Dán integrációs miniszter: Vagy olyanok lesztek, mint mi, vagy nem jöttök ide!

2011. március 9. Dán köztelevízió, EuropeNews

Soren Pind újonnan kinevezett integrációért felelős miniszter az „integráció” szót „asszimilációra” akarja lecserélni, ami azt jelenti, hogy a bevándorlóknak igazodniuk kell vagy azonosulniuk kell a dán értékekkel. Ez a kijelentése azonnal heves vitákat váltott ki.

Soren: „Az asszimiláció alatt azt értem, hogy azoktól, akik Dániába jönnek, természetes módon elvárható hogy azért jöjjenek, hogy dánokká váljanak, nem pedig azért, hogy széttagolják Dániát.”

Azonban a miniszter nézőpontja eléggé durva az aarhusi Langkaer Gimnázium tanulóinak…[Megjegyzés: tehát a gimnáziumot két fátyolt viselő és két bevándorló reprezentálja. Miért nem kérték ki az őshonos dánok véleményét? Már nincs szavuk? Egyébként meg biztosan könnyen össze tudtak volna szedni olyan dánokat, akik a „helyes” véleményen lettek volna.]

Fejkendős muszlim lány: „Sok bevándorló van Dániában, és nem gondolom, hogy jó hogy ilyen állásponton van. Úgy gondolom ez nem jó.”

Bevándorló fiú: „A világ különböző részeiről érkeztünk, és olyan hagyományokat és értékeket hoztunk magunkkal, amelyek nem egyeztethetők össze a „dánsággal”, de természetesen integrálódnunk kell Dániában azért, hogy dolgozni tudjunk és tanulhassunk.”

És természetesen a parlamentből is lehet hallani kritikus hangokat:

Mitte Frederiksen (Szociáldemokrata) képviselő: „Vannak kihívások az integráció területén, de egy felelős miniszternek azzal kellene töltenie az idejét, hogy  ezeket a problémákat megoldja, nem pedig azzal, hogy a szavakkal játszadozna.”

Soren: „Ami a legfontosabb a számomra, hogy világos üzenetet küldjek: ha Dániába jössz, akkor azért jössz ide, hogy dánná válj, nem pedig azért, hogy bármi mássá.”

A miniszter élvezi Rasmunssen dán miniszterelnök támogatását.

További forrás (angolul): The Copenhagen Post

Print Friendly, PDF & Email