Nagy-Britannia: egekbe szökött a muszlim „becsületbűnözés”

Írta: Soeren Kern
2011. december 5.

A tavalyi évben több mint 2800 ún. becsület miatt elkövetett támadást – vagyis olyan büntetést, amit a családot ért szégyen miatt követnek el – jegyzett fel a brit rendőrség egy olyan nemzeti felmérés szerint, amilyet még soha nem végeztek ezelőtt.

A becsület bűntettek – vagyis emberölés, csonkítás, verés, emberrablás, savval leöntés – legnagyobb számban Londonban kerültek feljegyzésre, ahol a jelenség több mint ötszöröse a nemzeti átlagnak.

Bár mindeddig a statisztikák nyújtják a legjobb becslést, nem adnak teljes képet a becsületből elkövetett erőszak mértékéről Nagy-Britanniában. A valóságban ötször magasabb lehet ez az arány és minden esetben az derül ki, hogy a párhuzamosan létező muszlim közösségek mára szilárdan megtelepedtek a szigetországban, köszönhetően az ország évtizedekre visszanyúló multikulturális bevándorlási politikájának.

Nagy-Britanniában a becsületből elkövetett erőszakra vonatkozó adatokat december 3-án közölte a londoni székhelyű Iráni és Kurd Nőjogi Szervezet (IKWRO), mely egy bejegyzett segélyszervezet azoknak a muszlim nőknek és lányoknak, akik az Egyesült Királyságban élnek és akiknek kényszerházassággal, becsületből elkövetett erőszakkal, a női nemi szerv megcsonkításával vagy családon belüli visszaéléssel kell szembenézniük.

Ahhoz, hogy a problémáról teljes képet tudjanak nyújtani, az IKWRO ’Az információ Szabadsága’ néven kéréssel fordult Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország 52 rendőri szervéhez, melyben arra kérték őket, hozzák nyilvánosságra, hány becsületbeli erőszakos incidenst jegyeztek fel a 2010-es évben.

A 39 válaszadó összesen mintegy 2823 incidensről számolt be. Az IKWRO becslése szerint további 500 incidens fordulhatott elő, amit a másik 13 szerv nem közölt.

Tizenkét rendőrségi szerv a 2009-es évről is közölt adatokat, és ezek közül kilencnél derült ki, hogy a becsületbűnözés mértéke növekedett 2009 és 2010 között. A tizenkét szervre nézve a növekedés 57 %-nak adódott.

Az öt legrosszabb régió az alábbiak voltak: London (495 eset), West Midlands beleértve Birmingham-et is (378 eset), West Yorkshire beleértve Bradfordot és Leeds-et (350 eset), Lancashire (227 eset) és Manchester (189 eset).

A northumberlandi rendőrség 2009-ben 17, míg 2010-ben 69 incidenst észlelt (305 %-os növekedés), miközben Cambridgeshire-ben 11-ről 28-ra nőtt az események száma (154 %-os növekedés). Összesen nyolc rendőri szerv számolt be 100 feletti becsület alapú támadásról a 2010-es évben.

Nem meglepő, hogy a becsületbűnözés ott jelenti a legnagyobb problémát, ahol a legnagyobb számban fordulnak elő muszlim bevándorlók.

Az IKWRO szerint a növekedés részben annak tudható be, hogy a rendőrség tudatosabban áll hozzá ezekhez az esetekhez és az alapos büntetőeljárások nyilvánosságra hozatala után egyre több áldozat jelentkezik, másrészt viszont maguk az erőszakos akciók száma is emelkedik, hisz egyre több muszlim nő tagadja meg a család akaratát.

Diana Nammi, az IKWRO elnökasszonya a BBC News 24 hírtelevízióban elmondta, hogy „Az incidensek száma jelentős, különösen ha figyelembe vesszük, milyen súlyos bántalmazást kell elszenvedniük az áldozatoknak, mielőtt segítségért fordulnak.”

A becsületből elkövetett erőszak egy „szervezett és kollektív bűncselekmény vagy incidens”, amit vagy egy család vagy a közösség vezényel le, mondta Nammi, hozzátéve: „Lehet ez egy rokon, aki néha a közösség tagjainak parancsára cselekszik. Az elkövetőket nem egyszer a közösség hősének kiáltják ki, mert ő az, aki megvédi a család és a közösség becsületét és jóhírét.”

Az áldozat az esetek többségében olyan muszlim nő, aki viselkedésével szégyent hoz a családra. Becstelenségre ad okot, ha valakinek barátja van, ha megerőszakolták, ha szembemegy egy tervezett házassággal, el akar válni és néhány esetben az is, ha sminket vagy nem megfelelő ruházatot visel.

Az IKWRO tudomására jutott például egy 15 éves lány esete, akit megvertek és házi őrizettel sújtottak, miután az apja olyan sms-t talált a lány telefonjában, ami az egyik fiú iskolatársa írt neki.

A 19 éves Banaz Mahmedet az apja és a nagybátyja parancsára megfojtották London déli részén, mert úgy vélték a barátja nem megfelelő.

