Nicolai Sennels: Mohamed gelotofób volt?

Pszichológiai kutatás: a muszlimok a világcsúcstartók abban, hogy nevetségesnek érzik magukat

A gelotofóbia „attól való félelem, hogy valakit kinevetnek”. A kutatások alapján a gelotofóbok sokkal bizonytalanabbak, félnek attól, hogy nevetségessé válnak, és mindent megtesznek, hogy ezt elkerüljék.

Az Aarhus Egyetem (Dánia) kutatói 72 különböző országban tanulmányozták a gelotofóbia mértékét. A tanulmány azt mutatja, hogy a dánok a világ legkevésbé gelotofób emberei. „A dánok 1,67 százaléka kis mértékben gelotofób. Összehasonlításképpen a briteknél, németeknél, spanyoloknál ez az érték 11 és 13 százalék között található. Ázsiában hatból egy ember, a Közel-Keleten háromból egy ember gelotofób.”

A 33%-kal, a közel-keleti emberek 19,7-szer gelotofóbbak, mint a dánok. Összehasonlításképpen: Norvégiában ez az érték 2,97%, Izraelben 5,91%, Spanyolországban 11,65% és Angliában 13%.

A tanulmányban kilenc állítást tettek fel, amelyekre „egyetértek”, „nem értek egyet” volt a válasz:

  1. Amikor mások nevetnek a jelenlétemben, gyanakvóvá válok.
  2. Elkerülöm a nyilvánosságot, mert félek attól, hogy az emberek bizonytalannak fognak látni és ki fognak nevetni.
  3. Amikor idegenek nevetnek a jelenlétemben, akkor gyakran gondolom azt, hogy rajtam nevetnek.
  4. Nem akarom, hogy negatívan lássanak, nehogy nevetségesnek nézzek ki.
  5. Azt gondolom, hogy akaratom ellenére nevetségesnek látnak mások.
  6. Bár gyakran érzem magányosnak magam, gyakran elkerülöm a szociális tevékenységekben való részvételt azért, hogy megvédjem magam a gúnyos megjegyzésektől.
  7. Ha kínos benyomást keltek valahol, akkor többet nem megyek arra a helyre.
  8. Sok időbe telik, hogy túltegyem magam azon, ha valaki kinevet.
  9. Amikor táncolok, kellemetlenül érzem magam, mert meg vagyok győződve arról, hogy akik látnak, nevetségesnek tartanak.

Professzionális pszichológusként úgy gondolom, hogy a közel-keleti muszlimok között tapasztalható nagyarányú gelotofóbia részben magyarázatot ad a dán Mohamed karikatúrákra adott agresszív reakciókra, – és a humorérzék és önirónia látható hiányára. A muszlim kultúra nagy figyelme a becsületre és szégyenre valószínűleg hozzájárul a gelotofóbia kifejlődéséhez a muszlimok körében, és ezért a bizonytalanság érzéséhez és ahhoz, hogy nevetségesnek tartják magukat.

Meg kell említeni, hogy Mohamedet, a muszlimok prófétáját is nevetségessé tették és kinevették prófétai karrierje kezdetén (Korán 21. szúra). Az emberek a falujában nem hittek neki, amikor azt mondta, hogy a fejében egy hang azt mondta neki, hogy egy isteni próféta.

Ezért van az, hogy sok vers a Koránban és a hadiszban megtiltja azt, hogy Mohamedet kinevessék. Mohamed gelotofób volt?

Nicolai Sennels pszichológus, a „Bűnöző muszlimok között: egy pszichológus tapasztalatai Koppenhágában” című könyv szerzője.

Print Friendly, PDF & Email