Életképek Anglia több mint 2000 madrasszájából

Nagy-Britanniában legalább kétezer, döntően iszlám befolyásoltságú iskola van, mellyel egy egyre növekvő párhuzamos oktatási rendszert képviselnek.

Az egyik ilyen egy birminghami gimnázium (Darul Uloom Islamic High School), ahol a muszlim vezetők következő generációját nevelik.

Bár vallási toleranciát kéne, hogy hirdessenek, a Channel 4 rejtett kamerás felvételei szerint a 11 éves gyerekeket arra tanítják, hogy pl. a hinduknak nincs intelligenciájuk, és a tehén vizeletét isszák.

A növendékeket itt arra tanítják, hogy a „hitetlenek” a „legrosszabb teremtmények” és azok a muszlimok, akik borotválkoznak, táncolnak, zenét hallgatnak vagy – a nők esetében – leveszik a fejkendőt, tüzes vassal lesznek megkínozva a túlvilágon.

2009-ben ezt az iskolát a kormányzat dicséretben részesítette, amiért a különféle hitrendszereket ismertetik meg a nebulókkal és arra nevelik őket, hogy tiszteljék a többi világvallást.

Megszakításokkal, összesen négy hónapon keresztül készültek rejtett kamerás felvételek, melyek tanúsága szerint egy nagyban antiszociális, keményvonalas iszlám az, amit itt tanulni lehet.

A keighley-i madrasszában (esti/hétvégi oktatás, gyakran mecsetekben zajlik) nem az a baj, hogy mit, hanem, hogy hogyan tanítják a diákokat a Korán olvasására.

A tanár időnként fogja magát, feláll, a diákok mögé kerül és véletlenszerűen fejbe veri vagy megrugdossa őket. Ez két nap alatt legalább tízszer fordult elő. A fiúk viselkedéséből kitűnik, hogy nem ez az első alkalom, itt ez a rutin.

Egy másik esetben pedig az történt, hogy a tanár távollétében egy idősebb fiú veréssel fenyegette meg fiatalabb társát.

A gyerekek soha nem tudják, mikor kerülnek éppen ők sorra, hogy mikor mérnek rájuk csapást ököllel, bottal vagy esetleg egy cipővel.

Dr. Taj Hargey meghívott oxfordi iskolájába, ahol a gyerekeket ténylegesen arra nevelik, hogy tiszteljék a többi vallást, a Koránt pedig nem csak arabul, de angolul is recitálják.

Hallva a testi fenyítésekről, így nyilatkozik: „Ez egy divatjamúlt metódus és ha mi is ezt alkalmaznánk, csak az erőszak magjait ültetnénk el bennük.”

Ann Cryer, Keighley egykori parlamenti képviselője törvénymódosítást sürget.

A birminghami iskola egyik nyilatkozatában ez áll: „Célunk, hogy tanítványaink aktív részeseivé váljanak a brit társadalomnak. Azt is mondja, hogy ha szükséges, „fegyelmező módszerekhez” folyamodnak. Az iskola szóvivője tagadja, hogy szélsőségesek és állítja, hogy nem tűrik meg a gyűlöletet semmilyen vallási csoport felé sem.

Kormányzati oldalról nagyhorderejű beszédeket hallhatunk – mint amilyen David Cameroné is volt – arról, hogyan birkózzunk meg a szélsőségekkel, miközben a helyi közösségeket arra ösztönzik, hogy teremtsék meg a saját (akár hit-)iskoláikat. Véget kell vetni ezeknek az eltérő tartalmú üzeneteknek.

És a muszlimok nem söpörhetik többé szőnyeg alá, ami történik. Sokan arra figyelmeztetnek, hogy ha nem lépünk fel a gyűlölet és erőszak eme keverékével, éveken belül minket is bekebelez.

(Daily Mail)

Print Friendly, PDF & Email