Spanyolországban a muszlimok dzsihádot folytatnak a kutyák ellen

A spanyol hatóságok vizsgálják azokat a nemrég történt eseteket Léridában, Katalónia északkeleti régiójában, amelyekben, több mint egy tucat kutyát mérgeztek meg. A városban egyre erősödő vita folyik az iszlám spanyolországi szerepét illetően.

Szeptemberben az összes kutyát Cappontban és La Bordeta-ban, Lérida munkásosztálya által lakott negyedeiben, mérgezték meg. Ezek olyan muzulmán bevándorlók által sűrűn lakott kerületek, ahol az elmúlt években sok kutyát öltek meg.

A helyi lakosok szerint a muszlim bevándorlók ölték meg a kutyákat, mert az iszlám tanítása szerint a kutyák „tisztátalan” állatok.

Az elmúlt néhány hónapban, a kutyájukat sétáltató lakosokat muszlim bevándorlók zaklatták, akik nem szeretnék nyilvános helyeken látni az állatokat. A muzulmánok spanyol iszlám honlapokon és blogokon számos kutya-ellenes kampányt is indítottak.

Arra válaszul, hogy „nincs elegendő számú rendőr, hogy megvédje ezeket a körzeteket,” 50 helyi lakos hat főből álló, egymást váltó járőrcsoportot hozott létre azért, hogy megvédjék a kutyájukat sétáltató embereket.

Júliusban két, Léridában működő iszlám csoport arra kérte a város vezetőit, hogy szabályozzák a kutyák jelenlétét a közterületeken, úgy, hogy az ne „sértse a muszlimokat.” Azt követelték, hogy tiltsák ki a kutyákat minden tömegközlekedési járműről, beleértve az összes városi buszt, valamint minden, muszlim bevándorlók által látogatott területről.

Azt mondják, hogy a kutyák jelenléte sérti a vallásszabadságot és azt a jogukat, hogy az iszlám alapelvei szerint éljenek.

Léridában, ahol a 29 000 muzulmán jelenleg a város teljes lakosságának 20 százalékát alkotja, nem csak a kutyák képezik az iszlámmal kapcsolatos vita tárgyát.

2010 decemberében, Lérida volt az első város Spanyolországban, ahol minden nyilvános helyen betiltották a burka fejfedőt. Azokat a nőket, akik megszegik a tilalmat akár 600 Euróra (180.000 Ft) is bírságolhatják. Egy nappal a tilalom hatályba lépése előtt, a katalán Legfelsőbb Bíróság elutasította egy helyi muszlim csoport, a Watani Szabadságért és az Igazságért Egyesület fellebbezését, amely azzal érvelt, hogy a tilalom vallási diszkrimináció.

2010 szeptemberében, Mourad El-Boudouhi, a Watani elnöke írt egy levelet a léridai városi tanácsnak, amelyben arra kérte a polgármestert, hogy Lérida belvárosában biztosítson nekik szabad területet, hogy ott egy mecsetet építhessenek. A mecsetet Marokkó finanszírozta volna.

A marokkói mecset egy másik mecset projekttel is versenyzett, amelyet Szaúd-Arábia finanszírozott. Abdelwahab Houzi, a szaúdi mecset imámja, egy szalafita dzsihádista prédikátor, aki a radikális iszlám vahabita szekta követője.

A szalafizmus az iszlám azon ága, amely felszólít a muzulmánok múltbeli dicsőségének visszaállítására és erőszakkal egy egyetemes iszlám birodalmat (kalifátust) akar létrehozni az egész Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Európa egyes részein, mint például Spanyolországban, amely országot a szalafiták egy olyan muszlim államnak tartanak, amit vissza kell szerezni az iszlám számára.

711 és 1492 között Spanyolország nagy részét muszlim hódítók uralták. A szalafiták úgy vélik, hogy azok a területek, melyet a muzulmánok elvesztettek a spanyol rekonkviszta idejében, még mindig az övék, és joguk van visszatérniük, és a saját törvényeik szerint élniük – melynek alapja az az iszlám tan, hogy azoknak a területeknek, amelyeket valaha muzulmánok elfoglaltak, örökké muszlim uralom alatt kell maradniuk.

A szalafita Houzi felszólította azokat a muszlimokat,akik szavazásra jogosultak Spanyolországban, hogy támogassák a katalán szeparatista pártokat annak eszközként, hogy az iszlám szilárdan megvethesse a lábát Katalóniában.

„A muszlimoknak a függetlenségpárti pártokra kell szavazniuk, mert nekik szükségük van a szavazatainkra. De amit nem tudnak, hogy, ha majd lehetővé teszik számunkra a szavazást, akkor mindannyian iszlám pártokra fogunk szavazni, mert nem hiszünk a bal- és jobboldalban. Így győzni fogunk a helyi tanácsokban és miután hatalomra tettünk szert a katalán autonóm régióban, be fogjuk vezetni az iszlámot. ” mondta Houzi.

