Egyiptom új Hitlere: Juszuf al-Karadavi sejk

Most, hogy szinte bizonyos, hogy a Muzulmán Testvériség jelentős szerepet fog játszani a következő egyiptomi kormányban, a háttérben feltűnt egy ember, akit a Der Spiegel magazin úgy jellemzett, mint “az egyiptomi Muzulmán Testvériség fő alakja”: Juszuf el-Karadavi sejk. Karadavit a szaúdiak által finanszírozott iszlám tudós John Esposito úgy dícsérte, mint aki a “az iszlám reformált értelmezésének és az iszlám demokráciával, pluralizmussal és emberi jogokkal való kapcsolatának” bajnoka. De Karadavi számos nyilatkozata azt bizonyítja, hogy ő minden csak nem “reformista”, vagy “a demokrácia, a pluralizmus és az emberi jogok” igazi bajnoka. Sőt épp ellenkezőleg, kifejezetten hitleri a zsidó-gyűlöletét és a vérszomját illetően.

A 84 éves Karadavi Katarban él, de Egyiptomban született, és ott még mindig jelentős befolyással rendelkezik. A Mubarak rezsim elleni felkelés során egy muzulmán honlapon megjelent egy fejezet Karadavi „Laws of Jihad (A dzsihád törvényei)” című könyvéből, közte a következő részlettel: “Az iszlámban a dzsihád egyik formája [az iszlám területeken] a gonosz és korrupció elleni dzsihád. Ez a dzsihád kulcsfontosságú annak érdekében, hogy megvédjék a társadalmat az összeomlástól, széteséstől, és a pusztulástól – mivel a muszlim társadalomnak megvannak a maga sajátosságai, és ha ezek elvesznek, elfelejtődnek vagy megsemmisülnek akkor az nem lesz többé muszlim társadalomban.”

2002-ben, a Muzulmán Testvériség megkérte, hogy legyen a vezetőjük, de ő visszautasította, valószínűleg azért, mert úgy gondolta, hogy ez a pozíció túl alacsony a számára: Karadavi hírneve nem csak Egyiptomra, vagy a Közel-Keletre korlátozódik. Ő egy nemzetközi alak, hetente hatvanmillió muzulmánt ér el az al-Dzsazíra hírtévén adott „A sária és élet” című műsorán keresztül és még ennél is többet a 120 kiadott könyvével (melyek között szerepel az „Al Halal wal Haram fil Islam” (“A megengedett és a tiltott az iszlámban”) népszerű sária kézikönyv,) és az IslamOnline.com weboldalával (amely számos fatwaáját megjelentette). Ezen felül a Muszlim Tudósok Nemzetközi Uniójának és az Fatwa és Kutatás Európai Tanácsának elnöke.

Karadavit nem csupán a korábban említett Esposito tartja mérsékeltnek, hanem a Ground Zero mecset korábbi imámja Feisal Abdul Rauf is. Rauf akit a tények ellenére széles körben “mérsékeltnek” tartanak, úgy jellemezte Karadavit, mint egy “nagyon-nagyon jól ismert iszlám jogász, aki az egész muzulmán világban nagy tekintélynek örvend.” Egy másik muszlim vezető, Tariq Ramadan, akit csak úgy emlegetnek, mint a „muszlim Martin Luthert” egyik könyvéhez 1998-ban előszót írt. Ken Livingstone korábbi londoni polgármester pedig 2004-ben meleg fogadtatásban részesítette és többször is dicsérte, annak ellenére, hogy látogatása során Karadavi azt magyarázta a BBC-nek, hogy az izraeliek ellen elkövetett öngyilkos merényletek egyáltalán nem számítanak öngyilkosságnak, hanem valójában “Isten nevében elkövetett vértanúságként foghatók fel.” (Karadavit azóta kitiltották Nagy-Britanniából, valamint az Egyesült Államokból.)

És az amiket Karadavi annak a több millió muzulmánnak mond, akiket elér egyáltalán nem mérsékeltek. 2009 januárjában, az al-Dzsazírán közvetített pénteki prédikáció során, azért imádkozott, hogy Allah ölje meg az összes zsidót: “Ó Allah, vidd el ezt az elnyomó, zsidó, cionista bandát. Ó Allah, ne hagyj egyetlen egyet sem közülük. Ó Allah, öld meg őket egytől egyig.” A következőt is kijelentette: “A történelem során, a romlottságuk miatt Allah megbüntette a [zsidó] embereket. Az utolsó büntetést [Adolf] Hitler vitte véghez.”

