Iszlám köztársaság Londonban

Forrás: Hetek, Gatestone Institute

Livingstone a közelmúltban az észak-londoni központi mecsetben beszélt az imára összegyűlt hívőkhöz. Európa egyik legradikálisabb mecsetjében kijelentette: megválasztása esetén megismerteti a londoniakkal az iszlámot. „A következő négy évet azzal szeretném tölteni, hogy Londonban minden nem muszlim hívővel megismertessem és megértessem Mohamed üzenetét… ez a próféta szavaira emlékeztető világítótoronyként fogja megerősíteni városunkat” – jelentette ki Livingstone a lelkes hallgatóság előtt (üzenete a YouTube-on is megtekinthető-lásd alább).

A munkáspárti jelölt taktikája elegendő szavazatot szerezhet neki a polgármesteri székbe jutáshoz, szavai ugyanakkor felelevenítik azt a korábbi gyanút, mely szerint szoros szálak fűzik az iszlám fundamentalistákhoz. Az észak-londoni mecset, közismertebb nevén Finsbury Park Mecset ugyanis a nagy-britanniai radikális iszlám fellegváraként is ismert. Korábbi vezetője Abu Hamza al-Masri, az az egyiptomi dzsihádista, aki jelenleg egy angol börtönben ül terrorcselekményekre való felbujtásért.

A mecsetet a Brit Muszlim Szövetség működteti, amely szoros kapcsolatot ápol a Muzulmán Testvériség nevű szervezettel és a Hamasszal. A szövetség vezetői között van Mohamed Sawalha, akit a BBC a Hamasz korábbi vezető figurájaként jellemzett, és aki a gyanú szerint Londonból működve „egyik kitervelője volt a Hamasz politikai és katonai stratégiájának”.

Az iszlám radikális ágához Livingstone elsősorban az Európai Iszlám Fórumon (IFE) keresztül kapcsolódik, amelynek legfőbb célja, hogy megszabadítsa „a társadalmi infrastruktúrát, intézményeket, kultúrát, politikai rendszert és hitvallást… az iszlámmal kapcsolatos tudatlanságtól”. A szervezet különösen aktívan tevékenykedik a kelet-londoni Tower Hamlets kerületben, amelyet sokan Tower Hamlets Iszlám Köztársaságnak is neveznek. A kerület bővölködik szélsőséges muszlim prédikátorokban, akiknek egyik fő célja, hogy Londonban minél nagyobb területekre kiterjesszék az iszlám saría jogrendszert. Az általuk ellenőrzött környékeken élénk sárga plakátok hirdetik: „Saría zónába lépsz, itt az iszlám törvények érvényesek!”

Ken Livingstone 2010-ben a helyi választásokon saját párttársa ellen kampányolt, egy bangladesi muszlim bevándorlót, Lutfur Rahmant támogatva, aki a Tower Hamlets kerület polgármestere lett. Rahman, aki valószínűleg kapcsolatban áll az iszlám dzsihádistákkal, polgármesterként ideje nagy részét azzal töltötte, hogy közpénzeket irányított át az IFE számlájára, a kerület nyilvános könyvtárait pedig felszerelte betiltott szélsőséges muszlim prédikátorok tanításait tartalmazó könyvekkel és DVD-lemezekkel.

Tower Hamlets

Livingstone-nak az IFE-hez fűződő kapcsolata akkor kezdődött, amikor 2004-ben – London polgármestereként – elrendelte, hogy a Londoni Fejlesztési Ügynökség több százezer fontot utaljon át a Tower Hamlets-beli kelet-londoni mecsetnek, egy új IFE-főhadiszállás létesítésére. Szintén több ezer fonttal támogatta a mecsethez fűződő karitatív szervezetet. Cserébe az IFE aktivistái jelentős segítséget nyújtottak neki a 2008-as kampányban, amikor mindössze 150 ezer szavazattal maradt alul a jelenlegi polgármesterrel, Boris Johnsonnal szemben. A választási eredmények egyértelművé tették, hogy Living­-stone elsősorban a kelet-londoni muszlim területeken ért el kimagasló eredményeket – a muszlim választók nem maradtak hálátlanok.


Lutfur Rahman jobboldalt

Lutfur Rahman, akit Ken Livingstone 2010-ben saját pártja polgármesterjelöltjével szemben támogatott a helyi választásokon, közeli kapcsolatban áll Anjem Choudaryval, aki a londoni saría bíróság egyik tagja, és régóta kampányol a saría törvénykezés bevezetéséért Nagy-Britannia teljes területén. Choudary egyik vezetője a 2010-ben alapított Muslims Against Crusades (MAC) szervezetnek, amely kampányt indított, hogy 12 angol várost, közöttük „Londonisztánt” független iszlám állammá tegyék. Az úgynevezett Iszlám Emirátusok kizárólag a saría jogrendszert elismerő autonóm enklávéként működnének, a brit igazságszolgáltatási rendszeren kívül. Álláspontjuk szerint a muszlimok nem kötelesek alárendelni magukat az otthonukul szolgáló ország törvényeinek. Theresa May belügyminiszter 2011 novemberében betiltotta a szervezetet, amely többször is összetűzésbe került az Angol Védelmi Liga nevű szélsőjobboldali szervezettel.

Print Friendly, PDF & Email