A katalán függetlenségi mozgalom támogatja Katalónia függetlenségét Spanyolországtól. A katalán szeparatizmus azon az elképzelésen alapul, hogy Katalónia egy olyan állam, melynek saját, egyedi történelme, kultúrája és nyelve van.

Annak érdekében, hogy támogassák a katalán nyelvet, a katalán függetlenségpárti pártok hagyományosan támogatják a nem spanyolajkú országokból, főleg az arab nyelvű muszlim országokból történő bevándorlást, mivel úgy gondolják, hogy ezek az emberek inkább katalánul fognak beszélni, mint spanyolul.

Ennek a több évtizedes politikának az lett az eredménye, hogy jelenleg Katalónia otthont ad olyan keményvonalas iszlamista csoportoknak, mint amilyenek a Hizb ut-Tahrir al-Islami és a szalafiták.

A szalafita prédikátorok Katalóniában nem hiszek a demokráciában, és azt tanítják, hogy az iszlám sária jog a spanyol polgári jog felett áll. A párhuzamos muszlim társadalom létrehozását is támogatják Spanyolországban.

A szalafita imámok saría bíróságokat állítottak fel Katalóniában, azért, hogy ítélkezzenek mind a gyakorló, mind a nem gyakorló muszlimok felett. Léridában és más katalán városokban még iszlám „vallási rendőrségeket” is létrehoztak azért, hogy figyeljék és megbüntessék azokat a muzulmánokat, akik nem alkalmazkodnak.

Az egyik esetben Reusban kilenc szalafita elrabolt egy nőt, a sáría törvények alapján házasságtörésért bíróság elé állították és halálra ítélték. Az asszony épphogy elkerülte a végrehajtást azáltal, hogy a helyi rendőrségre menekült.

Egy másik esetben egy szalafita imámot letartóztattak Tarragonában, mert arra kényszerítet egy 31 éves marokkói nőt, hogy a hidzsáb fejfedőt viselje. Az imám azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja a nő házát, mivel az a lakásán kívül dolgozik, autót vezet, és nem muzulmán barátja van, így „hitetlen”. Annak érdekében, hogy elkerüljék „a társadalmi konfliktusokat”, augusztusban egy helyi bíróság minden törvénysértés alól felmentette az imámot.

A szalafita mozgalom székhelye Spanyolországban a katalán város Tarragona, de a szalafita iszlám nagy mértékben jelen van a következő katalán településeken is: Badalona, Calafell, Cunit, El Vendrel, Girona, Lleida, Mataró, Reus, Roda de Bara, Rubí, Só, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi, Torredembarra, Valls, és Vilanova, nem is beszélve Barcelonáról, amely öt szalafita mecsetnek ad otthont.

Eközben a katalán regionális kormányzat azt állítja, hogy 2011első hat hónapjában 14 kényszerházasságot és 24 muszlim lány nemi szervének megcsonkítását akadályozta meg.

A katalán rendőrség azt állítja, hogy kényszerházasságokat akadályozott meg Barcelonánan (6), Gironában (4), közép-Katalóniában (2), a nyugati Pireneusokban (1) és Tarragonában (1). Lányok nemi csonkítás kockázatának voltak kitéve Barcelonában (19), Gironában (4) és Léridában (1).

Nem meglepő, hogy néhány katalán furcsán tekint a muszlim bevándorlásra. A Plataforma per Catalunya (PxC) katalán nacionalista párt, amelynek mintegy 70 000 aktív tagja van, ellenzi a további muszlim bevándorlást.

A PxC a fő ellenzője annak a szalafita mega-mecsetnek, amit Salt katalán városban akarnak építeni. María Osuna, a PxC szóvivője szerint a párt nem akarja, hogy Salt legyen „a legradikálisabb iszlamizmus új Mekkája.”

A maga részéről a katalán regionális kormány felfedezte, hogy a muszlim bevándorlók közül nem mindenkit érdekel a katalán nyelv tanulása. Annak érdekében, hogy támogassák a katalán nyelvet, a Vallásügyi Minisztérium Katalán Irodája a közelmúltban megjelentetett egy könyvet arab és katalán nyelven „Salam al Català” néven.

Az útmutató célja az, hogy bemutassa a katalán kultúrát a muszlimoknak azért, hogy „megmutassa a történelmileg létező kapcsolatot a két valóság között, és hogy a [katalán] nyelvet közelebb hozza az arab nyelvű muszlim népességhez.”

Forrás: Hudson New York, Soeren Kern, 2011. október 6.

Print Friendly, PDF & Email