Üres európai templomokat alakítanak mecsetekké a muzulmánok

A muzulmánok Európában egyre több használaton kívüli templomot mecsetté alakítanak.

A tény, hogy egyre több olyan mecset van, ami korábban templomként működött, az iszlám, a poszt-keresztény Európa leggyorsabban növekvő vallásának emelkedését tükrözi.

Ma Európa számos részén több a gyakorló muzulmán, mint a gyakorló keresztény, és nemcsak nagyvárosokban, hanem kisebb településeken is szerte a kontinensen.

Az iszlám felváltja a kereszténységet, mint uralkodó vallást Európában. Egyre több templomot alakítanak mecsetté, amelyek nemcsak vallási intézményként szolgálnak, hanem nélkülözhetetlen politikai szerepük is van az iszlám sária jogon alapuló, elkülönülő, párhuzamosan létező muzulmán közösségek létrehozásában Európa szerte.

Legutóbb Németország észak-nyugati részén található ipari városban, Duisburgban, a római katolikus egyház bejelentette, hogy 6 templomot kényszerülnek bezárni a csökkenő számú látogatók miatt. Ezek a templomok nemsokára minden bizonnyal mecsetként működnek tovább.

Duisburg lakosainak száma 500 ezer, közülük kb. 100 ezer török muzulmán, így ez az egyik leginkább iszlamizálódott város Németországban.

A Duisburgban élő muzulmánok tömegesen követelik a használaton kívüli templomok mecsetekké alakítását – közölte a német napilap, a Der Westen.

Minden bezárásra ítélt templom Észak-Duisburgban, a Hamborn és Marxloh kerületekben található, ahol a kereszténységet, az oly sokáig uralkodó vallást felváltotta az iszlám, és ahol ezt megelőzően számos katolikus templomot kényszerültek bezárni.

Marxlohban most minden szem a Szent Péter és Pál templomra szegeződik, ami az utolsó templom Duisburg majdnem teljes egészében muszlim részén. Fennáll a lehetőség, hogy ezt a templomot is be kell zárni.

Marxlohban található a Duisburg Merkez mecset, a legnagyobb mecset Németországban. Az épület 2008-ban készült el, több mint 7,5 millió euróból (több, mint 2 milliárd Ft). Az ottomán stílusú megamecset több mint 1200 muzulmán hívő számára biztosít férőhelyet.

A muzulmán közösség a Hambornban és Marxlohban található templomokat a Merkez mecsethez tartozó kisebb mecsetekké és imaközpontokká akarja alakítani. A Merkez elnöke, Mohamed Al nyilatkozatában azt mondta: „Függetlenül attól, hogy templomról vagy mecsetről van szó, ez az épület az Isten háza.”

A római katolikus templomokon kívül néhány protestáns templomot is mecsetté alakítottak Németországban, ahol a muzulmán lakosok száma a ’80-as évektől mostanáig 50 ezerről több mint 4 millióra ugrott.

Becslések szerint Németországban összesen több mint 400 római katolikus és a százat meghaladó protestáns templomot zártak be 2000 óta. Másik 700 római katolikus templom bezárását tervezik a következő néhány évben.

Ezzel szemben jelenleg több mint 200 mecset (közülük több mint 40 megamecset), 2600 muszlim imacsarnok és végtelen számú nem hivatalos mecset található Németországban, és újabb 128 mecset áll építés alatt, közölte a Zentralinstitut Islam Archiv (Iszlám Központi Intézet Archívuma), ami egy német székhelyű muszlim szervezet.

A szomszédos Franciaországban is több mecset épül, mint római katolikus templom, és nagyobb a gyakorló muzulmánok száma, mint a gyakorló katolikusoké.

Közel 150 új mecsetet építenek jelenleg Franciaországban, ahol Európa legnagyobb muszlim közössége található.

