Interjú Nicolai Sennels dán pszichológussal: muszlim nők, zavarodott szexualitás, társadalmi következmények 3. rész

Az interjú harmadik és negyedik része (első rész itt, második rész itt, negyedik rész itt olvasható) az iszlám alapvető értékeit vizsgálja: a nők elnyomását, a muzulmánok zavarodott szexualitását, és hiányzó beilleszkedési képességük társadalmunkra gyakorolt hatásait. (Forrás: Australian Islamist Monitor)

Interjú Nicolai Sennels-el:

Circe: Dolgoztál bűnöző muzulmán nőkkel is – megtértekkel és született muzulmánokkal?

Kérdés: Le tudnád írni a pszichológiai jellemzőiket? Van különbség a vallást később felvevők és a született muzulmánok között?

Sennels: Nagyon kevés. Nem elég ahhoz, hogy speciális női pszichológiai jellemzőket azonosítani tudjak a fent említetteken túl.

Kérdés: Az iszlám alulértékeli a nőket, ezért a nőknek az iszlám „eladásával” és parancsai pontos betartatásának kikényszerítésével kell elérniük társadalmi státuszt – például a nők gyakran vesznek részt becsületgyilkosságokban, vagy megölik fiaikat izraeli együttműködéssel vádolva őket. A bántalmazottakból lesznek a bántalmazók

Sennels: A legtöbb muzulmán nő nem rendelkezik az emberi jogok hosszú listájával, például azzal sem, hogy szakmai karriert futhasson be. A pénzkeresőket gyakran arra kényszerítik, hogy megosszák keresetüket távolabbi rokonaikkal is. Társadalmi életük is leginkább a közeli családtagokra korlátozódik. Társadalmi státusz kiépítésére is korlátoltak a lehetőségek. Ha egy nő társadalmi rangot akar, akkor az csak a valláson belül lehetséges. Minél szigorúbban követik az iszlám törvénykönyvet, annál jobban tisztelik őket. Ez egészen biztosan a fanatizmus jelentős forrása a muszlim nők között, amely hatással van a gyereknevelésre is.

Circe: Nem tudok rosszab dolgot elképzelni egy nő számára, mint az iszlám: pedofília, klitoridektómia (a csikló műtéti úton való eltávolítása – ford.), verés/bántalmazás, el kell takarni a testüket, korlátozásokkal kell élniük, a legbecsmérlőbb kifejezésekkel illetik őket, például ördögök, gyalázatosak, tisztességtelenek, értelmi és vallási szempontból alsóbbrendűek, és benépesítik a poklot… mégis vannak nyugati nők, akik „megtérnek”.

Kérdés: Tudsz-e olyan személyiségjegyről vagy élettapasztalatról, mely hajlamossá tesz egy személyt/nőt, hogy megtérjen egy olyan elnyomó, nőgyűlölő és erőszakos valláshoz, mint az iszlám?

Sennels: Voltak olyan nem-muzulmán lány pácienseim, akik előnyben részesítették a muzulmán fiúkat. Ezen lányok legtöbbjét korábban bántalmazták a szüleik. Az általános indok a muzulmán fiúpartnerre az volt, hogy egy erős férfit kerestek, aki meg tudja őket védeni. Legtöbbjük az agresszív magatartás iránt is érzett vonzalmat. Sok fiatal muzulmán férfi nagyon vonzónak tűnhet – drága ruhákat és ékszereket viselnek, divatos autójuk van és edzik az izmaikat. Bizonytalan fiatal lányok, akik leginkább a védelem érzését keresik, és egy kockázatos rövidebb utat a magasabb társadalmi ranghoz, nagyon vonzónak érezhetik mindezt.

Kérdés: Vajon az iszlám önkényuralmi jellege vonz embereket azzal, hogy megmondja, mit kell csinálni és kit kell utálni, azok pedig akik ettől eltérnek gyors büntetésben részesülnek, és akik meghalnak allahért, azokat különösen tisztelik. Az iszlám egyszerű választás azoknak, akik bizonytalanok és könnyen irányíthatóak?

