Nicolai Sennels: Megoldás az arab országok vízgondjaira: vizet olajért cserébe

Hamarosan a tankhajók nem üresen fognak délfelé hajózni, hanem vízzel töltve. Remélhetőleg hamarosan a Nyugat képes lesz eladni vizet olajért cserébe, azonos áron.

 

A Maplesoft Water Stress Index  (Víz Stressz Index) kiszámolja a „háztartási, ipari és mezőgazdasági vízfogyasztás és a csapadékból, folyókból és föld alatt meghúzódó vizekből származó megújuló vízlelőhelyek arányát.” A tanulmány megmutatja, hogy a közel-keleti és észak-afrikai országok rendelkeznek a legnagyobb vízhiánnyal.

Az első tíz ország sorrendben a következő: Bahrein, Katar, Kuvait, Szaúd-Arábia, Líbia, Nyugat-Szahara, Jemen, Izrael, Dzsibuti és Jordánia.

A túlnépesedés, a nyugati típusú életstílus, a növekvő ipar, az időjárás-változás és általában a száraz klíma miatt a vízhiány komoly problémát jelent ezekben az országokban. A víz szükséges a z ipar, az élelmiszergyártás és természetesen az ivóvíz-fogyasztás számára. Ezért nagy a valószínűsége, hogy mindez élelmiszer és gazdasági válságot fog okozni, és nagy a valószínűsége az erőszakos konfliktusoknak a vízkészletek, a legelő és művelésre alkalmas területek felett. Mindezek együttesen nagyszámú menekültáradatot indíthatnak el a Nyugat felé.

Remélhetőleg a szomjazás, éhezés és a konfliktusok kockázata a világ ezen részén növelni fogja a túlnépesedéssel  kapcsolatos figyelmet mind a muszlim, mind pedig a nyugati politikusok és szervezetek körében. Ugyanakkor a nyugati országoknak figyelembe kellene venni azokat a lehetőségeket, amivel a vízhiány jár az olajban gazdag muszlim országokban.

Nicolai Sennels, Gates of Vienna

Print Friendly, PDF & Email