Robert Spencer:Barack Obama és a Muzulmán Testvériség

Robert Spencer: Barack Obama and the Muslim Brotherhood (FrontPage Magazine, 2011. február)

Most, hogy Obama zöld utat adott a Muzulmán Testvériségnek az új egyiptomi kormányban való részvételéhez, nem valószínű, hogy a szervezetet távol lehet tartani a hatalomtól.

És mivel a Testvériség a legnagyobb és ideológiailag legelkötelezettebb szervezet az egyiptomi politikában, nagy a valószínűsége annak, hogy bármilyen új rezsimben irányító szerepet fog betölteni, és az országot egy iszlám állam irányába mozdítja el.

Obama bizonyosan tudja ezt, és mégis áldását adta erre. Ha megnézzük néhány kinevezettjét, szövetségesét és aktivitását, akkor ezen nem kell meglepődnünk.

Obama már a hivatali időszaka kezdetén arra vágyott, hogy baráti köteléket alakítson ki az iszlám világgal, és kevés érdeklődést mutatott, vagy egyáltalán nem mutatott érdeklődést arra, hogy megvizsgálja a választott partnereit. Megpróbálta rendezni a kapcsolatokat olyan csoportokkal, akiknek köze van a dzsihád terrorizmushoz vagy az iszlám felsőbbrendűségét hirdetik. Obama kritika nélküli hozzáállása olyan amerikai iszlám szervezeteket is magában foglalt, amelyeknek a Muzulmán Testvériséggel vannak kapcsolataik, annak ellenére, hogy a Testvériség célja „belülről megsemmisíteni és elpusztítani a nyugati civilizációt.”

Obama első kísérlete arra, hogy elérje a muszlimokat akkor volt, amikor egy a Muzulmán Testvériséggel kapcsolatban álló csoport vezetőjét – akit társtettesként [unindicted co-conspirator] neveztek meg egy a Hamasz terrorszervezet támogatásával kapcsolatos ügyben – választotta arra, hogy a beiktatása alkalmával imát mondjon. Ingrid Mattson, az Észak-Amerikai Iszlám Társaság (Islamic Society of North America – ISNA) elnöke Obama beiktatásának napján a washingtoni Nemzeti Katedrálisban mondta el ezt az imát – annak ellenére, hogy az azt megelőző nyáron az ügyészek elutasították az ISNA azon kérését, hogy szüntessék meg a társtettesi státuszát.

Nincs arról hír, hogy Obama valaha is megkérte volna Mattsont, hogy magyarázza meg, hogy miért van az ISNA-nak kapcsolata a Muzulmán Testvériséggel és a Hamasszal. Épp ellenkezőleg, Valerie Jarrett rangidős tanácsadót 2009-ben elküldte, hogy az ISNA nemzeti gyűlésén legfőbb előadó legyen.

És ami még ennél is rosszabb, 2009 áprilisában, Obama kinevezte Arif Alikhant, los angelesi polgármester-helyettest, mint a Belbiztonsági Minisztérium Politika Fejlesztési (Policy Developement) hivatalának helyettes államtitkáraként. Alikan (aki a Hezbollah dzsihád terrorszervezetet „felszabadító mozgalomnak” nevezte) kinevezése előtt két héttel részt vett a Muszlim Közügyek Tanácsának (Muslim Public Affairs Council – MPAC) adománygyűjtő rendezvényén. AZ ISNA-hoz hasonlóan a MPAC-nak is vannak kapcsolatai a Muszlim Testvériséggel. Egy könyvben (In Fraternity: A Massage to Muslims in America), a könyv társszerzője Hassan Hathout, egy volt MPAC elnök, úgy szerepel, mint „az egyiptomi Hassan al-Banna [a Testvériség megalapítójának] közeli tanítványa.” Az MPAC-kal kapcsolatban álló újság a The Minaret egyik 1997-es cikkében így beszél Hassan Hathout al-Bannaval való közeli kapcsolatáról: „Az apám elmondaná, hogy Hassan Hathout Hassan al-Banna barátja volt… Hassan Hathout szeretettel és tisztelettel beszélne al-Bannáról. Egy olyan kapcsolatról beszélne, amelyet nem a politika vagy szabályok irányítanak, hanem az emberi tisztesség.”

Al-Banna a Muzulmán Testvériség alapítója volt.

Steven Emerson terrorizmus szakértő vizsgálódásai (Investigative Project) dokumentálták a MPAC fáradhatatlan és állhatatos ellenállását gyakorlatilag minden főbb terror ellenes vizsgálattal szemben. Az MPAC magazinja, a The Minaret minden kulcsfontosságú terror ellenes műveletet elutasított, mint „amerikai keresztesháború az iszlám és a muszlimok ellen.” Ide tartozik, hogy amíg Alikham polgármester helyettes volt Los Angelesben megakadályozott egy rendőrségi projectet, amelynek az lett volna a célja, hogy a Los Angeles területén található mecsetek etnikai összetételét feltérképezze. Ennek nem az volt a célja, hogy felügyelje, vagy figyelje a mecseteket. Michael P. Downing a rendőrfőnök-helyettes azt mondta, hogy ez valójában egy olyan program, amiben „tudni szeretnénk, hogy hol vannak a pakisztániak, irániak és csecsenek, így el tudjuk érni ezeket a közösségeket.” De Alikhan és más muszlim vezetők azt állították, hogy a project rasszista és „iszlamofób”, ezért végül a los angelesi rendőrség felhagyott minden tervel a mecsetek tanulmányozását illetően.

A Muzulmán Testvériség egy a sária bevezetését támogató csoport, és Dalia Mogahed, Obama iszlám ügyekért felelős legfőbb tanácsadója támogatja a sáriát. A Gallup intézet által végzett közvélemény-kutatásukban, amelynek címe „Ki beszél az iszlám nevében? Mit gondol valójában egy milliárd muszlim?” Mogahed és a szaúdiak által támogatott áltudományos dhimmi John Esposito meghamisították az adatokat azért, hogy növeljék a „mérsékelt” muszlimok számát úgy, hogy „mérsékeltnek” számítottak olyan muszlimokat is, akik sáría törvényeket akarnak, gyűlölik Amerikát, támogatják az öngyilkos merényleteket és elutasítják a nők egyenlőségét. Mogahed az egyik brit TV showban megvédte a sáríát, és azt mondta, hogy hozzájárul a „nemek kötötti igazságossághoz.”

Ez egy olyan műsorban történt, amelyet a Hizb ut-Tahrir, a világ több országában betiltott nemzetközi terrorista szervezett, készített. A Hizb ut-Tahrir nyíltan azon munkálkodik, hogy bevezesse a sáríát és a világon minden olyan kormányzatot leromboljon, amely más politikai filozófia alapján épül fel –ide értve az alkotmányos köztársaságot is.

Mindezek fényében nem véletlen, hogy Obama meghívta a Muzulmán Testvériséget a 2009-es emlékezetes kairói beszédére, amelyet az iszlám világnak címzett. Azon sem kellene meglepődnünk, hogy optimistán tekint arra, hogy a Muzulmán Testvériség része lehet az új egyiptomi kormánynak.

Végül is a Testvériség alkalmazottai, köszönhetően Barack Obamának, már bent vannak az amerikai kormányban és szorosan együttműködnek vele. Miért ne lehetne ugyanez a helyzet Egyiptomban?

További cikkek Robert Spencertől:

A Muzulmán Testvériség kerülhet hatalomra Egyiptomban (Dzsihádfigyelo)
Obama’s Muslim Brotherhood ties (Human Events)

Print Friendly, PDF & Email