Nicolai Sennels: illegális bevándorlás

Az “arab tavasz” az illegális bevándorlók példátlan hullámát zúdította Európára. Több diktátor bukása azt eredményezte, hogy csökkent az ellenőrzés, amely lehetővé tette és teszi az emberek számára, hogy elmeneküljenek az iszlám társadalmakból. Több százezer muzulmán lépett már be eddig is az EU-ba, és több százezren készülnek erre.

2008-ban 80 000 illegális bevándorló lépett be Görögországba. A görög hatóságok segítségért kiáltottak, mondván, hogy „az ország már nem tudja ellátni határvédelmi feladatait az Európai Unió délkeleti szárnyán.” Ennek eredményeként a bevándorló bandák „kardokkal, fejszékkel és bozótvágó késekkel hadonászva” feldúlták Athén történelmi központját. A Reuters egyik új közzétett jelentése azt mondja, hogy az illegális bevándorlás új rekordot döntött, mivel az „illegális bevándorlás Európába jó úton halad afelé, hogy meghaladja a 2008-as csúcsot. Az IMO (Nemzetközi migrációs kilátások) jelentése szerint csak Máltára és Olaszországba eddig 42 000 bevándorló lépett be, felülmúlva a két országra vonatkozó 2008-as 40 000-es létszámot.”

Az EU legfontosabb feladata, hogy megvédje a polgárait

Most és az elkövetkező években az EU egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy hatékony, jól őrzött határkerítést építsen ki és tartson fenn az Unió érintett külső határszakaszain. Ugyanakkor, az Uniós országoknak együtt kell működniük, annak érdekében, hogy menekülttáborokat építsenek fel és működtessenek Európán kívül. Azokban az esetekben, amikor az illegális bevándorlókat nem lehet visszaküldeni a származási országukba, itt szállást, élelmet és az orvosi ellátást kaphatnak.

Az UNHCR szerint, egy személy ellátási költségei egy afrikai menekülttáborban körülbelül 50 dollár / 33 euró/ 9000 Ft évente. Egy menekült ellátása Dániában 50.000 dollár / 33.000 €/ 9 000 000 Ft. Más szóval, minden egyes Dániában maradt menekült ellátási költségeiből 1000 menekültet tudunk védeni és élelemmel ellátni egy olyan táborban, ami olyan területen van, ahol megértik a nyelvet, és otthon érzik magukat a saját kultúrájukban.

Nicolai Sennels dán pszichológus és író

Print Friendly, PDF & Email