Az új marokkói kormány hergeli a spanyolországi muzulmánokat?

Soeren Kern
2011. december 8

Körülbelül 3000 muzulmán bevándorló vonult az utcára Barcelona közelében, hogy tüntessen a szociális juttatások jelenlegi megkurtítása miatt.

A tüntetést, mely december 5-én. kb 30 kilométerre Barcelónától, Terrassa város ipari zónájában történt, marokkói bevándorlók szervezték és vettek részt rajta.

A demonstráció mérete és spontaneitása meglepte a helyi tisztviselőket – ők maximum háromszáz tüntetőre számítottak – és szembesülniük kellett a Katalónia északkeleti régiójában élő muzulmán bevándorlók növekvő öntudatosságával.

A tüntetés igazolta a spanyol hírszerzés abbéli félelmeit, hogy Marokkó új iszlamista kormánya valószínűleg törekvéseket tesz arra, hogy a marokkói bevándorlókat demonstrációk szervezésére buzdítsa annak érdekében, hogy az új konzervatív spanyol miniszterelnök – aki december 22-én lép hivatalba – oldja meg a két ország között régóta fennálló viták sorát.

A tüntetés kiindulópontja a nagyrészt muzulmánok lakta Ca N’Anglada kerület volt, mely Terrassa belvárosában található. A tüntetők ezután a városközponton átvágva a városi társadalom-biztosítási hivatalhoz mentek.

A marokkóiak a megszorító intézkedések ellen tiltakoztak, melyek nehezebbé teszik a bevándorlók számára, hogy a katalóniai helyi kormányzattól szociális támogatásokat vegyenek fel.

A költségcsökkentési rendelkezések, melyek 2011 júliusában léptek hatályba, megnövelik az a bevándorlók számára a szociális támogatáshoz szükséges állandó tartózkodás idejét két évre (a jelenlegi egy év helyett). A változtatások a szociális juttatások fizetését 60 hónapra korlátozzák.

Helyi politikusok attól tartanak, hogy ez a tüntetés csak a kezdete egy olyan tüntetés sorozatnak, mely a katalóniai muzulmán bevándorlók folyamatos elégedetlenségi hadjárattává válhat, és ez fokozhatja az iszlám szerepe körül kialakuló vitát Spanyolországban.

Katalónia muzulmán népessége 2011-ben elérte a 300 000-t, köszönhetően a legális és illegális tömeges bevándorlásnak. Viszonyításképpen ez a szám 1990-ben 10 000-volt.

Spanyolország becsült teljes muzulmán népessége 2011-ben elérte a 1,5 milliót. Ez a szám 1990-ben mindössze 100 000 volt.

A muzulmán bevándorlók beáramlásának ez a tömeges mértéke vezetett a növekvő számú iszlámmal kapcsolatos vitákhoz Spanyolországban.

Szeptemberben például a katalón Lerida városában muzulmán bevándorlókat vádoltak több tucat kutya megmérgezésével. Itt a 29 000 muzulmán a város teljes lakosságának 20%-át teszi ki.

A kutyákat Lerida munkás negyedében a Cappont és La Bordeta kerületekben mérgezték meg, melyek nagy részben muzulmán bevándorlók által lakottak, és ahol sok kutyát öltek meg az elmúlt években.

A helyi lakosok azt mondják, hogy a muzulmán bevándorlók azért ölték meg a kutyákat, mert az iszlám tanítások szerint a kutya „tisztátalan” állat. Az elmúlt néhány hónapban a kutyájukat sétáltató helyi lakosokat muzulmán bevándorlók zaklatták, akik tiltakoztak az állatok nyilvános jelenléte ellen. Ezenkívül a muzulmánok jónéhány kutya-ellenes kampányt is indítottak spanyolországi iszlám web- és blogoldalakon.

2010 decemberében a spanyol La Línea de la Concepción városában egy muzulmán diák szülei bepereltek egy középiskolai tanárt azt állítva, hogy gyalázza az iszlámot mivel az osztályteremben a spanyol sonkáról beszélt.

José Reyes Fernández földrajztanár előadást tartott Spanyolország különféle éghajlatairól. Az óra alatt Reyes megemlítette, hogy Andalúzia klímája tökéletes hőmérsékleti feltételeket teremt a világhírű finomság, a spanyol sonka (Jamón Ibérico) pácolásához

Ennél a pontnál egy muzulmán diák megszakította Reyes-t, és azzal érvelt, hogy bármilyen disznóhúsból készült termékkel kapcsolatos beszéd sérti a vallását. Reyes azt válaszolta, hogy ez csak egy példa volt, illetve ő a földrajz tanítása során nem veszi tekintetbe a különböző vallásokat.

