Franciaország megpróbálja visszaszerezni a „No-Go” övezeteketA francia kormány bejelentett egy tervet arra vonatkozóan, hogy növelje a rendőri jelenlétet Franciaország 15 leginkább bűnözés sújtotta területén, annak érdekében, hogy visszaszerezze az állami ellenőrzést az ország úgynevezett „no-go” övezetei felett. Ezek olyan muszlimok uralta környékek, amelyek nagymértékben tiltott területnek számítanak a nem-muzulmánok számára.

A bűnözéssel fertőzött körzetek, amelyeket a francia belügyminisztérium Elsődleges Biztonsági Övezeteknek (Zones de Sécurité Prioritaires vagy ZSP) nevez, Párizs, Marseille, Strasbourg, Lille és Amiens muszlimok lakta részeit foglalja magában, azokat a területeket, ahol a muszlim fiatalok nagyfokú anyagi kárt okozva és több mint egy tucat rendőrt megsebesítve nemrég két napig gyújtogattak.

A törvénytelenségek felszámolása ezekben a városrészekben szeptemberében kezdődik. Manuel Valls francia belügyminiszter rohamrendőrség, nyomozók és hírszerzési ügynökök bevetését tervezi a kijelölt területeken. Abban reménykednek, hogy az „észak-amerikai stílusú” bűnözés elleni háborúval sikerülhet megelőzni azt, hogy Franciaország elszegényedett külvárosaiban eluralkodjon a zűrzavar.

Ha az új politikai eredményeként csökken a bűnözés, akkor Valls várhatóan további 40 ZSP-t fog megnevezni még 2013 nyara előtt.

A kezdeti 15 ZSP a kövezkező: Seine-Saint-Denis (Saint-Denis, Saint-Ouen), Párizs (Paris XVIIIe), les Yvelines (Mantes-la-Jolie, Mantes-la-Ville), l’Essonne (Corbeil-Essonne ), la Somme (Amiens), le Nord (Lille), l’Oise (Meru et Chambly), la Moselle (Fameck et Uckange), Le Bas-Rhin (Strasbourg), le Rhône (Lyon IXE) les Bouches-du -Rhône (Gardanne et Bouc-Bel-Aire), Marseille (Marseille IIIe, XIIIe, XIVe, XVe et XVIe), le Gard (Vauvert et Saint-Gilles), l’Hérault (Lunel et Mauguio) et la Guyane (Cayenne, Matoury, Remire-Montjoly).

Ezen új ZSP-k közül sok olyan muzulmán környék, amelyet a korábbi francia kormányok Érzékeny Városi Körzeteknek (Zones Urbaine Sensibles vagy ZUS) tekintettek – ezek „no-go” övezetek a francia rendőrség számára.

A legutóbbi számadatok szerint összesen 751 Érzékeny Városi Övezet létezik. Ezekről egy átfogó lista megtalálható a francia kormány honlapján, komplett műholdas térképekkel és pontos utcára lebontott határvonalakkal. A becslések szerint 5 000 000 muzulmán él ezekben az Érzékeny Városi Övezetekben – Franciaország azon részein, amelyek felett a francia állam már elvesztette az irányítást.

Tekintsük Seine-Saint-Denis-t, Párizs hírhedt északi külvárosát, amely a becslések szerint 500 000 muzulmánnak ad otthont. Seine-Saint-Denis 40 közigazgatási kerületre van felosztva, amelyből 36 a francia kormány hivatalos „no-go” övezeteket tartalmazó listáján szerepel.

Seine-Saint-Denis 2005-ben szemtanúja volt a muszlim fiatalok heves zavargásainak, amiben több mint 9000 autót gyújtottak fel.

Seine-Saint-Denis, amely egyike azon körzeteknek Franciaországban, ahol a legmagasabb az erőszakos bűnözés, szerepel a kezdeti 15 ZSP között is, az elterjedt a kábítószer-kereskedelem és a burjánzó fekete piac miatt. Mivel azonban ez a körzet egyike azon területeknek Franciaországban, ahol a legmagasabb a munkanélküliségi ráta – a 25 év alattiak 40%-a munkanélküli – továbbra is valószínűtlen, hogy a kormány fellépésével hosszú távon sikerül visszaszorítani a bűnözési rátát.

A ZSP listáján La Somme is szerepel, ahol Amiens észak-francia város található. Augusztus 12-én és 13-án mintegy 100 muzulmán fiatal Amiens elszegényedett Fafet-Brossolette kerületében kezdett el tombolni azután, hogy a rendőrség letartóztatott egy férfit, akinél nem volt vezetői engedély. A muszlimok a letartóztatást „érzéketlennek” találták, mivel a környék több lakosa éppen egy 20 éves algériai fiatal, Nadir Hadji temetésésre tartott, aki augusztus 9-én egy motorbaleset során vesztette életét. Később derült ki, hogy a rendőrséget egy észak-amiens-i ingatlanhoz hívták, mivel „fiatalok” autókat gyújtottak fel. A rendőrség benzin bombák készítésének összetevőit találta, beleértve az üres palackokat és egy kanna benzint – ezért volt a letartóztatás.

A zavargásokra válaszul, mintegy 150 rendőrt és rohamrendőrt vezényeltek a Fafet környékre. Könnygázt, gumilövedékeket használtak és még egy helikoptert is bevetettek, miután a muszlim fiatalok söréttel, tűzijátékokkal és egyéb lövedékekkel lőttek rájuk este kilenctől hajnal négyig.

