A muszlim hidzsab új, az iszlámmal kapcsolatos vitát robbantott ki Spanyolországban

Írta: Soeren Kern (Hudson New York)
2011. október 13.

Egy madridi általános iskolában felfüggesztették egy muzulmán iskolás lány tanulmányait, miután nem akarta levenni iszlám fejkendőjét egy vizsga alatt.

A lány szülei pert indítottak az iskola ellen, és az incidens újra elindított egy Spanyolországban már régóta tartó vitát a fejet eltakaró hidzsábok, az arcot eltakaró nikabok és a testet fedő burkák nyilvános helyeken történő viseléséről.

A legutóbbi incidens szeptember végén történt, amikor egy tanár Madridban az Enrique Tierno Galván általános iskolában megkért egy 14 éves diákot, hogy távolítsa el a hidzsabját (fejkendő) a fejéről a vizsga alatt.

Az iskolának van egy szabályzata, amely megtiltja a fejfedők viselését, különösen az olyanokét, melyek elfedik a fület, köszönhetően azon növekvő számú eseteknek, ahol a diákok elektronikus eszközök segítségével csalnak a vizsgákon. Miután a lány nem tett eleget a tanár kérésének, felfüggesztették iskolai tanulmányait.

A lányt képviselő ügyvéd azt állítja, hogy az iskola fejfedőkre vonatkozó tiltása törvénytelen. Az ügyvéd idézett egy a Spanyol Belügyminisztérium által kiadott rendeletet, mely szerint a fejfedők viselése megengedett mindaddig, amíg a kérdéses személy egyértelműen beazonosítható. Mivel a diák egyértelműen beazonosítható – hiszen ő az egyetlen lány az osztályban, aki kendőt visel – így az ügyvéd szerint „az ügy nagyon egyértelmű”.

Ez nem az első fejkendővel kapcsolatos vita Spanyolországban, ahol nincsenek a kívánt ruhaviselet betartatásával kapcsolatos egyértelmű irányelvek. A döntés az ilyen jelegű ügyekben általában az adott iskolára van hagyva, de néhány esetben az iszlám ruhaviseletre vonatkozó tiltást az állam felülbírálta, arra az indoklásra alapozva, hogy a tanulásra vonatkozó alkotmányos jog hatálytalanítja az iskolák azon jogát, hogy saját szabályokat fektessenek le.

Spanyolországban az iszlám fejkendőkről országos szinten 2009. novemberében robbant ki először vita, amikor Madridban egy Zoubida Barik Edidi nevű muzulmán ügyvédnőt kidobták Spanyolország legfelsőbb bíróságáról, mivel megtagadta a fejkendőjének eltávolítására vonatkozó kérést. Az ügyvédnő, aki egy marokkói származású spanyol állampolgár, egy kliensét próbálta védeni egy tárgyaláson, amit ezen a bíróságon tartottak.

Pozuelo de Alarcón –ban, Madrid elővárosában 2010. áprilisában a 16 éves Najwa Malha -t kitiltották a Camilo José Cela nevű általános iskolából, miután megtagadta hidzsabjának levételét, mellyel megsértette az iskola öltözködésre vonatkozó szabályait. Végül három másik muzulmán lány is követte őt, akik Malha iránti „szolidaritási gesztusként” elkezdtek hidzsabot viselni.

2008. decemberében Tarragonában letartóztattak egy muzulmán imámot, aki arra akarta kényszeríteni Fatima Ghailan marokkói nőt, hogy viseljen hidzsabot. A helyi államügyész arra kérte a bírót, hogy az imámot és másik három embert ítéljen öt év börtönre zaklatásért. Végül az imámot minden vád alól felmentették, miután a város szocialista polgármestere azt mondta, hogy el akar kerülni egy „társadalmi konfliktust.”

2007. októberében egy Shaima Saidani nevű 8 éves marokkói lány tanulmányait felfüggesztették a Girona –i Joan Puigbert-Annexa általános iskolában, mert megtagadta hidzsabjának levetését a tanórákon. Ebben az esetben az északnyugat-spanyolországi Katalónia helyi kormányzata avatkozott közbe, utasítva az iskolát, hogy engedélyezze a lánynak a hidzsab viselését, arra hivatkozva, hogy ellenkező esetben diszkrimináció történne.

Spanyolországban a jelenkori történelem szerinti első iszlám ruhaviselettel kapcsolatos összetűzés 2002. februárjában történt, amikor Fátima Elidrisi -t, a 13 éves marokkói lányt kizárták a La Inmaculada Concepción nevű római katolikus általános iskolából San Lorenzo de El Escorial városában, mivel megtagadta hidzsabjának levételét az iskolában.

2010. júliusában a spanyol parlament visszautasította a burka nyilvános helyeken történő tilalmára vonatkozó javaslatot. A javaslatot az ellenzéki jobbközép Popular Party (PP) nyújtotta be „minden nő méltóságának és egyenlőségének védelme” érdekében, és hogy biztosak lehessünk abban, hogy a muzulmán nőket nem fogja férjük arra kényszeríteni, hogy teljes testet borító fátylat viseljenek.

„Nagyon nehéz megérteni azt a helyzetet, hogy csapataink a szabadságot védik Afganisztánban, viszont a kormánynak nincs bátorsága ugyanezt tenni itt Spanyolországban” mondta Soraya Sáenz de Santamaria, a PP szóvivője.

