Nicolai Sennels: A nők felvilágosításának fontossága a muszlim gettókban

Nicolai Sennels dán pszichológus legújabb cikke a muszlim bevándorló nők helyzetével foglalkozik, és azokkal a szükséges lépésekkel, amelyek ahhoz kellenek, hogy megakadályozzák az elnyomásukat és aláássák a nyugati iszlám közösségek jelenlegi elkülönülését.

Dániában szülésznőket küldenek a muszlim gettókba családlátogatásra. Mindennek az a célja, hogy felvilágosítást és tanácsot adjanak a muszlim nőknek a fogantatást és családtervezést illetően. A felvilágosítás tabunak számít a szexuálisan elnyomó muszlim kultúrákban, amely a dán szülésznők szerint lehetővé teszi azt, hogy rengeteg babona és téves információ keletkezzen (például az, hogy a nők nem lehetnek terhesek a szoptatás alatt).

A legtöbb muszlim társadalomban, ha valakinek sok gyereke van az magas szociális státuszt jelent. Továbbá közös vonás a kollektivista kultúrákban, hogy azért születik sok gyerek, hogy a szülők idős korukra gazdaságilag bebiztosítsák magukat. Nyugaton a gyereknevelés költséges, és miután a gyerekek felnőttek, megtarthatják azt a pénzt, amit keresnek. Ehhez még hozzájön a szociális- és nyugdíjrendszerünk, amely gondoskodik rólunk amikor már túl idősek leszünk a munkához.

A nyugati kultúrákban fontosnak tartjuk, hogy ne legyen több gyerekünk, mint amennyit megfelelően fel tudunk nevelni, és mint amennyinek anyagi biztonságot és képzést tudunk nyújtani. Eddig nem tettünk túl sokat azért, hogy ezekről a fontos pontokról tájékoztassuk a nem-nyugati bevándorlóinkat.

Egy teljesen idegen kultúrából jönni már önmagában nehézséget okoz a muszlimoknak abban, hogy képesek legyenek integrálódni a demokratikus high-tech tudásalapú kultúránkba. Ha a bevándorlóknak (itt főleg a nőkre vonatkozólag) ezen felül még sok gyerekük is van, akiket gondozniuk kell, akkor egészen bizonyos, hogy nem lesz idejük arra, hogy nyelviskolába menjenek, megfelelő képzést, és munkát kapjanak, általában mondva, hogy részt vegyenek a társadalomban. A családtervezés ezért egy fontos része a sikeres integrációnak.

Az, ahogy a muszlim nőkre tekintenek a muszlim kultúrákban, szükségessé teszi, hogy informálva legyenek az emberi jogaikkal kapcsolatban, a válás lehetőségével, a menedékhelyekkel és a hazatelepítési programmal kapcsolatban (Dániában, a hazatelepítési program 15000 vagy 20000 USA dollárt fizet azoknak a bevándorlóknak, akik úgy döntenek, hogy visszatérnek a családjuk szülőhazájába.)

Sok muszlim nő nem rendelkezik bizonyos szabadságokkal és nem ismerik a jogaikat. A legtöbb esetben ez a hiányos ismeret azért fordulhat elő, mert a férfi családtagok nem engedik meg a nőknek, hogy részt vegyenek a társadalomban, vagy hogy képzést kapjanak. A muszlim nők gyakran nem dönthetik el szabadon, hogy hány gyerekük legyen, mivel a a család elvárja a nőtől, hogy támogassa a család státuszát és gazdaságát (és néhány esetben azért, hogy növelje az országaink muszlim népességét) azáltal, hogy sok gyereket szül.

A kényszerházasságok és a családon belüli erőszak szintén jól ismert problémák a muszlim családokban. A humanista társadalmunknak kötelessége megbizonyosodnia arról, hogy ezek a nők biztonságban, szabadon élnek és ismerik a jogaikat. Nem akarjuk, hogy egy olyan kultúra verjen gyökeret a 21. századi kultúránkban, amely elnyomja a nőket. Nőket kell küldenünk az otthonaikba (a férfiak soha nem tudnának közel kerülni ezekhez a nőkhöz, vagy nem kapnának őszinte választ tőlük) és informálni kell őket a jogaikról és lehetőségeikről.

Ha a muszlim férfiak vagy a nő családja bármilyen okból ezt elutasítja, akkor el kell költözniük egy másik országba (lehetőleg a sajátjukba), a hazatelepítési program segítségével.

Print Friendly, PDF & Email