Hogyan használják ki a brit jóléti rendszert a muszlimok?

Egy brit lapban megkérdezett szakértők szerint Nagy-Britanniában több tízezer muszlim bevándorló gyakorolja a bigámiát vagy poligámiát azért, hogy a brit államtól nagyobb szociális segélyben részesüljön.

A szeptember 24-ei jelentés azt mondja, hogy a bigámia [kettős házasság] és a poligámia [az a családi forma, melyben a férj több feleséggel, vagy a feleség több férjjel rendelkezik] jelensége – ami az iszlám saría jog alapján megengedett – sokkal elterjedtebb Nagy-Britanniában, mint azt korábban hitték. Mindez annak ellenére, hogy Nagy-Britanniában ez bűncselekménynek számít, amely hét év börtönnel büntethető.

A többszörös házasság gyors növekedését a multikulturális politika táplálja, mely különleges jogokat biztosít azoknak a muszlim bevándorlóknak, akik azt követelik, hogy a saría jog jelenjen meg a brit törvényekben és a szociális jóléti juttatások rendszerében.

A jelentés két lancashire-i (Nagy-Britannia egyik leginkább „multikulturális” területe) vezető beosztású szociális szakembert idéz, akik becslése szerint Angliában és Walesben ma már legalább 20000 bigámista vagy poligám muszlim házasság létezik. Ha egy ilyen „család” átlagos mérete 15 fő, akkor ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában mintegy 300000 ember él poligám családokban.

A többszörös házasságokat ösztönzik a brit jóléti rendszerben bekövetkezett legújabb változtatások, amelyek lehetővé teszik a muzulmán bevándorlók számára, hogy egy második, harmadik vagy negyedik feleségük (vagy néhány esetben öt vagy több) legyen, akiket úgy kezelnek, mintha egyedülálló anyák lennének, és lakás- és egy sor más állami támogatásban részesülhetnek maguk és gyermekeik számára.

A jelentés megmutatja, hogy egy muszlim férfi hogyan szerezhet egy új feleséget a világ bármely részéről, tetszőleges számú gyereket csinálhat neki, és ezután a brit adófizetők vállalnak felelősséget a család fenntartásáért és gondozásáért.

Bár az Egyesült Királyságban minden házasságnak monogámnak kell lennie, a muszlim bevándorlók számtalan trükköt alkalmaznak, azért, hogy gyakorolhassák a poligámiát, anélkül, hogy megsértenék a brit házassági törvényeket.

A muszlim férfiak például összeházasodhatnak az extra „feleségükkel” egy iszlám Nikah szertartáson, akár a saját otthonukban, vagy egy mecsetben. Mivel ezeket a házasságokat nem ismerik el hivatalosan, ezért nem jelennek meg a kormányzati statisztikákban, és nincs semmilyen jogi következményük. Ennek eredményeként a házasságban résztvevő „egyedülálló anyák” jogosultak a brit állam jóléti juttatásaira.

Egy másik technika a muszlim házaspár számára, hogy a brit törvényeknek megfelelően házasodnak meg, de aztán elválnak, részt vesznek egy Nikah szertartáson és továbbra is együtt élnek. A nő ezután, egyedülálló anyaként jogosult a szociális juttatásokra, a férfi pedig egy másik nőt tud hozni külföldről, akivel legálisan össze tud házasodni.

A muszlim férfiak úgy is kijátsszák a rendszert, hogy külföldről menyasszonyt hoznak maguknak, akikről azt mondják, hogy dadának jönnek a gyermekeik vagy ápolónak a beteg rokon számára. Miután a menyasszony egy éves vízuma lejár, eltűnik a szorosan összefonódott helyi muzulmán közösségben és jogosult a szociális segélyekre.

A „dada-trükktől” eltekintve, az új női partnerek turista, diák vízummal vagy munkavállalási engedéllyel lépnek be az országba. Egyszerűen túllépik a tartózkodási idejüket, amely általában hat hónap, és továbbra is Nagy-Britanniában maradnak, gyakran a saját férjük otthonában rejtőzködve.

Az Egyesült Királyság elismeri azokat a poligám házasságokat, amelyek olyan felek között köttettek, akik mielőtt Nagy-Britanniába költöztek volna olyan országban kötöttek házasságot, ahol legális a poligámia. Egy 2008-as változtatást követően, amelyet a volt Munkáspárti kormány vitt véghez egy brit törvényben, egy muszlim férfi négy feleséggel évente több, mint 3 millió forint (£ 10 000) jövedelemtámogatásra, továbbá lakás- és önkormányzati adókedvezményre is jogosult, mivel a háztartásának nagyobb igényei vannak.

A végeredmény az, hogy minél több gyereket produkálnak a muszlim poligamisták, annál több állami juttatást kapnak. Azáltal, hogy valakinek egy sor felesége van, akik külön otthonokban élnek, a több ezer muszlim bevándorló több tízmillió angol fontot szipolyoz ki az államtól arra hivatkozva, hogy a juttatásokat az egyedülálló anyák és gyermekeik kapják.

Ezek a nők jogosultak a teljes háztartási segélyre – amely London bizonyos részein eléri a 35 millió Ft-ot (£ 106 000), évente -, a gyermekek után járó segélyekre, amelyek az első gyerek után évente 330 000Ft-ot (£ 1000) tesznek ki, és minden ezt követő gyerek után közel 230 000 Ft-ot (£ 700).