Az IKWRO úgy véli, a brit kormány nem rendelkezik olyan megfelelő nemzeti stratégiával, ami alkalmas lenne a becsület alapú erőszak megfékezésére, a rendőrség pedig még mindig nem ismerte fel a problémát.

Nammi szerint: „A gond az, hogy az Egyesült Királyságban nincs egy átfogó képzési rendszer sem a rendőröknek, sem pedig az olyan kormányerőknek, mint amilyenek a  szociális munkások, tanárok vagy szülésznők…Néhány esetben a rendőrség vagy egyéb szervezetek csak egy meghatározott ideig nyújtanak segítségét, azt követően már nem, holott a becsület alapú erőszakkal élők számára a fenyegetés életreszóló lehet.”

Egy másik közlemény arról számol be, hogy a szigetországba bevándorolt muszlimok tízezrei gyakorolják a bi-, és poligámiát csak azért, hogy minél nagyobb állami támogatásban részesüljenek.

A ’September 24 report’ arról számol be, hogy a bigámia és a poligámia – amit az iszlám sária lehetővé tesz – sokkal elterjedtebb Nagy-Britanniában, mint ahogy azt korábban hitték még akkor is, ha itt ez bűncselekménynek számít, amit hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanak.

A többszörös házasságok gyors elterjedése annak a multikulturális politikának köszönhető, ami speciális jogokat garantál a muszlim bevándorlóknak, akik pedig követelik, hogy a sária elvei a brit törvényekben és a szociális támogatási rendszerben egyaránt helyet kapjanak.

A közlemény két, a szociális segélyezésben jártas szakértőt idéz Lancashire-ből (ez az egyik leginkább „multikulturális” térsége a szigetországnak), kiknek becslése alapján jelenleg Angliában és Walesben legalább 20 ezer a kettős, illetve többszörös házasságok száma. Mindez azt is jelenti, hogy mintegy 300 ezerre tehető azon emberek száma, akik Nagy-Britanniában poligám családban élnek, ha azt vesszük, hogy egy ilyen „család” átlagosan 15 főből áll.

A többszörös házasságok intézményét a brit támogatási rendszeren nemrég végzett változtatások is elősegítik, ami lehetővé teszi a muszlim bevándorlók számára, hogy egy második, harmadik vagy negyedik (vagy néhány esetben akár öt vagy több) feleségük legyen, akit egyedülálló anyaként kezelnek, aki házat vásárolhat és egy sor más állami támogatáshoz juthat maga vagy gyermekei részére.

A közlemény azt is bemutatja, hogyan szereznek hitvest maguknak a muszlim férfiak a világ minden tájáról, hogyan tartanak el közösen annyi gyereket, amennyit csak akarnak, miközben a brit adófizetők magukra vállalják a felelősséget a család fennmaradásáért és gondoskodnak róluk.

Bár az Egyesült Királyságban valamennyi házasság, amit ott köttetnek, monogám kell, hogy legyen, a muszlim bevándorlók számtalan kiskaput ismernek, hogy a poligámiát gyakorolhassák anélkül, hogy szembemennének a brit házasodási törvényekkel.

Egy független felmérés bemutatja, miként szenvednek a muszlim nők a poligámiától. Egy szociális munkást idéz, aki a muszlimok közelében tevékenykedik: „Az első feleségek depressziósak lesznek, mert annyira szégyellik a férjüket, amikor egy második vagy egy harmadik asszonyt hoznak a házhoz. Sok feleség már évek óta itt van, de még soha nem engedték meg nekik, hogy angolul tanuljanak, vagy hogy egyedül kimenjenek a házból. Senkijük sincs, akihez segítségért fordulhatnának.”

Baroness Shreela Flather szerint, aki Windsor és Maidenhead polgármestere, egyben az első ázsiai nő, aki a brit Lordok Házának a tagja, a becsületből elkövetett erőszak, a kényszerházasság, a bigámia és a poligámia problémaköre a multikulturalizmus és a politikai korrektség eredménye.

Egy meggyőző értekezésben arról ír, hogy a téma „túl sokáig volt tabu…Nagy-Britanniában csak kevesen hajlandók szembenézni a vérlázító igazsággal.”

Térjük vissza Londonba: az IKWRO szerint a muszlim becsületbűnözésre vonatkozó adatok azért is „fontosak, mert rámutatnak arra, hogy ez nem egy mellékes probléma – komoly dologról van szó, ami emberek ezreit érinti, akik közül sokan súlyos bántalmazáson mennek keresztül, mielőtt segítséget kérnek. Azt akarjuk, hogy a kormány hirdessen nemzeti stratégiát a becsület alapú erőszakra vonatkozóan, ami nem csupán a rendszabályozásra, hanem az oktatásra és a közösségi életre is kiterjed.”

Soeren Kern a Transzatlanti Kapcsolatok munkatársa a madridi székhelyű Grupo de Estudios Estratégicos / Strategic Studies Groupban. Kövesd a Facebook-on.

Print Friendly, PDF & Email