Karadavi azt jósolta, hogy az iszlám hamarosan meg fogja hódítani Európát, de ez a hódítás nem “a kard, hanem a prédikáció és az ideológia” által fog történni. Azt is mondja, hogy a muszlimoknak nukleáris fegyverre kell szert tenniük, a következőképpen indokolva ezt meg: “A Korán a következőképpen utal erre: >>És készítsetek föl ellenük ami fegyveres erőt és csatamént csak tudtok, hogy félelmet keltsetek általuk Allah és a ti ellenségeitekben és rajtuk kívül másokban, akiket ti nem ismertek, de Allah ismeri őket!<< >> És készítsetek föl ellenük ami fegyveres erőt és csatamént csak tudtok<<” Ez a Korán 8:60.

2001-ben, Karadavi kiadott egy fatwát, amelyben jóváhagyta az Izrael elleni öngyilkos merényleteket. 2003-ban, mivel a férfi dzsihádisták túl gyakran lebuktak még az előtt, hogy felrobbanthatták volna magukat, Karadavi kiterjesztette a fatwát és jóváhagyta a nők által elkövetett öngyilkos merényleteket is. 2004-ben kiadott egy fatwát, amelyben az Irakban állomásozó amerikai csapatok megölésére szólított fel, és ezt később kibővítette az amerikai civil támogató személyzetre is. Ezt a következőképpen magyarázta: “Irakban minden amerikai harcosnak számít, nincs különbség a civilek és katonák között. Lehet harcolni ellenük, mivel az amerikai civilek azért érkeztek Irakba, hogy kiszolgálják az elnyomókat. Az Irakban tartózkodó amerikaiak elrablása és megölése [vallásos] kötelezettség, amely arra készteti őket, hogy azonnal elhagyják Irakot.”

Azon felül, hogy jóváhagyta az izraeliek és az amerikaiak elleni erőszakot, összeesküvés-elméleteket talált ki, ahelyett, hogy az iszlám dzsihád erőszakot más összefüggésekben magyarázta volna. Amikor a dzsihadisták szilveszterkor felrobbantottak egy templomot az egyiptomi Alexandriában, Karadavi csatlakozott Hosni Mubarakhoz, valamint számos iszlám szószólóhoz világszerte, akik a külföldieket hibáztatták: “Attól tartok, külföldi kéz lehet e mögött az akció mögött, mert nincs értelme annak, hogy egy egyiptomi, vagy egy muszlim ezt tegye. Talán egy „idegen kéz” felekezeti viszályt próbál szítani.” Mások ezt az „külföldi kezet” közvetlenül Izraellel és / vagy Amerikával azonosították.

Karadavi jóváhagyta az iszlám hagyományos hitehagyásért járó halálbüntetését is: “A muszlim jogtudósok egybehangzón azt állítják, hogy a hitehagyókat meg kell büntetni, csak abban különböznek, hogy milyen büntetést rójanak ki rájuk. A többségük, köztük a négy fő jogtudományi iskola (hanafita, málikita, sáfiita, és hanbalita), valamint a többi négy jogtudományi iskola (a négy síita iskola: ötös síiták (zajditák),hetes síiták (iszmáiliták),tizenkettes síiták (dzsafariták), alaviták (tizenkettes síiták)) mind egyetértenek abban, hogy a hitehagyókat ki kell végezni.” Továbbá elismerően írt a Korán azon verséről, amely előírja a feleségek verését (Korán 4:34), kifejtve, hogy “az ütés nem minden nőnél hatékony, de néhánynál hasznos lehet. “

Karadavi a világméretű kalifátus híve, és annak a szervezetnek a létrehozására szólít fel, amelyet ő úgy nevez, “Egyesült Muszlim Nemzetek” és amely a nyugati politikai hatalom ellensúlyozására alakulna. Bár ha a Muzulmán Testvériség növeli hatalmát Egyiptomban, akkor a szempontjai nagyobb befolyásra tesznek szert, mint valaha, , ennek a célnak a megvalósulása még távol van. Mindazonáltal, mivel Karadavi csillaga Egyiptomban és az egész iszlám világban folyamatosan emelkedik, a gyilkosság és súlyos testi sértés, amit a követőinek prédikál azért, hogy elérjék ezt a célt, egészen biztosan úgy fog terjedni, mint egy vírus.

Robert Spencer, Jihadwatch.org, megjelent: FrontPage Magazine 2011. február

Print Friendly, PDF & Email

Rövid URL: http://www.dzsihadfigyelo.com/?p=2651

Bejegyzés: on 2011. feb. 17.. A bejegyzés kategóriái: Egyiptom, Legfrissebb, Robert Spencer. A hozzászólásokat követni lehet: RSS 2.0. Szólj hozzá, vagy hagy trackbacket a bejegyzéshez

fascistbook

Legutóbbi bejegyzések

Bejelentkezés | Szerkesztő Gabfire themes