Farkas báránybőrben – Elisabeth Sabaditsch-Wolf

Elisabeth Sabaditsch-Wolf

Azt mondják, hogy a muszlimok ellen gyűlöletre uszított, és ezért áll a bíróság elé. De még ha el is ítélik, az sem fogja elhallgattatni Elisabeth Sabaditsch-Wolffot (ESW). S. M. Steinitz az iszlámkritikusok legújabb frontemberét elkísérte Koppenhágába. És szemtanúja volt annak, hogy Sabadtisch-Wolf hogyan szerzett politikai befolyást a pere által.

Az ügyész úgy tűnik nem érezte szükségét annak, hogy felkészüljön a tárgyalásra. Nem, mondta, nincs kérdése a vádlotthoz. Egy magnófelvétel szolgál a 39 éves ESW perének alapjául, amiből ő csak „részeket” hallott. Ezen a felvételen, amelyet 2009 végén egy riporter titokban készített, azt lehet hallani, hogy ESW – az egyik előadása során, amelyet „Az iszlám alapjai” címmel adott – többek között azt mondja a résztvevőknek, hogy „A bíborosok a vallásuk ellenére erőszakoskodnak, a muszlimok meg a vallásuk miatt.” Az előadás szponzora a Freedom Education Institute volt. A tárgyalást azután terjesztették elő, hogy a NEWS nevű hetilapban megjelent egy riport ezzel kapcsolatban.

Egy évvel később a bécsi kerületi bíróság 31-es termében: az ügyész biztos a sikerben, egy kicsit unja is az egészet. Még a szemlélők sem kételkednek abban, hogy ma ítélet születik: bűnös vallási tanok elleni izgatás és befeketítésének vádjában. Hasonlóan Susanne Winter FPÖ képviselőhöz, akit két évvel ezelőtt azért ítéltek el, mert az iszlám alapítójáról megjegyzéseket tett. („Napjaink rendszerében Mohamed egy pedofil.”)

De másképp alakult.

A nagy nyitás

Dr. Michael Rami védőügyvéd Bettina Neubauer bíróhoz fordul: „Tisztelt bírónő, ma nem Sabaditsch-Wolf, hanem a szólásszabadság áll a bíróság előtt.” Kezdetben Neubauert nem érdekli a dolog. Ezután tudni akarja, hogy mit értett ESW a nemi erőszak alatt. [„A bíborosok a vallásuk ellenére erőszakoskodnak, a muszlimok meg a vallásuk miatt.”]. „Amikor egy muszlim összeházasodik egy 9 éves gyerekkel az iszlámot hívja ehhez segítségül.” –válaszolja a védenc. „Hogy vonhatja le ezt a következtetést?”- kérdezi a bírónő. „A muszlimoknak mindenben utánozniuk kell a prófétájukat. Ezt mondja a Korán.” –válaszol ESW, miközben felemeli a muszlim szent könyv egyik példányát. És mivel Mohamed egy 6 éves lánnyal házasodott össze, ezért például Jemenben a muszlimok a mai napig jogosnak érzik azt, hogy összeházasodjanak és meggyalázzanak egy gyereket.” Szigorúan ránéz a bírákra. „Van egy 6 éves lányom. Nem akarom, hogy ilyen történhessen vele is.” Neubauer megkérdezi, hogy „Miért történhetne ilyen?” „Mivel Európát az iszlamizáció fenyegeti… Azért tartottam előadást, hogy erre figyelmeztessem és informáljam erről az embereket.”- válaszolja ESW. „Mit gondol, mit idéz elő egy ilyen kijelentéssel, ha nem gyűlöletet?”- kérdezi elbátortalanodva a bírónő. „Én nem szítok gyűlöletet. A Korán olvasása sokkal több gyűlöletet szít, mint az én előadásom.”- válaszolja ESW. A tárgyalást elnapolják.

Miért?

A gyűlöletkeltés vádja eddig a karrierje csúcspontja. ESW egy nap tíz órát szentel a kampányának, beszédei és előadásai felkészülésére, és arra, hogy e-mailen és skype-on keresztül tanácskozzon a szövetségeseivel a világ minden tájáról. Pillantást vetve az életére megérthetjük, hogy miért teszi mindezt: Egy osztrák diplomata lányaként hat éves korában tapasztalta az ajatollahok hatalomra kerülését Iránban. „Ezek az üvöltő alakok a fekete ruháikban, a vallási rendőrségtől való kézzel fogható félelem az utcákon – mindez nagyon felkavart.” Évekkel később a kuvaiti osztrák nagykövetségen dolgozott akkor, amikor az iraki csapatok bevonultak. A követség dolgozói Szaddám túszai lettek, és csak több heti diplomáciai tárgyalások után hagyhatták el az országot. ESW fogságáról írt egy könyvet „Szaddám túsza voltam” címmel.

Később visszatért Kuvaitba, ezután pedig Líbiában dolgozott. „Az élet az iszlám országokban szörnyű” állítja. „… És ennek a muszlimok az elsődleges áldozatai. Meg kell szabadulniuk a vallásuk fogságából.” Valóban úgy gondolja, hogy az iszlamizáció fenyegeti Európát? „Már teljes gőzzel efelé haladunk. És ha nem csinálunk semmit, akkor Európa alul fog maradni.”