Legalább 16 rendőr sebesült meg a csetepatéban, egyikük súlyosan. A „fiatalok” egy középiskolai menzát, egy fiatalkori bűnözés elleni sporttermet, egy szabadidő-központot, egy óvodát, valamint 20 autót és 50 szemest is felgyújtottak vagy megsemmisítettek. A megrongált, vagy megsemmisített szerkezetek javítási vagy helyreállítás költsége körülbelül 6.000.000 euró (1,8 milliárd Ft). (Fotók itt.)

Gilles Demailly, Amiens szocialista polgármestere azt mondta, hogy az erőszak a törvény nélküliségbe történő lesüllyedést tükrözi az egyre fiatalabb bajkeverők által: „Voltak rendszeres összetűzések, de már évek óta nem volt olyan éjszaka, amely olyan erőszakos lett volna, mint ez és ahol ennyi kárt okoztak volna. Az összecsapások nagyon erőszakosak voltak.” Hozzátette: „Hónapok óta kérik tőlem azokat az eszközöket, amelyekkel enyhíteni lehet a környék problémáit, mivel a feszültség kézzel fogható. Olyan fiatalokból álló bandák vannak, akik azt játsszák, hogy gengszterek és akik a területet „no-go” övezetté alakították. Többé nem tudsz pizzát rendelni, vagy nem találsz olyan orvost, aki házhoz jönne.”

Amiens Fafet-Brossolette kerülete Algéria, Kamerun, Gabon, Mali, Marokkó és Tunézia egykori francia gyarmatokról érkező többnyire muszlim bevándorlók otthona. Amiens lázadás sújtotta részén a munkanélküliség 45%. A 25 év alattiak körében, akik a lakosság felét teszik ki, háromból kettőnek nincs munkája.

A nagymértékű rombolás ellenére a francia rendőrség habozott, hogy bárkit is letartoztasson, újabb zavargásoktól tartva. Valójában a zavargások véget értét követő három napig senkit sem tartóztattak le. A helyi rendőrség szóvivője azt mondta, hogy augusztus 17-én egy éjszakai razzia során négy 15 és 30 év közötti fiatalt tartóztattak le gyújtogatás, rablás és az lopott áruval való kereskedelem kapcsán. Két személyt azonnal bíróság elé állítottak és nemsokára próbaidővel szabadlábra helyezték.

Az amiens-i összecsapásokat több mint öt napig tartó erőszak követte a délnyugat francia város, Toulouse rivális muszlim bandái között. (A hivatalosan ZUS „no-go” övezetnek minősített) Bagatelle kerület rendőrsége a muszlimok közötti erőszakot két15-20 éves fiatalokból álló banda közötti „egyfajta gerilla-háborúnak” jellemezte. Az erőszak láthatóan „kábítószer-kereskedők közötti leszámolás, valamint régi neheztelés, amit az unalom és a Ramadán hónap tüze súlyosbít.”

Augusztus 14-én két Bagatelle-i imám t utcai felvonulást szervezett, azért, hogy felszólítsa a fiatalokat az erőszak beszüntetésére. A helyi média szerint a környék lakosai ismerik az elkövetők nevét, de „a megtorlástól való félelem miatt senki nem mer beszélni.” Bagatelle megbízott imámja, Siali Lahouari szerint „úgy néz ki, mintha Boszniában vagy Afganisztánban lennének, nem pedig Mirail-ban [Toulouse egyik elővárosában].”

2010 júliusában, a Dél-Franciaországi Grenoble város La Villeneuve külvárosi negyedében a muszlim fiatalok ámokfutást rendeztek, miután a rendőrség lelőtt és megölt egy fegyveres rablót, Karim Boudoudát. Grenoble közelében Uriage-les –Bains-ben kirabolt egy kaszinót, majd a rendőrség autós üldözés után lőtte le. A zavargások akkor kezdődtek, amikor az imám egy parkban összegyűlt 50 muszlim fiatal jelenlétében elmondott egy imát a halottért. Az egyik fiatal rálőtt a környékre vezényelt rohamrendőrökre. Ezután a rendőrség tüzet nyitott, hogy feloszlassa a tömeget – akik eztán 80 autót, valamint számos üzletet gyújtottak fel.

2009 augusztusában mintegy 40 muzulmán zavargó Párizs Bagnolet külvárosában Molotov-koktélokat dobott a rendőrségre és a tűzoltókra. Autókat gyújtottak fel és valaki a zavargás során elsütött egy pisztolyt, aminek következtében egy tini pizza futár, aki próbált elmenekülni a rendőrség elől, meghalt. Az erőszak azután tört ki, hogy egy 18 éves férfi motorkerékpáron megpróbált elmenekülni egy rendőrségi ellenőrzés elől. A férfi elvesztette az irányítást a motorkerékpárja felett, nekicsapódott egy pillérnek és a kórházba szállítás közben meghalt.

2009 júliusában, muszlim fiatalok több mint 300 autó gyújtottak fel egész Franciaországban miután egy algériai fiatal, akit zsarolás vádjával vettek őrizetbe öngyilkos lett a rendőrségi őrizetbe vétel során.

2005 októberében és novemberében, Párizsban és több nagyvárosban több ezer muszlim fiatal rendezett ámokfutást, miután két fiatalember Párizs Clichy-sous-Bois külvárosában áramütést szenvedett, amikor a rendőrség elől való menekülés közben beléptek egy elektromos alállomásba. Összességében a zavargásokban 274 város volt érintett szerte Franciaországban, amelynek eredményeként több mint 200 millió eurós (60 milliárd Ft) anyagi kár keletkezett.

Válaszul a francia kormány „három hónapos rendkívüli állapotot” hirdetett ki.

Forrás. Gatestone Institute, Soeren Kern

Print Friendly, PDF & Email