Nicolai Sennels: A túlnépesedés nem kisebb probléma, mint az erőszakos iszlám!

Nicolai Sennels: Az élelmiszerválságot a túlnépesedés okozza

Forrás: New English Review, Gates of Vienna

Az élelmiszerválságok egyre szélesebb méreteket öltenek és egyre gyakoribbak. Minden alkalommal, amikor megjelenik, az Egyenlítő körül halálos konfliktusokat és éhezést, és a növekvő élelmiszerárak következtében a munkabérek értékének csökkenését eredményezi. Az egyre több és súlyosabb élelmiszerválság oka alapvetően az, hogy több ember születik, mint amit a Föld el tud taratani.

A szakértők között széleskörű az egyetértés abban, hogy a fejlődő országokban a szegénység, éhezés, vízhiány és a területért, élelemért és legelőkért folytatott konfliktusok közvetlen oka a túlnépesedés. Abban is széleskörű az egyetértés, hogy ezek a dolgok katalizátorként hatnak a vallási fanatizmus és a Nyugatra áramló nagyszámú menekült körében.

Ma 6,9 milliárd ember él a Földön, és a 10 milliárd fele haladunk. Hamarosan kimerítjük a bolygó nyersanyagkészleteit, és sok helyen a művelésre alkalmas területek túl kicsinek bizonyulnak, és a tisztavíz tartalékok eltűnőben vannak. Ugyanakkor tény, hogy az emberiség szennyezi legnagyobb mértékben a környezetét. A Föld lakosságának csökkenése –vagy legalább növekedésének megállása – hasznos lenne mind az időjárás, mind pedig a környezet számára. A kedvezőtlen időjárás és környezet rossz hatással van az élelmiszertermelésre, mivel az aszály, áradások és szennyezések elpusztítják a termést és a művelhető területeket.

A tartós megoldás érdekében a következőket javaslom: Fizessünk a szegény embereknek a szegény országokban, hogy kevesebb gyerekük legyen. Ily módon nem kell rengeteg gyereket szülniük azért, hogy öreg korukra bebiztosítsák magukat – és így a kevesebb gyereket képesek lesznek etetni és képezni. Azokat a családokat, akik nem, vagy csak egy gyermekkel rendelkeznek, maximális segélyben kellene részesíteni (pl. 2 dollár naponta), a segély felét adni, ha két gyerekük van, és nem adni segélyt, ha több mint két gyermekük van. Egy képzett és jól táplált népesség a jól működő demokrácia és gazdaság nélkülözhetetlen alapja. Továbbá ez a szegény országok gazdaságát sokkal egészségesebb módon ösztönzi, mintha csak élelmiszert küldünk, amely befolyásolja az árakat, és amitől csak még több éhes száj lesz.

Ha a harmadik világban az egyéneket felhatalmazzuk azzal, hogy azért adunk mikrosegélyeket vagy mikrojuttatásokat, mert kevesebb gyerekük van, akkor több legyet ütünk egy csapásra .

Egy elméleti kísérlet: 2007-ben 120 milliárd USA dollárt gyűjtöttek össze segélyekre. Ezzel az összeggel 164 383 561 család kaphatna napi 2 dollárt egy éven keresztül. Minden családban – elméletileg – két felnőtt van. Ha a családoknak nincs, vagy csak egy gyermeke van, akkor 328 millió pár fog osztozni a napi 2 dolláros juttatáson, amely elegendő összeg a világ legtöbb szegény országában. A legtöbb családnak egészen biztosan több gyermeke is lesz, amiért egy dollárt fog kapmi vagy semmit. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztési segélyekben még több ember tud osztozni (bár kevesebbet kapnak). Ez a fejlesztési politika bizonyosan hatással lesz a sokgyermekes kultúrákra. Ezért lehetséges, hogy a kevesebb gyermek vállalása lesz az irányadó (mint ahogy ez a sikeres születésszabályozást megvalósító országokban történt).

A Nobel-díjat kapott mikrohitel-program megmutatta, hogy a kis gazdasági egységek a megoldások. Azt is megmutatta, hogy a kis összegek egyéni elosztását lehet olyan területeken kontrollálni, amelyek rossz gazdasági és politikai infrastruktúrával rendelkeznek.

A szerző dán pszichológus

Print Friendly, PDF & Email