Agyonlőtték Pakisztán egyetlen keresztény miniszterét

A videó szövege:

Bhatti miniszter, az ön élete veszélyben van. Kitől tart, és milyen fenyegetéseket kap?

“Az erőszak erői, a Talibán és az al-Kaida katonai szervezetei be akarják vezetni a radikális filozófiájukat Pakisztánban. Bárki, aki fellép ez ellen a radikális filozófia ellen, azt megfenyegetik. Amikor kampányt folytatok a sária törvények, [köztük] a blaszfémia törvény eltörlése ellen, és amikor az elnyomott és üldözött keresztény kissebségért felszólalok, a talibán megfenyeget. De szeretném velük megosztani, hogy hiszek Jézus Krisztusban, aki a saját életét adta értünk, és tudom mit jelent a kereszt. Kész vagyok meghalni egy célért. A közösségemért és a szenvedő emberekért élek, és kész vagyok meghalni azért, hogy megvédjem a jogaikat. Ezek a fenyegetések és figyelmeztetések nem változtatják meg a véleményemet és az alapelveimet. Kész vagyok meghalni az elveimért és a közösségem jogaiért, és ebben nem kötök kompromisszumot.”

„Régóta küzdök az igazságért és egyenlőségért. …  Ha megváltoztatom a véleményemet, akkor ki fog kiállni emellett? Tudatában vagyok annak, hogy bármikor megölhetnek, de azt akarom, hogy a történelem bátor emberként emlékezzen rám.”

Hírszerző:

Lelőtték szerdán Iszlámábádban a pakisztáni kormány kisebbségügyi miniszterét, aki követelte az istenkáromlást büntető törvény megváltoztatását. Két hónapon belül másodszor gyilkolnak meg olyan politikust az országban, aki ellenezte, hogy a törvény alapján halálbüntetést szabjanak ki az iszlámot megsértőkre. Sahbaz Bhattit, a kormány egyetlen keresztény (katolikus) vallású tagját az utcán lőtte le több fegyveres, miközben ő autójában hivatalába tartott – közölte a rendőrség. A miniszter nem halt meg azonnal, csak kórházba szállítása után. Sofőrjét is megsebesítették. 

Egyelőre senki nem jelentkezett elkövetőként, de kereskedelmi tévék szerint a merénylet helyszínén találtak röpiratokat, amelyek készítését a pakisztáni táliboknak tulajdonítják, és az olvasható rajtuk, hogy mindenki, aki ellenzi az istenkáromlást büntető törvényt, a miniszter sorsára jut. 

A Vatikán szóvivője útján “minősíthetetlen erőszakcselekménynek” nevezte a merényletet. “Ez a gyilkosság egy újabb, rettenetesen súlyos erőszakcselekmény”, és “alátámasztja, mennyire jogosak a pápa kitartó felszólamlásai a keresztények elleni erőszak miatt és általában a vallásszabadság mellett” – jelentette ki Federico Lombardi újságírók kérdésére válaszolva. 

Emlékeztetett arra, hogy a vallási kisebbségek ügyeiért felelős pakisztáni miniszter tisztségében Bhatti volt az első keresztény politikus. XVI. Benedek pápa fogadta őt szeptemberben. Bhatti “sok olyan erőfeszítésről tett tanúbizonyságot, amelyet a pakisztáni vallási közösségek békés egymás mellett élése érdekében tett”.  A törvény novemberben lett heves társadalmi vita tárgya, mert egy bíróság annak alapján halálra ítélt egy négygyerekes anyát. 

Január 4-én egy testőre agyonlőtte Szalmán Taszírt, Pandzsáb tartomány kormányzóját, mert – mint a testőr vallomásában elmondta – feldühítette őt az, hogy a politikus követelte a törvény megváltoztatását, és elnöki kegyelmet kért a halálra ítélt anya számára. A pakisztáni társadalom liberális részének megrökönyödésére sokan dicsérték a gyilkost, ami arra utal, hogy a szélsőséges iszlamista nézetek egyre nagyobb teret nyernek az országban. 

E merényletek hatására kérdésessé válik, hogy az Egyesült Államok egyik terrorizmusellenes szövetségesének számító Pakisztán valóban mérsékelt iszlám állam-e, s fennáll a veszélye annak, hogy a belpolitikai zűrzavar még nagyobb lesz az országban.

Print Friendly, PDF & Email