Sennels: Arra a néhány „megtért akarok lenni” személyre, akivel találkoztam, nagyon jól illik a leírásod. Ők egy fekete-fehér világképet kerestek, mely illik a fasiszta jellegű igazságérzetükhöz. Ezenkívül egy olyan csoporthoz akarnak tartozni, amely meg tudja nekik adni azt a biztonságérzetet, amit ők keresnek.

Circe: Lauren Booth azt állította, hogy „mindig úgy érezte az ummáról [muszlimok közössége], hogy az egy nagyon szeretetteljes, békés hely”. Még a világban végzett felületes körültekintéssel is látható az iszlám erőszakossága, a nők és nem-muzulmánok elnyomása és az állandó erőszak a muzulmánok között, megmutatva Ms Booth önámításának őrült jellegét.

Kérdés: Van-e olyan pszichológiai feltétel, amelynek hatására az emberek létrehozzák maguk számára ezt a téveszmés világot?

Sennels: Nos. Feltételezem, hogy ha egy nő inkább a biztonságot és a rendszerezettséget keresi, mint a szabadságot, annak az umma vonzónak tünhet. Ha Lauren Booth hirtelen szexi ruhákat akarna viselni, vallást szeretne váltani és új partnert szeretne magának, akkor biztos vagyok benne, hogy az ummátt nem szeretetteljesnek és békésnek tapasztalná. A legtöbb ember nagyon messzire képes elmenni, hogy elkerülje a szembesülést az igazsággal, ha az ellentmond a megszokott életmódjának és a dolgokról alkotott látásmódjának. Megvizsgálva azokat a következményeket, amivel a muzulmánoknak – különösen a muzulmán nőknek – szembe kell nézniük, ha megtagadják a muzulmán hagyományok követését, pszichológusként nem nehéz megértenem, hogy sok muzulmán miért mondja inkább azt magának, hogy amivel rendelkezik, az nagyszerű. Ahogyan mi a hideg, esős és szeles Dániában mondjuk: „szeretned kell az időjárást, mert nem tudod megváltoztatni.”

Kérdés: Hogyan töröd meg ezt az önámítást, ha még az előttük lévő bizonyítékokat is figyelmen kívül hagyják?

Sennels: Először is egy biztonságos alternatívát kell tudnod ajánlani nekik. Ha belátják, hogy igazad van, de a kitöréssel az életüket kockáztatják, akkor az erőfeszítésed hiábavaló. Az első lépés az lenne, hogy több menedékhelyet kellene létrehozni nők számára. Másodszor szükségünk van olyan szociális munkásokra, akik meglátogatják a muzulmán nőket otthonaikban, és ellenőrzik, hogy szabadok és biztonságban vannak-e. Ebbe beletartozik a tájékoztatásuk a jogaikról és a szabadságaikról – és megmutatni nekik, hogy meg tudjuk őket és gyermekeiket védeni, akár új személyazonossággal stb. – ha szükséges, egy új országban – ha úgy döntenek, hogy megszöknek.

Circe: Az iszlám elkülöníti a nemeket, és a nőket a férfi szexrabszolgájává változtatja, mivel a „feleségeknek” állandóan készen kell lenniük a férfi szolgálatára. Az iszlám teljes mértékben támogatja a pedofíliát – egy szexuális perverziót. A paradicsom egy végtelen nagy bordélyház férfiak számára fiatal „társnőkkel” és fiatal „férfiszolgákkal”. A nőt megvetik, elkerülik, és lebecsülik, így az iszlám szexualitás elég „zavarodott”. Ezt a zavart szexualitást mutatják a Google Trends találatai is, amelyek megmutatják, hogy Pakisztán (a szeplőtlen föld) van a legmagasabb helyen az internetes pornótalálatok szempontjából, beleértve a különféle állatpornókat, gyermekpornókat, és az erőszakos nemi közösülést. (Morgan 2010)

A homoszexuális pedofília (pederasztia) gyakori az iszlám világban. A pakisztáni kamionsofőrök 95%-a engedi meg magának a szexet a „pihenőideje” alatt, és legjobban a fiatal fiúkat szeretik, akik könnyen hozzáférhetőek és olcsók. (IndiaVision 2010)

