Kövezés Afganisztánban

 

A felvételen egy pár megkövezése látható, a sária törvényének megfelelően. Ez egy olyan gyakorlat, amelyet  a kanonikus iszlám szövegek alapján [pl. Sahih („megbízható”) Bukhari, 8. kötet, 82. könyv, 816. hadisz], Mohamed nem csak előírt a követőinek, hanem maga is űzött. Az a tény, hogy nincs benne a Koránban nem jelent semmit. Azok, akik az iszlámon belül csak a Koránt fogadják el hiteles szövegnek kevesen vannak, és eretneknek tekintik őket. Valójában az iszlám rituálék és viselkedés az ahadíszon [Mohamed cselekedeteinek gyűjteményei] alapszik, mind a síita, mind pedig a szunnita iszlámban. És bár ezek a gyűjtemények szervezetenként, és az alapján, hogy ki mire helyezi a hangsúlyt nagyban különböznek (a síita szövegek nagyobb hangsúlyt fektetnek Ali imámra), mégis mind a szövegekben, mind pedig a szellemiségükben nagyon hasonlítanak egymásra. Mindenesetre itt van egy érdekes hadísz:

Omár azt mondta: „attól félek, hogy sok idő elteltével az emberek azt fogják mondani, hogy >>Nem találunk a rajam-ra [halálra kövezésre] utaló verseket a Koránban<< és ezért el fognak hagyni egy olyan kötelezettséget, amelyet Allah kinyilatkoztatott. Megerősítem, hogy a rajam büntetését ki kell róni arra, aki illegális szexuális cselekedetben vesz részt, akkor, ha az illető házas és a bűntettet tanúkkal lehet igazolni, vagy az illető terhes lesz vagy ha önszántából beismeri.” Sufyan a következőt tette hozzá: „Én is így emlékszem erre az elbeszélésre” Omár is kiegészítette: „Egészen bizonyos, hogy Allah apostola maga is űzte a rajam gyakorlatát, és nekünk is ezt kell tennünk.”

BBC News, Január 26.:

Siddqa-t (25) és szeretőjét Khayyamot tavaly augusztusában vádolták meg házasságtöréssel Kunduz tartomány Dashte Archi kerületében.

Több százan jelentek meg a kövezésen és két molla [mohamedán hit- és jogtudós] mondta ki az ítéletet, de a rendőrség azóta sem tartóztatott le senkit. A terület a mai napig a talibán ellenőrzése alá tartozik. A lány kövezése két percig tartott, és megdöbbentő módon életben maradt. A molla azt mondja, hogy hagyják ott, amire egy talibán harcos odalépett és lelőtte a lányt. Ezután a szeretőt hátrakötözött kézzel a tömeg elé vezetik, majd őt is megkövezik.

A párnak korábban sikerült megszöknie Pakisztánba, de visszacsalogatták őket azzal az ígérettel, hogy nem esik majd bántódásuk.

Zabiullah Mujahid a talibán szóvivője jogosnak tartotta az ítéletet.

Egy telefon interjúban a következőt mondta: „Bárki, aki ismeri az iszlámot, tudja, hogy a kövezés egy iszlám törvény.”

„Vannak, akik ezt embertelennek nevezik, de ezzel megsértik a Prófétát. Idegen gondolkodást akarnak az országba hozni.”

 (BBC News, Jihadwatch)

Print Friendly, PDF & Email