Irán céljai

A szankciók és bojkottok eddig nem tudták megállítani Iránt, sőt a fenyegetések és ENSZ határozatok sem. Az ország vezetői kijelentették, hogy soha nem fogják feladni atomprogramjukat. A jelentések szerint Irán már jelenleg is rendelkezik annyi dúsított uránnal, ami négy atombomba előállítására elég. Ha nem történik változás, a szomszédos országok bajban lehetnek.

Harold Rhode (Hudson Institute): “Én azt is megkockáztatnám, hogy Szaúd-Arábia, ami a leginkább szunnita és leginkább vahabita ország, sokkal nagyobb veszélyben van, mint az USA, Izrael, Európa vagy bármely más nemzet.”

Herold Rhode volt penthagoni elemző szerint Irán a nukleáris fegyverei által uralni tudná a környező országokat, valamint a kőolaj árának alakulását is.

Herold Rhode: “A szaúdiak és más nemzetek, akik ellátják a világot kőolajjal és földgázzal, kénytelenek lennének alárendelni magukat az Iráni iszlamista rezsim diktátorainak.”

Az Iráni iszlamista erők keresik a kapcsolatot azokkal a mozgalmakkal is, akik kirobbantották az “arab tavaszként” ismert felkeléseket. Az egész muzulmán világot egyesíteni akarják egy végső leszámolásra Izraellel és a nyugati világgal szemben. Ennek a leszámolásnak a gyújtópontja pedig mi lehetne más, mint egy nukleáris hatalommal bíró Irán. Egy iráni nukleáris ernyő emellett védelmet tudna nyújtani a Hamasznak Gázában, és a Hezbollahnak Dél-Libanonban. Irán arra használná fel nukleáris fegyvereit, hogy fitogtassa az erejét jóval a Közel-Keleten túl is. Az irániaknak már most is vannak olyan rakétáik, amikkel Európa nagy részét el tudják érni és olyanok fejlesztésén dolgoznak, amelyek már az Egyesült államokat is fenyegethetik. Egy ilyen fenyegetés árnyéka arra késztetheti a nyugati vezetőket, hogy lágyabb hangnemet üssenek meg Iránnal kapcsolatban. Vannak akik szerint Irán csak azért szeretne atomfegyverhez jutni, hogy elrettentse ellenségeit, de használni soha nem szeretnék azokat. Ugyanakkor az iráni vezetők azt hangsúlyozzák, hogy az iszlám messiás eljövetele egyre közeledik. Hitük szerint a nukleáris fegyverek bevetése Izrael és a nyugat ellen sürgetheti a megjelenését.

Herold Rhode: “Visszajön és megszabadítja őket. Egy támadás tehát az ő elképzelésükben ösztönzőleg hat erre.”

Michael Blieden irán szakértő szerint, amikor az iráni vezetők Izrael és Amerika elpusztításáról beszélnek, akkor azt komolyan is gondolják. A nyugat annak idején figyelmen kívül hagyta Hitler és más zsarnokok fenyegetéseit is a XX. században, amiért nagy árat kellett fizetni.

Forrás: ATV

Print Friendly, PDF & Email