Svédország: a tűzoltókat muszlim bevándorló fiatalok támadják, no-go zónákat alakítanak ki

 A svéd hatóságok aggodalmukat fejezték ki, mert az elmúlt hónapokban a „fiatalok” számos városban váltak erőszakossá és követtek el vandalista akciókat. A rendőrség úgy véli, ennek oka az, hogy a fiatal bevándorlókat kizárták a svéd társadalomból. Maguk a fiatalok azt állítják, hogy a rendőri zaklatás van a háttérben.

Tűzoltónak lenni veszélyes. Az idei ősz Göteborgban különösen veszélyes volt. A tűzoltóknak most egy új ellenséggel kell szembenézniük.

Most megyünk azon az úton, ahol kövekkel szoktak megdobálni…

Ha filmezel, megbaszlak.

Három óra van a göteborgi Hising bevándorlók lakta negyedében. Idén ősszel az erőszak, vandalizmus és az autógyújtogatás a napi elfoglaltság. A háttérben a bevándorló fiatalok állnak. Úgy mondják: „A rendőrség miatt van az egész”.

Ha azt érezzük, hogy inzultálnak, visszakapják. Különösen ha a rendőrség jön ide „Allahot játszani”; visszakapják, amit megérdemelnek. Nem jó ötlet idejönniük és döntéseket hozniuk. Itt mi döntünk. Ők meg döntsenek csak a saját dolgaikról.

Akkor a rendőrségnek nincs itt semmi keresnivalója?

Nem, nincsen.

A rendőrségnek szóló fenyegetés félreérthetetlen (fal: Az, aki rendőrt öl, a paradicsomba jut).

Amikor idejöttünk, a vezető levette a lábát a gázpedálról, már előre figyelmeztettek.

Tűzhöz riasztották, amikor az eset történt.

Ezalatt a híd alatt mentünk át, amikor különböző méretű köveket hajigáltak ránk. Valószínűleg az volt a legnagyobb, amelyik egyenesen a szélvédő közepén landolt.

Ő és két társa csak kisebb sérülést szenvedett, de sokkal rosszabb is lehetett volna.

Itt van néhány kő, amit felülről dobtak le. Ez kb. 1 kilós. Az, amelyiket ránk dobtak 5,7 kg volt. Ekkora volt.

A göteborgi tűzoltókat megrázta, hogy támadásnak vannak kitéve bevetés közben. Most kerülőúton mennek, hogy elkerüljék a potenciális veszélyforrást.

Alaposan át kell gondolnunk, melyik úton megyünk, ha riasztás van. Azt, hogy melyik terület van benne…

És így több idő, míg eloltják a tüzet?

Hát igen, az biztos.

Interjú megszakítva. „Fiatalok” egy csoportja köveket kezd el hajigálni a hídról.

Az indulatos fiatalok idén ősszel felgyújtották  a svéd „folkhemet” (népotthon). Uppsalában, Malmöban és Göteborgban. Többségük bevándorlói háttérrel bír. A rendőrség egyszerűen nem érti, miért érzik azt, hogy ki vannak rekesztve a svéd társadalomból.

Létezik egy általános frusztráció azzal kapcsolatban, hogy ki vannak zárva és „nem jöhetnek be”.

2960 emberem van, akik járőröznek és igazoltatnak, ha kell.

Hisingenben hamarosan besötétedik. A hangulat feszült. A rendőrség arra számít, hogy valami történni fog.

A „kirekesztéssel” érvelnek, de valóban a svéd társadalom az, ami kizárja őket, vagy esetleg a fiatalok szüleit kell hibáztatni?

Azoknak a szülőknek a többsége – nem mind -, akik idejönnek, gyűlöletet hoznak magukkal bizonyos csoportok és vallások felé. Egy csomó problémát hoznak magukkal.

És ezt a gyerekeiknek is átadják?

Igen. A fiatalok úgy érintettek ebben, hogy ők azt hozzák, amit a családban látnak.

Akik megtehetik, elköltöznek innen. A helybéliek nem szívesen nyilatkoznak az NRK-nak (norvég televízió).

Nem éppen biztonságosak itt az esték és még a nappal is húzós egy kicsit. Azt akarjuk, hogy a rendőrség vessen véget ennek, de szerintem ők is el kezdtek félni egy kicsit.

Az egész hely nagyon félelmetes. Esténként nem járunk sehova, ha valamit el kell intézni, azt nappal tesszük és nem járunk egyedül.

Este 8 óra van. Két fiatal megpróbálja összetörni az NRK kameráját, de mi tovább filmezünk. A hisingeni rendőrállomáson nagyon sok most a tennivaló. Néhány perce a rendőrséget csapdába csalták.

Két autónk került csapdába egy jól ismert címen, ahol már eddig is sok gondunk volt…A fiatalok paintball fegyverekkel lőttek ránk. Ma még nem gyújtottal fel egyetlen autót sem – eddig…De most ahogy az éj leszáll, számítunk rá, idáig még nem volt semmi.

De aztán érkezik egy riasztás; újabb tűz Hisingenben.

20 perccel ezelőtt egy autónyi „fiatal” molotov koktéllal dobálta meg ezt a kocsit. Ez mára már teljesen hétköznapinak számít errefelé.

A rendőrségnek egyetlen éjjel sem sikerült kézre keríteni az elkövetőket. Ebben a hónapban Göteborgban több mint 100 autót gyújtottak fel. A tűzoltók dolga, hogy életet mentsenek. Sokkoló számukra, hogy támadásnak vannak kitéve, miközben életeket próbálnak megmenteni.

Még szép, hogy az ember átgondolja, mihez kezdjen, amikor ennek van kitéve…Sokat beszéltünk már erről mi, akik a kocsiban ülünk és azon tanakodunk, vajon megéri-e.

Print Friendly, PDF & Email