Így például, a jelentés megemlít egy olyan utcát Yorkshire városában, ahol az összes lakos olyan pakisztáni nő, akik a gyermekeikkel együtt szociális segélyeken élnek. Egyetlen férfi sem él az utcában.

A jelentés szerint: „A férfiak a második feleségüket az Egyesült Királyságból, vagy valamelyik muzulmán országból hozzák. Az új kedvenc helyek Törökország és Marokkó, mert a férfiak oda tudnak utazni autóval, találkozhatnak velük, és vissza tudják hozni őket.”

A jelentés egy olyan muszlim nőt is meginterjúvol, akit 20 éve elhagyott a férje, amikor az elment nyaralni Bangladesbe, és visszatérve azt mondta, hogy Nikah szertartással feleségül akar venni egy 19 éves lányt, és második feleségként haza akarja hozni Nagy-Britanniába.

„A londoni East End-en, a Yorkshire-i városokban, mindenhol láttam olyan muszlim férfiakat, akik a második vagy harmadik feleségüket szerezték meg. Nem tudom megszámolni, hányszor környékeztek meg azzal, hogy legyek a második feleségük, olyan bangladesi férfiak, akik tudták, hogy egyedülálló vagyok.”

Egy másik jelentés azt is leírja, hogy a muszlim nők hogyan szenvednek a poligámia eredményeként. Egy állami szociális munkást idéz, aki muszlim negyedekben tevékenykedik: „Az első feleségek depressziósak lesznek amiatt, mert szégyellik, hogy a férjük második vagy harmadik feleséget is vesz magához. Sok feleség már évek óta itt van, de nem szabad angolul tanulniuk, vagy akár egyedül kimozdulniuk otthonról. Nem tudnak senkihez sem segítségért folyamodni.”

A többszörös házasságok körül kialakult vitát Nagy-Britanniában egy lényegretörő esszé váltotta ki, melynek címe „Poligámia, jóléti juttatások és az alattomos hallgatás” . Ezt Baroness Shreela Flather, Windsor és Maidenhead polgármestere írta, aki maga Lahore-ban (má már Pakisztán része) született és ő volt az első ázsiai női tagja a brit Lordok Házának.

Mint Lady Flather kifejtette, „Nagy-Britannia társadalombiztosítási rendszere ösztönzőleg hat a semmittevésre és nemtörődömségre. Az egyik legaggasztóbb az, – és ami már túl régóta tabutéma a faji kérdés érzékenysége miatt – ahogyan a rendszert néhány Pakisztánból és Bangladesból érkező bevándorló kihasználja.”

Így folytatta: „Most már egyre több bizonyíték van arra, hogy a jóléti állam nagylelkűsége arra ösztönöz néhány muszlimot, hogy egyre nagyobb családokat hozzanak létre, annak érdekében, hogy extra juttatásokhoz és államilag támogatott lakáshitelekhez jussanak. És úgy tűnik, hogy a rendszer ezt túl könnyen teszi lehetővé. “

Lady Flather arra is panaszkodott, hogy a politikusok nem hajlandóak foglalkozni a kérdéssel. „Valóban nehéz megvitatni ezt a témát, mert a sorozatos házasságok és a támogatási rendszer kizsákmányolása tabutéma – úgy látszik, kevés ember akar Nagy-Britanniában szembenézni a zavaró igazsággal. Valójában, ennek a témának bárminemű felemlítése a politikailag korrekt körökben még nagyobb bűnnek számít, mint a jóléti rendszerrel és az adófizetők pénzével történő visszaélés”.

„A politikailag korrekt társadalmunkban,” folytatta, „semmi sem folytja el jobban a nyílt vitát, mint a rasszizmus vádja …. Sőt, van némi bizonyíték arra is, hogy a Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium, amely a jóléti rendszer működtetéséért felelős, szemet hunyt a muszlim közösségekben előforduló poligámia előtt. Két évvel korábban, egyes miniszterek javaslatot tettek a jogszabályok megváltoztatására, hogy megoldják a problémát – amitől később visszaléptek, miután figyelmeztetették őket, hogy ez ellentétes lehet az emberi jogokkal kapcsolatos jogszabályokkal.”

Lady Flather az iszlám saría törvények lopakodó elfogadására is figyelmeztetett: „Nem kellene tolerálni a saría törvények elfogadását az ország bizonyos területein (amire néhány militáns kisebbség felszólított), mivel az iszlám törvények szélsőséges értelmezése a nőket másodrendű állampolgárokként kezeli, gyakorlatilag minden területen – a tulajdontól a házasságig – megfosztja őket azoktól a jogaiktól, amikkel a brit törvények szerint rendelkeznének.”

Két évvel ezelőtt, a brit születésű pakisztáni muzulmán Baroness Sayeeda Warsi nyilatkozta a BBC-nek, hogy a politikusoknak a „kulturális érzékenység” miatt nem sikerült a poligámia problémáját kezelni. Egyszerűen elkerültük, hogy szemtől szembe megvitassuk, vagy foglalkozzunk a témával.”- mondta.

Forrás: Soeren Kern, Hudson New York

Print Friendly, PDF & Email