A hálózat

Koppenhága, néhány nappal később. A Free Press Society meghívta ESW-ot egy konferenciára a dán parlamentbe, amelynek a témája a „Szólásszabadság” volt. Ott a „szólásszabadság mártírjaként” mutatták be. A meghívott vendégek listája az európai jobboldali pártok „Ki kicsodája”: Jimmie Akesson a svéd demokraták vezetője, akiknek ebben az évben egy botrányos hirdetéssel (ahol egy burkát viselő babakocsis nő elijeszt egy nyugdíjért igyekvő öreg nőt) sikerült bekerülniük a svéd parlamentbe. Peter Skaarup, a Dán Néppárt külügyi szóvivője szintén jelen volt. És ott volt Rene Stadtkewitz, a német Die Freiheit alapítója, amit Geert Wilders hasonló nevű holland párja mintájára hozott létre. Geert Wilders is jött volna, de az utolsó pillanatban el kellett halasztania az utat. „Nagy érdeklődéssel figyeli a tárgyalásomat,” mondta ESW, akivel októberben találkozott Berlinben. „Őt is gyűlöletkeltéssel vádolják. Borzasztó, hogy milyen sokunkat akarják elkapni.”

A politikusok barátként üdvözlik. A közönség, akik azért jöttek, hogy ESW-t élőben láthassák, szintúgy. „Ismerlek az internetről. Te vagy Elisabeth Ausztriából,” mondja egy idős hölgy. „Hősnő vagy,” ordítja egy másik. „Elisabeth Ausztriából” egy web híresség. Több mint 40 egymással kapcsolatban levő weboldalon „a szólásszabadság védelmezőjeként”, „a szólásszabadság harcosaként” ünneplik. Azon a weboldalon, amit kizárólag az ő részére hoztak létre –savefreespeech.org – adományokat várnak a tárgyalására, amelyet „ha szükséges, akkor az Európai Bíróságra is elvisznek.”

Mai beszédében ESW bepillantást enged az elképzeléseibe: Máig Európának nincsenek olyan vezetői, akik megmutatnák az utat az iszlamizációval szemben. „Ugyanakkor, már többen vannak a láthatáron olyanok, akik egy napon az egyes európai nemzetek valódi vezetői lesznek,” mondja, miközben Akesson, Stadtkewitz és a társaságuk felé bólint. „Most van itt az idő!”, kiáltja, és az emberek a nyomdokaiba lépnek. Álló ováció. Néhány zsebkendő is előkerül. Újból megtette. „Ezek a legjobb pillanataim,” mondja ESW később, „amikor ott állok és érzem az emberek lelkesedését. Ez hatalmas erőt ad nekem.” Részt akar majd valamikor venni a politikában? „Nem, nem akarok. Többet tudok véghezvinni ebből a helyzetből, amiben vagyok.”- mondja.

Új szövetségesek

Két ember nagy érdeklődéssel követi az eseményt: Hilmar Kabas FPÖ dinoszaurusz és David Lasar városi tanácstag, akik azért jöttek, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatokat az új európai jobboldal hálózatával. Egy olyan szövetség, amelynek iszlámmal kapcsolatos látásmódja egyre inkább bekerül a főáramba. Nemrég még Izraelből is kaptak támogatást. Az ultra-jobboldali képviselők, akik minél előbb tovább szeretnék folytatni a Ciszjordániai letelepedést, európai szövetségeseket keresnek. És ezt megkapják Heinz-Christian Strache pártjától, akik az Izraellel ápolt szoros barátság eszközével le akarják magukról mosni a náci jelzőt, amellyel még mindig megbélyegzik őket.

A közös ellenség, az iszlám egyesíti őket. Ezért december elején Elizer Cohen izraeli politikus körbevezette Strachét, Dewintert és Stadtkewitzet Ciszjordánián. ESW-t személyesen hívták meg a szervezők. Izrael politikai nagyjainak – többek között Ayoub Kara a vezető Likud párt minisztere- adott beszéde kedvező fogadtatásban részesült. „Az iszlám veszélyt jelent Európára”, mondta. És „Izrael oázis a barbarizmus óceánjában.” Taps. Strache így konferálta fel: „Ezt a nőt politikailag üldözik. Ő azt mondja az iszlámról, amit ti is. Csak Ausztriában ezért bíróság elé állítják.” Az Izraeli ultrák méltatlankodnak.

ESW karrierje folytatódik. Legközelebb ő és Strache Kanadában fognak beszédeket mondani. És Sarah Palin, az amerika jobboldali konzervatívok vezéralakja, érdeklődik a csapat iránt. „Értékelem a munkájukat, és szeretnék mielőbb találkozni önökkel.” Küldte az egyik üzenetében. „Tovább folytatódik a világméretű politizálás” mondta ESW. „És mindennek a közepén vagyok.”

Lábon lőni magad

A bécsi kerületi bíróság mindezt még nem tudja. A per Elisabeth ellen tévedésnek bizonyulhat. „ A szólásszabadság mártírja” növeli a profilját és így hasznosabb lehet az új jobboldalnak. „Alábecsülnek engem. Akármi is lesz a tárgyalásom kimenetele, segíteni fogja az ügyünket.”, mondja.

Ő nem egy „háziasszony, szokatlan hobbival”, mint ahogy eddig bemutatták. Inkább egy farkas báránybőrben. Ezzel a képpel szembesítve ESW nevetett. „A farkasoknak sokáig rossz volt a híre. Mégis egy nagyon hasznos állat. A területén egyensúlyt tart a fajok között.”

ESW pere 2011. január 18-án folytatódik.

Sylvia Margaret Steinitz, Gates of Vienna

Print Friendly, PDF & Email