A muzulmán diák elmondta ezt a szüleinek, akik ezután perbe fogták Reyes-t idegengyűlölettel vádolva. A spanyol büntető törvénykönyv 525-ös cikkelye szerint „egy vallási csoport tagjának érzelmi megsértése” bűncselekmény. A keresetet később egy spanyol bíró elutasította.

2010 novemberében Ceuta és Melilla spanyol városokban, mely két enklávé Észak-Afrika területén, hivatalosan is munkaszüneti napként ismerték el az Eid al-Adha (áldozati fesztivál) muzulmán ünnepet. Ezáltal Ceuta és Melilla – ahol a muzulmánok teszik ki a népesség több mint 50%-át – lett az első spanyol helyhatóságú terület, ahol hivatalosan jegyeznek muzulmán ünnepet, mióta Spanyolország 1492-ben felszabadult a muzulmán rabság alól.

2010 októberében a dél-spanyolországi Malagai Iszlám Szövetség azt követelte, hogy a spanyol állami tulajdonú közszolgálati televízió, a Television Española (TVE) állítson le egy spanyol nyelvű sorozatot, mert az „muzulmán ellenes”. A muzulmánok azzal vádolták meg a TVE-t, hogy megsértette a Spanyol Alkotmányt, mivel olyan programot sugárzott, amely kritizálta az iszlám bizonyos részeit, mint például a kényszerházasságot, és a nők jogainak hiányát a muzulmán országokban.

Ugyanebben a hónapban Bilbao baszk város lakosai spanyol és arab nyelvű szórólapokkal megtömve találták postaládáikat. A szórólapokban Bilbao iszlám közössége pénzt kért egy 650 négyzetméteres mecset építéséhez, melynek költsége 550 000 euró. A közösség weboldala a következőket mondja: „1609-ben kiűztek bennünket [Spanyolországból], nem is olyan régen. … Az Al-Andalus visszhangja még mindig zeng Ebro [Spanyolország] minden völgyében. Visszatértünk, hogy ittmaradjunk, insha’ allah [ha allah is így akarja].”

2010 szeptemberében a dél-spanyolországi üdülőhely, Águilas (Murcia) egyik diszkóját arra kényszerítették, hogy változtassa meg a nevét és építészeti konstrukcióját, miután iszlamisták azzal fenyegetőztek, hogy „hatalmas háborút robbantanak ki Spanyolország és az iszlám emberei között”, ha nem így tesznek.

A La Meca egy híres diszkó volt az 1980-as és 1990-es években. Ezután több mint egy évtizedig zárva volt, és 2010 augusztusában nyitott újra új vezetőséggel, de az eredeti La Meca nevet használva. A mega-diszkót egy óriási türkizkék színű mecset-stílusú dóm, egy minaretszerű torony, és a Dél-Spanyolországban általános hagyományos arab építészeti elemek díszítették.

De röviddel az újranyitás után a muzulmánok elkezdtek panaszkodni, hogy a diszkó megbotránkoztató és sérti őket a vallásukban; egy muzulmán radikális csoport kitett egy videót az internetre, melyben spanyol termékek elleni bojkottra és dzsihádra szólít azok ellen, akik „káromolják allah nevét.” A spanyol hírszerzés – a Centro Nacional de Inteligencia (CNI) – figyelmeztette a La Meca tulajdonosait, hogy a diszkó iszlám szélsőségesek célpontjává vált.

A klub tulajdonosai megállapodtak, hogy La Isla -ra (a sziget) változtatják a klub nevét, „hogy elkerüljék a további problémákat, és biztosítsák, hogy a látogatók továbbra is jöjjenek.” Jóváhagyták a terveket is, mely szerint módosítják a klub vitatható építészeti szerkezeteit, mégpedig a minaretszerű tornyot, melyet azóta világítótoronnyá változtattak.

Soeren Kern a madridi székhelyű Grupo de Estudios Estratégicos / Hadtudományi Csoport Tengerentúli Kapcsolatok ágának vezető képviselője. Kövesse őt a Facebook-on.

Print Friendly, PDF & Email