szaúd-Arábiában egy 8 éves lányt arra kényszerítettek, hogy házasodjon össze egy 47 éves férfivel. A lány az anyja segítségével beadta a válókeresetet, de a szaúd-arábiai törvények szerint – mely a Koránon alapszik – a lánynak a férjével kell maradnia, aki hatszor olyan idős, mint ő.

A legnagyobb iszlám vezetők egyike, a már elhunyt Ayatollah Khomeni, aki 1979-ben az iszlám forradalmat vezette Iránban, és aki 1989-es haláláig az ország – politikailag és vallásilag – legnagyobb hatalommal rendelkező embere volt, írta a Tahrirolvasyleh című könyvet, mely az iszlám viselkedési szabályok gyűjteménye a muzulmánok számára. Itt látható tőle egy idézet:

Egy férfi csillapíthatja szexuális szomjúságát egy csecsemővel. Az egyetlen feltétel, hogy nem hatolhat be a vaginájába, de az anális szex rendben van.

Máshol ezt írja:

Jobb, ha a lány olyan korán megy férjhez, hogy első menstruációja inkább a férj házában történik, mint apjáéban. Minden apa, aki ilyen fiatal korban adja férjhez lányát, elnyer egy helyet a mennyországban.

Továbbá:

Egy férfi létesíthet szexuális kapcsolatot olyan állatokkal, mint a bárány, tehén, stb. Viszont ejakuláció után meg kell ölnie az állatot.

És néhány szó a nők jogairól:

Egy nőnek, aki a belépett a házasság igaz állapotába, nincs joga elhagyni az otthonát a férje engedélye nélkül – férje rendelkezésére kell állnia, teljesítenie kell minden kívánságát, és nem utasíthatja vissza férje közeledését még megalapozott vallási indokkal sem.

Khomeni szerint az sem megalapozott ok a válásra, ha a férj anális szexet folytat a saját fiával: ”Ha egy férfi házasságkötés után anális módon szexelt saját fiával, bátyjával vagy apjával, maga a házasság folytatódik.”

Próféták, vallási vezetők, a Korán és kultúra nem számít– egy pszichológiai szempontból nézve, a szexuális kapcsolat felnőtt férfiak és serdülőkorú lányok, vagy olyan nők között, akik nem akaratlagosan vesznek ebben részt, a perverz szexuális élet és kultúra kifejeződése. Ez egy teljesen depressziós és működésképtelen személyiségnek a jele – ezek a jellemvonások túlságosan sok esetben a muzulmán kultúrában történő nevelkedés eredményei. Ilyen módon sok jel arra mutat, hogy az iszlám és a muzulmán kultúra elferdíti a férfiak szexuális motivációját és vágyait. Feltehetően ez az oka annak, hogy a lányok és nők ellen irányuló szexuális erőszak ilyen gyakori és elterjedt a muzulmánok között.

A Google, a legnagyobb keresőmotor az interneten igazolni látszik, hogy a legperverzebb és legsérültebb típusú szex iránt a muzulmán világban a legnagyobb az érdeklődés. A “Google Trends” egy program, mely meg tudja mutatni, hogy egy szóra melyik országban és milyen nyelven indítottak el keresést a leggyakrabban. Ha beírjuk a Google Trends-be, hogy “children sex”, akkor az első öt helyezésből négyet muzulmán ország foglal el.

A nyelv, melyen a leggyakrabban keresték a “children sex” szavakat, az indonéz és az arab. Ha beírod, hogy nemi erőszak (rape sex), akkor az első négy helyezettből három muzulmán ország lesz. És szintén az indonéziai és az arab az a nyelv, melyen az ilyenfajta szexet a leggyakrabban indítottak keresést. Csak a móka kedvéért kipróbáltam a “donkey sex” (szamár-szex) szavakat, és ismét kiderült, hogy az első öt helyezésből muzulmán országok foglalnak el négyet

Ezúttal azonban a nyelv, amelyen leggyakrabban indítottak keresést a “donkey sex” (szamár-szex) szavakra, az a török és az arab. Ayatollah Khomeni nem ráncolta volna a szemöldökét. Persze különböző magyarázatok lehetnek arra, hogy a legtöbb nagy muzulmán országban az ilyen típusú szex iránt miért ilyen hatalmas az érdeklődés, de ez mégis elgondolkodtató az iszlám szabad szexualitásról és szerelemről alkotott nézete tükrében, miszerint a szabad szexualitás és szerelem beteg és nem helyes. Ön is megpróbálhatja a keresést a Google Trends –en.

Konklúzió

Egy férfi és nő között létrejövő szabad és odaadó szeretet és szexualitás képessége az alap, amelyen a mentális egészség nyugszik. Amíg a nőkre nem tekintenek egyenrangúként a muzulmán kultúrában, addig a muzulmán férfiak és a muzulmán társadalom vissza fog maradni pszichológiailag. Ezen az alapvető emberi szinten az iszlám és a muzulmán kultúra nagyon káros lehet az emberi fejlődésre. A végkövetkeztetés tehát az, hogy ennek a pszichológiának az eredményeképpen a nemi erőszak nagyon aggasztóan elterjedt a muzulmán országokban.

Print Friendly, PDF & Email