A kormányzó szocialista párt ellenzi a tiltást azzal érvelve, hogy ez a teljes testet borító fátylat viselő nőket egy „kettős börtön” szituációba kényszerítené: vagy elmennek a nyilvános helyekre és megsértik a törvényt, vagy otthonmaradnak és elszigetelődnek.

De a PP vezetője, Mariano Rajoy, aki november 20-án nagy valószínűséggel fölényes győzelemmel meg fogja nyerni a következő általános választásokat, azt ígérte, hogy amennyiben ő lesz Spanyolország következő miniszterelnöke, Franciaországhoz hasonlóan – ahol ez 2011 áprilisában lépett hatályba – meg fogja valósítani a burka-tilalmat.

Mindenesetre több, mint egy tucat spanyolországi helyi és regionális kormányzat már betiltotta az arcot borító lepel viselését az önkormányzat épületeiben.

2010. májusában a Lérida nevű katalán város (ahol a 29 000 muzulmán több, mint 20%-át teszi ki a népességnek) lett az első helyhatóság Spanyolországban, ahol minden nyilvános helyen betiltották a burka viselését. Azokat a nőket, akiket rajtakapnak a szabályozás megsértésén, akár 600 euróra is büntethetik.

Spanyolországban az iszlám ruhaviselettel kapcsolatos vita onnan ered, hogy a muzulmán országokból érkező bevándorlók száma rohamosan növekszik. Spanyolországban valamivel több, mint 1 millió muzulmán él, ami a teljes populáció körülbelül 2%-a.

Bár ez a százalékérték kisebb, mint más európai országokban, mint például Franciaországban (7%), Hollandiában (6%), Belgiumban (4%), Németországban (4%), vagy Nagy-Britanniában (3%), mégis Spanyolországban az elmúlt 20 évben tízszeresére növekedett a muzulmán bevándorlók száma.

1990-ben még csak 100 000-re becsülték a muzulmánok számát Spanyolországban. Az 1980-as évek végéig Spanyolország a munkaerő exportőre volt és csak nagyon kevesen vándoroltak be az országba.

Spanyolország inkább egy tranzitország volt az észak-afrikai bevándorlóknak a Franciaország és más olyan európai országok felé vezető útjukon, melyek jelentős és jól berendezkedett muzulmán közösségekkel rendelkeztek. Viszont az 1990-es évek közepe táján Spanyolország hagyományos tranzitország-szerepe átváltozott fogadó országgá, főként a Marokkóból érkező muzulmán bevándorlók számára.

Bár a bevándorlás csak az egyik oka a spanyolországi muzulmán populáció növekedésének. A muzulmán termékenységi arány több, mint duplája a hasonló korú őshonos spanyol lakosságénak. Spanyolország jelenlegi születési arányszáma 1.4, ami messze alatta van a népességszám fenntartásához szükséges 2.1-nek. Demográfusok azt mondják, hogy a jelenlegi arányszámmal az őshonos spanyol emberek száma nagyjából két generáció múlva meg fog feleződni, míg a spanyolországi muzulmán népesség aránya ugyanennyi idő alatt megnégyszereződik.

Néhány elemző azt állítja, hogy a spanyolországi muzulmán népesség növekedésének aránya messze meghaladja a beilleszkedési arányt. A közvélemény-kutatások alátámasztják ezt az állítást.

A Pew kutatóintézet Globális Viselkedés-tanulmánya szerint a vallás központi szerepet játszik a spanyolországi muzulmánok identitásában: közel 70%-uk tartja magát elsődlegesen muzulmánnak spanyol helyett. A spanyolországi muzulmán identitás említett szintje hasonló a pakisztáni, nigériai és jordániai arányokhoz, és ráadásul magasabb, mint Egyiptomban, Törökországban, vagy Indonéziában.

A Pew tanulmánya azt is megmutatja, hogy az eredeti spanyol ember gyanakodva tekint a muzulmán bevándorlókra, és a legtöbbjük kételkedik abban, hogy a Spanyolországba érkező muzulmánok át akarnák venni a nemzeti szokásaikat és életmódjukat. A spanyolok majdnem 70%-a azt mondja, hogy a spanyolországi muzulmánok a szélesebb társadalomtól elhatárolódva akarnak maradni.

A spanyol lakosság 80%-a gondolja úgy, hogy a muzulmánoknak erős iszlám identitásuk van. Azon emberek közül, akik úgy látják, hogy az iszlám identitástudat növekszik, 82% tartja úgy, hogy ez egy rossz dolog. A spanyol emberek körülbelül 65%-a aggódik többé-kevésbé amiatt, hogy az iszlám szélsőségesek száma növekszik az országukban.

Olaj a tűzre, hogy egy a spanyol kormány által szponzorált friss tanulmány szerint a muzulmán bevándorlók kevesebb, mint fele tudja minden probléma nélkül megérteni, beszélni és olvasni a spanyol nyelvet .

Ne csodálkozzunk, hogy sok spanyol a hidzsabot, nikabot és a burkát az iszlám provokációjának tekinti a világi társadalomban uralkodó ruhaviselettel szemben.

Soeren Kern a madridi székhelyű Grupo de Estudios Estratégicos / Hadtudományi Csoport Tengerentúli Kapcsolatok ágának vezető képviselője. Kövesse őt a Facebook-on.

Print Friendly, PDF & Email