A franciaországi mecsetek száma az elmúlt 10 évben a duplájára nőtt: több mint 2000 mecsetről számolt be egy kutatásról beszámoló riport: „Mecsetépítés: Az iszlám kormányzás Franciaországban és Hollandiában”. A Párizsi Nagymecset rektora, Dalil Boubakeur a franciaországi mecsetek számának megduplázását szorgalmazta, tehát véleménye szerint 4000 mecsetre lenne szükség, hogy az egyre növekvő igényeket kielégítsék.

Ezzel ellentétben a római katolikus egyház mindössze 20 új templomot építtetett Franciaországban az elmúlt évtizedben, és több mint 60 templomot kényszerült bezárni, melyek a párizsi székhelyű római katolikus napilap, a La Croix szerint előbb-utóbb mecsetként fognak működni.

A Francia Közvélemény Kutató Intézet (IFOP) szerint bár a francia népesség 64%-a (41,6 millióan) római katolikusnak vallja magát, csak 4,5 %-uk (1,9 millióan) gyakorló katolikus.

Ezzel szemben a Franciaországban jelenlévő iszlámot vizsgáló IFOP kutatási eredményei alapján a becsült 6 millió, főként kisebbségi észak-afrikai és a Szaharától délre fekvő területekről származó muszlimok 75 %-a (4,5 millióan) tartja magát hívőnek, 41%-uk (2,5 millióan) pedig azt állítja magáról, hogy gyakorló muzulmán.

Mindezt összevetve, a kutatási adatok azt a tényt támasztják alá, hogy az iszlám gyorsan halad afelé, hogy átvegye a vezető vallás szerepét a római katolikus vallástól Franciaországban.

Nagy Britanniában az iszlám ugyanezt tette az Anglikán egyházzal, mivel többen látogatják a mecseteket, mint az Anglikán templomokat. Egy felmérés szerint 930 ezer muzulmán jár hetente legalább egyszer mecsetbe, míg az anglikánok közül csak 916 ezren mennek templomba ugyanilyen rendszerességgel.

Muzulmán vezetők szerint az iszlám emelkedését figyelembe véve Nagy Britanniában, a muszlimoknak is részesedniük kellene az Anglikán egyház kiváltságos státuszából.

A Keresztény Kutatás (Christian Research) nevű szervezet szerint, ami a vallási trendeket vizsgálja Nagy Britanniában, mindösszesen legalább 10.000 templomot zártak be Nagy Britanniában 1960 óta, melyek között 8.000 metodista és 1.700 anglikán templom szerepelt.

Ezzel ellentétben jelenleg több mint 1.700 hivatalosan működő mecset van Nagy Britanniában, melyek közül számos korábban templom volt. Ezen felül 2000-re becsülik a muzulmán imacsarnokok számát; a garázsokban és raktárépületekben szerte az országban pedig több ezer nem hivatalosan működő mecsetet találhatunk.

Az évek előrehaladtával az iszlám még inkább ki fogja szorítani a kereszténységet Nagy Britanniából. A Washington D.C. székhelyű Pew Kutató Központ szerint a Nagy Britanniában élő muszlimok száma 2030-ra megduplázódik, és eléri az 5,5 milliót, vagyis a teljes brit népesség 8 %-át.

David Cameron, brit miniszterelnök 2011. decemberében, a King James biblia 400. évfordulóján tartott oxfordi beszédében azt mondta, hogy Nagy Britannia „keresztény ország és nem kellene félnünk ezt kimondani”.

A hivatalos december 21-i népszámlálási adatok szerint a magukat keresztényeknek tartó emberek száma Angliában és Walesben az elmúlt öt évben 10 %-kal csökkent.

Forrás: Gatestone Intitute, Soeren Kern

Soeren Kern a madridi székhelyű Stratégiai Tanulmányok Csoport (Strategic Studies Group) Atlanti-óceánon túli Kapcsolatok (Transatlantic Relations) tudományos főmunkatársa.

Print Friendly, PDF & Email