Egy amerikai katonai tanulmány feltárta az afgán férfiak abbéli hajlamát, hogy más férfiakkal vagy fiúkkal kerüljenek szexuális kapcsolatba, és kerüljék a nőket, pedig számukra tiltott bármilyen „homoszexualitás” (melyet halállal büntetnek az iszlámban). A férfiak azt állították, hogy nem tudnának „szeretni” egy férfit, viszont azzal nincs semmi probléma, ha szexuálisan használják őket! Amikor egy orvos elmagyarázta egy afgán férfinak, hogy mire van szüksége ahhoz, hogy teherbe ejtse feleségét, a válasza a következő volt:

Hogyan érezhet vágyat valaki arra, hogy együtt legyen egy nővel, akit az isten tisztátalanná tett, amikor egy férfival is együtt lehet, aki tiszta? Ennek bizonyosan rossznak kell lennie. Az idősebb „rangos férfiak” mindig tartanak kéznél fiatal fiúkat szexuális kapcsolatra. Ahogy a riport mondja, az ország egyik kedvenc mondása az, hogy „a nők a gyerekekért, a fiúk pedig az élvezetért vannak.” (FoxNews 2010)

2004-ben felfedték, hogy a papok titokban fiúkat erőszakolnak meg a madrasszákban. Habár nem ritka az ilyesmi, ezt általában eltussolják! (Ansari 2004). A teokrácia / iszlám fundamentalizmus és a gyermekpornó összekapcsolódik. Kódolt üzeneteket adtak a kemény gyermekpornó-képekhez. (Kerbaj 2008) (és mi ezután is tanítjuk a muzulmánoknak a kódolást!!).

A szexuális erőszak széles körben elterjedt a muzulmánok között, beleértve a szervezett bandákat, akik megerőszakolják a „saját környezetükben lévő lányokat”, akik túlságosan félnek ahhoz, hogy említést tegyenek az erőszakról, mivel ilyenkor a muzulmán lány szégyenül meg. (Sennels 2010 a, Glasgov 2010 b). 2006, 2007 és 2008-ban, Oslóban, a erőszakos nemi közösülések 100%-át – ahol az elkövetőt nem ismerte az áldozat – „nem nyugati” bevándorlók követték el. (Sennels 2010a) És a nyugati iszlám csoportokban a fiatal fiúk megerőszakolását????

Kérdés: Találkoztál zavart szexualitással rendelkező muzulmánokkal azok között, akikkel dolgoztál? (Ugyanez volt-e a helyzet a nem-muzulmánokkal?)

Sennels: A prostituáltak széleskörű „használata” egyértelmű jele volt az abbéli képességük hiányának, hogy egy jelentőségteljes szexuális kapcsolatot hozzanak létre egy lánnyal. Soknak közülük volt dán származású nem-muzulmán barátnője, de gyakran rosszul bántak a lányokkal, arra késztették őket, hogy szexuális szívességeket tegyenek a barátaiknak, stb. Mi nagyon ritkán beszélünk közvetlen módon a szexualitásról, de náluk abból, ahogy a szexualitásról vagy a nőkről beszélnek hallható, hogy mindezt egy erőteljes szexista magatartás befolyásolja.

Kérdés: Azon képességük hiánya, hogy a nőket egyenlő, szabad, önálló emberi lényként kezeljék, kapcsolatba hozható a róluk alkotott diagnózissal?

Sennels: Igen, sőt még ennél is több, – a nők elnyomása maga vezet egy kórképhez. Minden, amit külső szinten csinálunk, befolyásol minket belső szinten. Ha rosszul bánunk a nőkkel vagy nem szeretjük őket, ártunk magunknak. Egy agresszív és imperialista kultúra szükségszerűen elnyomja az empatikusabb, érzékenyebb, és szociálisabb tulajdonságokat egy társadalomban annak érdekében, hogy kegyetlen harcosokat hozzon létre, és elérje a célját.

Kérdés: A nők és a női szexualitás kontrollálása jellemző része a muzulmán kultúrának?

Sennels: Igen, az. A muzulmán kultúra a nők és azon tulajdonságok teljes elnyomása körül forog, amelyet csak a nők tudnak kifejezni. Ne csodálkozzunk azon, hogy a mi érzékenyebb és nőközpontúbb társadalmainkat sok muzulmán lenézi.

Print Friendly, PDF & Email